Reklama

Reklama

Ragtime

Psychopatický vrah, rozvodové intriky, tvrdohlavý pianista a zběsilý čas nových přeměn v adaptaci románu E. L. Doctorowa.  Ragtime - neboli roztrhaný čas. Takový je i příběh zachycující hroutící se životní styl 19. století a nastupující čas proměn počátku 20. století (jenž později ústí do šokujících zkušeností 1. světové války). První chvíle filmu otevírá vražda, kterou má na svědomí milionářský floutek. Jeho žena se stává "hlavní" figurou v následných rozvodových intrikách. Třetí důležitou postavou příběhu je náhle úspěšný černošský pianista, který není ochoten se dál krčit před manýrami některých omezených bělochů a chce vzít zákon do svých rukou... Románový bestseller spisovatele E. L. Doctorowa se stal předlohou čtvrtého amerického filmu režiséra Miloše Formana. Za kamerou přitom stál další náš úspěšný filmový tvůrce Miroslav Ondříček. Jejich společnou zásluhou zůstal v literárním přepisu důraz na vykreslení dobové atmosféry i na herecké obsazení (za pozornost stojí především James Cagney ve své poslední roli komisaře Walda). V malých rolích se ve filmu mihnou Jan Tříska a Pavel Landovský. Snímek byl nominován na Oscara v osmi kategoriích, nezískal však ocenění v žádné z nich. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Formanova "tragikomická mozaika osudů" v kontextu USA před první světovou válkou, kde nakonec jako hlavní vyvstane téma rasismu. Upřímně nevím, jak moc se film drží předlohy, jako moc se liší či byl pokrácený, retro aspekt se mi líbil velice (newsreel úvod je top), ale po stránce příběhu a motivů postav jsem tu ve finále dokonalý smysl nenašel. Zajímavá je rozhodně volba režie a paralela s naší post-1948 realitou. "I had some knowledge of Walker’s dilemma from Prague. In the everyday life of communist Czechoslovakia, you constantly found yourself before ignorant, powerful people who didn’t mind casually humiliating others. You risked your livelihood and maybe your life by defying them." ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ragtime je zpočátku neurčité dobové vyprávění s více mini-příběhy, které se postupně spojí, ale později se promění v celku poutavý film o cti, nespravedlnosti a rasismu. Škoda nepříliš zajímavého začátku, šťávu snímek dostane až s automobilovým konfliktem. Trochu nedostatek také je, že se ke konci tvůrci přestali zajímat o dořešení příběhů „vedlejších“ postav. Jinak se mi ale film líbil, hlavnímu hrdinovi jsem fandil a užíval si krásné hudby, takže celkově slabší 4*. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Forman se složité a ryze americké látky chopil se ctí a ačkoli se výsledek nemůže rovnat s Přeletem nad kukaččím hnízdem či Amadeem z hlediska ucelené, systematické realizace tvůrčích záměrů, stále jde o atraktivně natočené dílo, v jehož společnosti dvě a půl hodiny stopáže utečou velmi příjemně a poutavě. Kéž by všechny problematičtější a nepřehlednější produkce slavných režisérů dopadaly právě takhle… Více zde. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film je príbehovo roztrieštený na niekoľko nesúvislo-súvislých častí, ktoré síce nájdu k sebe cestu, ale samotné vyústenie a zakončenie má len jeden z nich. Celistvosť celého príbehu tým ale vôbec netrpí, k čomu dopomáha presná réžia, skvelá hudba a kamera. Zaujímavé, s akou hodnovernosťou dokázal Forman natočiť film o rasovom problémy, keď bol v Amerike necelú jednu dekádu rokov. Úžasnú atmosféru dotvárajú skvelý herci, dokonalé dialógy, ktoré majú neraz priam akčný podtext, a keby bol film od začiatku v tak skvelom tempe, aké chytil v druhej polovici, tak nemám čo vytknúť. 85%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $21,015,710Tržby Celosvetovo $21,400,000║ Prvá štvrtina filmu je taká ešte hľadajúca sa, príbeh je tam necelistvý, dohromady neponúkne nič čo by dokázalo pútať pozornosť ale potom to postupne naberá na intenzite, postavy začnú naberať na hĺbke aby nakoniec priniesli jednu z ďalších príbehových výpovedí, kde odboj černoch za práva za slobodu končia v rasistickom opovrhovaní bielych. Aj keď témou podobných filmov tu už bolo nadmieru dosť, dokáže režisér Miloš Forman podávať príbeh tak aby bol aspoň z nejakej časti silnou výpoveďou o tom ako si zákon vysvetľuje každý po svojom a tak nás prijme aby sme v napätí dopozerali príbeh až do samého záveru. /75%/ ()

Galerie (57)

Zajímavosti (26)

  • Miloš Forman vzpomínal na jeden z hlavních důvodů, proč se film rozhodl točit: "Nejvíc mě na knize zaujal příběh Coalhouse Walkera juniora. Jde o mladého černošského klavíristu, který si jezdí po městě v nablýskané fordce Model T, dokud se mu zavistiví bílí hasiči nevydělají na zadní sedadlo. Černý klavírista se buďto musí ponížit a ty výkaly odstaranit vlastníma rukama, nebo se jim postavit a riskovat malér. Walkerovo dilema mi bylo až příliš povědomé z Prahy. V komunistickém Československu se člověk musel neustále střetávat s hlupáky, kteří měli moc a s potěchou jiné ponižovali. Kdo se jim postavil, riskoval životbytí a někdy i život. Češi, skřípnutí ve střední Evropě mezi Staliny a Hitlery, si zachraňují zdravý rozum svým ironickým humorem, kterému není nic svaté. V situaci Coalhouse Walkera juniora by Čech nejspíš to lejno na zadním sedadle uklidil sám a přitom ještě špičkoval, jak ubohé je to hovínko, že ani pořádně nesmrdí, že je škoda s ním špinit hadr, protože ti, co to udělali, se snad ani pořádně vysrat neumějí, že za socialismu už ani hovno není to, co bývalo, a kam že to lidstvo tedy spěje. Jenže Coalhouse Walker junior je Američan. Navíc černý Američan. On nejen že to lejno neuklidí, ale žádá satisfakci. (...) To divoce romantické americké gesto mě na tom příběhu přitahovalo nejvíc. Ze mě samého se právě stal americký občan a v jistém smyslu jsem se prostřednictvím Coalhouse sám vciťoval do psychiky Američana, který tak neústupně bojuje za svá práva, až to hraničí se sebevraždou." (NIRO)

Související novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Reklama

Reklama