Reklama

Reklama

Legenda Korry

(seriál)
  • Česko Avatar: Legenda o Koře (více)
USA, (2012–2014), 19 h 56 min (Minutáž: 23 min)

Hrají:

Janet Varney, Jeff Bennett, Dee Bradley Baker, P.J. Byrne, David Faustino, J.K. Simmons, Seychelle Gabriel, Mindy Sterling, Logan Wells, Kiernan Shipka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(52)

Desítky let poté, co Avatar Aang zachránil svět přichází do moderního Republic City upřímná 17letá dívka jménem Korra, aby trénovala a poznala svůj osud. (SkyShowtime)

Recenze (119)

RichardLev 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí celé první série mohu s radostí prohlásit, že Legend of Korra je důstojným nástupcem původního Avatara. A nejenom to! Dokonce jej i předčí. Legend of Korra je určena pro trošku starší publikum – fanoušci původního seriálu povyrostli a tvůrci jim vyšli vstříc. Je to vážnější, dospělejší a temnější. Animace si o něco polepšila a i akce mi přijde působivější. Sem tam se sice objeví nějaký ten hloupoučký vtípek, který podle mě některé scény znevažuje, ale chápu že museli nechat i něco pro menší fandy. Další výhrady, které bych k seriálu měl, by byly už jenom hnidopišstvím. Dávám plných pět hvězd a těším se na další sérii. Mimochodem: první série končí velmi uzavřeně, takže se nebojte otevřeného konce. A ještě jedna rada na závěr: seriál si užijete mnohem lépe, pokud znáte původního Avatara. Není to nutnost, ale budete z toho mít lepší zážitek. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Místo celého světa a propracované mytologie a historie národů tu máme jediné mně nesympatické město a odkazy na kdeco. Aangův příběh zatím stavím výrazně výše, nicméně tomu trvalo několik desítek dílů dostat se na vrcholnou úroveň. Chybí mi více dětských infantilních legrácek (sláva za Tenzinovy děti). Trošičku mi vadí recyklace "postav, které v Aangovi fungovaly", např. Sokky převlečeného za Bolina. A ještě hůř, mám asi osobní alergii na nepatřičné použití retro-New Yorku, stejně jako třeba v celovečeráku Cowboy Bebop (vesmír se též scvrkl na jedno město). Tady vždy když jsem viděl nízkým sluncem zalité mosty a sochu Aanga a siluety mrakodrapů, skoro jsem skřípal zuby, protože atmosféra Avatara byla pro mě v temné pr. Na druhou stranu, ne vše z retra bylo špatně, ten nápad s opakováním děje ála filmový týdeník je rozkošný. Těším na další sezónu. /// Tak mám za sebou komplet. 2 sezóna do půlky pokračovala v nijakosti jedničky, pak najednou razantní skok kvality nahoru a velmi dobré do konce. 3. sezóna výborná, 4. sezóna trochu vaření z vody, ale potěší některé momenty a postavy... ()

Reklama

senyor 

všechny recenze uživatele

Avatarský svet sa zmenil, z pomyselného obdobia priemyselnej revolúcie sa posunul do medzivojnových rokov 20. storočia, svet brázdia vzducholode a prvé autá, mestá vyrástli a hrdinov Last Airbendera pripomínajú hlavne sochy v novom hlavnom meste sveta Republic City. Korra je dospelejšia než bol predchádzajúci avatar, jej postava teenagerky ponúka lepšie možnosti na rozvíjanie charakteru než tak trochu prvoplánovo napísany Aang a už prvé diely naznačili, že tvorcovia pochopili, že aj fanúšikovia pôvodného seriálu dozreli. Je pravda, že si seriál zachoval svoju hravosť a úprimnosť, ale dá sa tušiť, že nová séria bude ďaleko komplexnejšia a prepracovanješia po všetkých stránkach. Najväčší posun je jednoznačne v animácii, vízia moderného sveta vyzerá nádherne, uvidíme ako sa bude vyvíjať zápletka, ktorá v prvých 2 dieloch ustúpila na úkor predstavenia nového sveta a rozvíjania vzťahových súvislostí. Hodnotiť je zatiaľ zbytočné, počkám si kým sa "začne niečo diať", ale prvé dojmy sú mimoriadne pozitívne, potenciál prekonať svojho predchodcu tu určite je... ** Update po prvej sérii- po všetkých stránkach premakanejšie, vybrúsenejšie a lepšie ako pôvodný seriál. 95% ()

