Reklama

Reklama

VOD (1)

Poslední léta svého života tráví Margaret Thatcherová osaměle v soukromí. V halucinacích promlouvá se svým zemřelým manželem a promítají se jí hlavní události jejího života. Narodila se jako dcera hokynáře a po studiích na Oxfordu se už od začátku 50. let začala angažovala v komunální politice... (TV Prima)

Videa (35)

Trailer 4

Recenze (710)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborné, místy strhující. Čekal jsem povinné životopisné trápení, ale způsob jakým se tvůrci s náročnou látkou popasovali, moc mile překvapil. Vhodné prolínání několika časových rovin dokáže udržet pozornost, dost bych ubral z té současné a taky Denise bylo až moc, nicméně především "střední" období MT datující se nástupem do funkce a situací kolem války o Falklandy je vynikající a kupodivu platí přímá úměra že čím víc politiky, tím je to lepší. Ačkoliv jsem tehdy ještě neviděl Michelle Williams v Marilyn, od dneška jsem přesvědčen, že Meryl má Oscara jistého a byla by velká nespravedlnost, pokud by akademici rozhodli jinak. Stejně tak tuším, že film zaboduje i v maskách, takže stoprocentní úspěšnost v proměňování nominací. A právem, Železná lady je vůbec nejlepší ze všech letos nominovaných filmů a je proto typické, že v hlavní kategorii vybrán nebyl. Edit 29.2.2012: A vyšlo to! ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Mamma Mia! Strašně záživný a strhující snímek! Tedy v případě, že rádi sledujete senilní britské důchodkyně, jak roztřesenýma rukama snídají vajíčka natrvrdo a blábolí se svým mrtvým manželem. Tahle Metla, metla Labouristů a noční můra všech Falbrů, by si určitě zasloužila nějaký dobrý film a ne chaotické, povrchní a zmatené Babí léto, u kterého jsem neustále očekával, kdy se objeví Zindulka s Brodským a zanotují si s jako vždy vynikající Meryl ve frontě na neadekvátně daňově zatížené, předražené mlíko "Money money money". Tohle by byl průser i kdyby hrál Margarittu Dustin Hofmann. Být teď paní Thatcherovou, z posledních sil vezmu chodítko, doplazím se k Lloydové na čaj a mezi upjatou, konzervativní konverzací ji umlátím francouzskýma holema. Na druhé straně ovšem něco tu Syphillidu aspoň na chvíli zabavilo a udrželo ji od do nebe volajícího ztrapňování charakterních herců a parodování ABBY. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Viděl sem nespočet těchhle anglických dýchánku a se zármutkem musím konstatovat, že Iron Lady je jeden z nejslabších. Nemnělo to ani tu správnou chladnou komornou atmosféru a nemnělo to ani patřičné vypravení. Iron Man taky nedostal Oscara a nechápu, proč ho dostala Iron Lady… banda zatvrdlých trotlu, který svým pseudoejakultaním pohledem a následním rozjímáním onanovali před zohavenou Meryl Streep, neskutečná fraška. Sem rád, že všichni sou hotoví, no mne tady ta rozprava o babičce, která vzpomíná na časi minulé způsobem, ve kterém se sama ztrácí, nestačí. 3/10 ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Celé to stojí na výkonu Meryl Streep, který je sice jako obvykle výtečný, ale pro kladné hodnocení celého filmu to samozřejmě nestačí. Neseděla mi ta forma - útržkovité prolínání přítomnosti, minulosti a halucinací. Celé to pak působilo jako nicneříkající slepenec. Dojem těžkého "boje" Margaret Thatcherové to sice dokáže divákovi předat, ale i za to bych spíše přičetla body Meryl Streep. Bez ní by tenhle film byl úplně o ničem. ~(3,2)~ ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Železnú lady som očakával pomerne dlho a nakoniec som sa k nej víťazne dostal až teraz. A bol som prekvapený, aký kvalitný film to vlastne naproti mnohým odstrašujúcim komentárom je. Keďže som ročník 94, o Margaret Thatcherovej, neústupnej a autoritatívnej predsedkyni britskej vlády v období nechválne známych závažných problémov v Írsku, zasahujúcich aj samotné Anglicko, som toho príliš nepočul. Železná lady (ako ju prezývali Sovieti) mala, ako to film popisuje, veľmi špecifický vzťah k politike a tým, ktorí ju predstavovali. A jej predstaviteľka Meryl Streepová sa o svoj v poradí už tretí Oscar skutočne zaslúžila a Margaret stvárnila naprosto úžasne. Výborný sú aj ostatní predstavitelia, problém vidím skôr vo forme - po prvé, film je pomerne krátky a preto sa do života prvej britskej premiérky ponára len veľmi zbežne, akoby sa bál hĺbok, a radšej dej rámcuje jej súčasným nepríliš optimistickým duševným stavom. Za druhé, nevie sa rozhodnúť, či sa jedná o komorný politický film alebo rozsiahlu mapu jednej kariéry a problémov, ktoré museli byť vyriešené. Navyše, tej modrej tam bolo na mňa skutočne príliš. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (22)

  • Na začátku filmu je v bytě Thatcherové (Meryl Streep) kniha o Bismarckovi, kterému se říkalo "Železný kancléř". (JayZak)
  • Po uvedení filmu se objevilo několik nesouhlasných postřehů, jako například, že Thatcherové se neříkalo Margaret, ale Lady T, neměla ráda psy a žádného nikdy nevlastnila, v Dolní sněmovně se nikdy neobjevila v klobouku a její dcera Carol ji ve skutečnosti navštěvuje jen zřídka. Znalci dokonce zpochybnili i chůzi Streepové, baronka prý podle nich chodila úplně jinak. (Pepinec)

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

Reklama

Reklama