Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Stéphane Rybojad si představuje válku asi tak jako Tomáš Magnusek základní školu. Místním pozitivním ohlasům absolutně nerozumím. Pomiňme ideologickou tupost a ololol zobrazování bojovníků Tálibánu (zračí se například ve vážně míněné replice mezi dvěma fousáči: "Nepodceňuj houževnatost západní ženy!"), pomiňme i skutečnost, že speciální jednotka má zapnutý cheat na nekonečnou munici a že poradce pro bojové scény pravděpodobně dělal Hurvínek, takže Schwarzeneggerovo Komando vedle toho vypadá jako příručka pro zvládnutí pokročilé válečné taktiky. Ale může mi někdo vysvětlit, o jaké "výborně natočené akci" se tu mluví, když 100% přestřelek je natočeno stylem záběr na někoho jak střílí / střih / protizáběr na někoho jak padá? ___________ P.S: Při sledování filmu jsem často myslel na turecký akčňák Kurtlar Vadisi Filistin, jemuž jsem vytýkal podobné mouchy (mačismus, xenofobní předsudky, haprující logika, opakující se situace, fádně natočená akce), ale který z případného kritického srovnání vychází jako jednoznačný vítěz takřka po všech stránkách. ___________ P.P.S: Zajímalo by mne, kde se celou dobu schovávala pákistánská armáda, která je v příhraniční oblasti s Afghánistánem zastoupená věru nemalým počtem jednotek a našim hrdinům mohla snadno pomoci. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

v mnoha aspektech bohužel opravdu nereálné, především záporáci mají IQ umělé inteligence z prvního dílu Call of Duty.. stejně tak neschopnost členů speciální jednotky zavolat si záchranu, díky které by se vyhnuli překračování zasněžených hor, mě při sledování nutila kroutit hlavou.. je to škoda, protože film jako celek působí rozhodně nadprůměrným dojmem - zejména akční scény se povedly na výbornou.. silné 3* ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Útěk ze Sibiře, ale s pořádnýma kvérama. Místy hodně nereálné, obzvláště tehdy, kdy se pětice mariňáků postaví tváří v tvář talibáncům a na 50 metrů do sebe začnou pražit brokama. Jaké myslíte, že bylo ramboskóre? V kině bych se bál, že u toho usnu. Doma jsem se díval ve tři odpoledne, to se dalo vydržet. 50% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná válečná střílečka s Talibancema se sympatickou Dianou Kruger a frajerem Djimonem Honsou. Francie ukázala, že zvládá i tenhle žánr a od Americké produkce se to příliš neliší. Střílí se zde docela dost, vadilo mi, že film není Rko a přestřelky nejsou až tak vzrušující, ale druhá půle se přepne spíš do survivalu a ta také rozhodla o výsledné čtyřhvězde. 70% ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že podobně vyobrazené snímky umí snad jen Francie a Rusko. Oba státy mají oblibu s nehostinném prostředí, neohrožené jednotce - alespoň zpočátku - a hlavně uvěřitelných výkonech. Horší už to bývá s nesmyslným chováním postav, jako neohrožené zatlačení nepřítele palbou bez krytí, což by snad nedal ani John Rambo, ale budiž. Pákistánci jsou asi paka, co mají Ákáčka pro legraci. Příjemný film bez hloubky a napětí! ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Ve scéně, kdy speciální jednotka vyskočí z letadla, mají všichni členové nasazené brýle. Těsně nad zemí je už však nemají, přitom je kvůli tlaku, rychlosti a ovládání padáku nepravděpodobné, aby si je nasadili během volného pádu na helmu. (TheDave)
  • Zbraně Talibanců byly legendární sovětské útočné pušky AK-47 ráže 7.62x39mm, kulomet PKM ráže 7.62x54R a britský druhoválečný kulomet Bren ráže .303, který má původ v československé brněnské zbrojovce. Talibanský odstřelovač ohrožoval vesnici sovětskou samonabíjecí odstřelovačskou puškou SVD Dragunov ráže 7.62x54R. Eliminován byl Eliasovou francouzskou odstřelovací puškou PGM Ultima Ratio ráže 7.62x51mm. (c.tucker)
  • Tříštivé explozivní zbraně ve filmu, za Taliban obligátní RPG-7 ráže 40 mm, za francouzské jednotky mina Claymore a podvěsné granátomety M203 pod puškami M4A1 a M727, granátomet Beretta GLX-160 pod puškou Kovaxe a AG36 jakou součást výzbroje pušek osobní stráže admirála. Všechny granátomety byly ráže 40x46mm. (c.tucker)

Reklama

Reklama