Azurovydrak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hlavní problém Korry vidím v tom, že při nevyhnutelnému srovnávání s legendárním Last Airbenderem tahá trochu za kratší konec stébla. Přitom samostatný příběh je vysoce nadstandardní výtvor animované produkce, který dokáže skvěle fungovat v rámci avatarského světa. Má dobrý námět a nápady, velmi slušně zvládnutou akci, skvělé záporáky (to je třeba podotknout) a původnímu seriálu dělá ve většině případů (krom jednoho) čestnou poklonu. Animace s dobou pokročila a je čistší, plynulejší a dává lépe vyniknout živlobojům. Příběh se od Aanga liší v přístupu, namísto obří osudové linie Korra dávkuje čtyři relativně uzavřené řady. Děj je tedy plošší, zkratkovitější a nechává méně času na vývoj, což není vyloženě špatně, spíše to závisí na subjektivní preferenci. Oříšek jsou postavy, které jsou hlavním „kamenem úrazu“. Korra samotná začíná jako zajímavá, slibná protagonistka, kterou jsem si oblíbil. Problémem je, že časem se zhoršuje, a není sama. Mako po první řadě ztratí pointu a stane se nepotřebným otloukánkem. Asami, už z principu nudné postavě, jsou neustále podsouvány druhořadé zápletky, aby se udržela v příběhu, a nakonec je degradována na LGBT milostný objekt. Bolin jediný má uspokojivý vývoj, kdy charakterově i živelně dospěje a shodí roli jednoduchého vtipálka. Krom zahozených arců postav Koře podráží nohy i kvalitativní výkyvy, tj. průměrná druhá a vyloženě nepovedená čtvrtá řada. Ta první a třetí jsou fajn oddechovým dobrodružstvím, které perfektně vyváží humor a osudovost. Pořád si nicméně stojím za tím, že veškeré výtky trochu neférově pramení ze srovnávání s Aangem. Korra samotná je velmi dobrý seriál a rozhodně stojí za váš čas - 90% ()

Kali4 

všechny recenze uživatele

Amíkům se další ze seriálů inspirovaných japonským anime povedl. Je tu nejen kopec skvělé akce, ale především dvě velice zajímavé roviny, které činí seriál velmi dramatickým a dynamickým: zaprvé je to věčný konflikt mezi „duchem“ a „hmotou“, který je sám o sobě představen v několika vrstvách, a to ve sporu střízlivého, zkušeného, ale i konzervativního stáří a výbušného, nevyrovnaného mládí, a v konfliktu mezi mixem tradičních východních filozofií a nastupujícími technologiemi období průmyslové revoluce v hávu jakéhosi čínského steampunku, který s sebou samozřejmě přináší i sociální konflikt, boj za rovná práva i spousty nových možností, druhů zábav a podobně. Zadruhé je to drama dospívání mladé dívky se vším, co k němu patří, včetně rozporuplného vztahu k autoritám, prvních lásek a nastupujícího pocitu odpovědnosti. Jak správně tušíte, všechny vrstvy se prolínají, úkolem Avatara je tudíž nalézt své místo ve světě, ukotvit se mezi duchem a hmotou a nastolit rovnováhu. K anime patří i jistá míra nadhledu, která se odráží v expresivní animaci a nechybí ani zde, přičemž je doprovázená humornými situacemi a skvělými vtipy. Korra je výborným, dramatickým mixem všech možných prvků a tím nejlepším, co nabízí, je uvěřitelná hlavní postava, které budete fandit, a fungující, inspirativní svět, do něhož je zasazena a který má velký potenciál. ()

Galerie (490)

Zajímavosti (55)

  • V čase 5:00 si můžeme ve scéně, kdy Toph ukazuje na Yakona, všimnout, že má na ruce 6 prstů. (Azurovydrak)
  • Ze spojení Aanga a Katary vzešla trojice potomků; dvojice chlapců Bumi a Tenzin a dívka, nesoucí jméno Kataryiny matky, Kya. (Conspi)
  • Během tvorby čtvrté série byl tvůrcům odmazán značný kus rozpočtu, což způsobilo, že by museli kvůli nedostatku financí propustit některé členy štábu, aby s penězi vystačili na dokončení původního plánu. Michael Dante DiMartino a Bryan Konietzko ale odmítli tento radikální krok učinit, což vedlo ke vzniku epizody Remembrances (2014). (Azurovydrak)

Reklama

Reklama