Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, traumatický bod moderních českých dějin, místo, kde se po staletí utvářely vztahy Čechů a Němců, prostor, který se vinou 2. světové války stal bojištěm druhých proti prvním a naopak. Český lesník Jan Olšan v pohnutých květnových dnech roku 1945 zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela. Olšan netuší, že se Agnes stala nepohodlnou svědkyní, která ohrožuje mocenské zájmy určité skupiny lidí. Fašisté prchají a v kraji pod Kralickým Sněžníkem hledají především jídlo. Češi pořádají zlatokopecké výpravy za hmotným majetkem a kolonizují opuštěné německé domy. Násilí je každodenní samozřejmostí, divoký odsun přehlíženým faktem a vražda nejúčinnějším řešením jakéhokoliv problému. Hoteliér Brachtl, který celou válku hostil fašisty, stojí v čele Revoluční gardy, Olšanův bratranec Přikryl ve funkci předsedy Okresního národního výboru kličkuje, jak se dá, a válkou unavený major Uvarov striktně trvá na spravedlnosti a lidských právech, ať jde o kohokoliv. Lze si v těchto hektických dnech, během nichž se vzedmula všechna lidská špína, uchovat čest a čisté svědomí? A lze zachránit jedno bezdětné manželství, které už bylo beztak v troskách? (Česká televize)

(více)

Diskuze

topi80

topi80 (hodnocení, recenze)

Jůůů, další film o tom, jak ti zlí Češi ty hodné Němce ve 40. letech utlačovali a ubližovali jim... 

Rovensky

Rovensky (hodnocení, recenze)

Dostal mě doslov ve filmu, že prej Sudety jsou odsunem unikátní - a co Polsko? Tohle vnímání událostí, jak pouze Češi jsou ti zlí, byť se na Němcích vyřádili všichni jejich sousedé, kteří s nimi měli co dočinění (neberte to jako omluvu podobného chování!), je už trapný. Mrkněte se racši na příslušné díly Historie.cs, žádné emoce, fakta, nadhled. A pak vám scénář takového filmu přijde prvoplánově trapný...

Elles

Elles (hodnocení, recenze)

Neviděl sem to a nevim jestli to vůbec vidět chci. Zlý Češi ubližujou chudáčkům Němcům. Co kdyby taky někdo natočil něco o 38. ? Jak sudeťáci stříleli četníky a domov brali Čechům ? Polovojenský sudeťácký Freikorps, nebo to že tvrdá většina gestapáků v protektorátu byli sudeťáci. Je mi z toho blivno. 

Don Martini

Don Martini (hodnocení, recenze)

Éva Vica Kerekes jsem potkal na pivních slavnostech Holba v Hanušovicích, sympatická to slečna!

Skarface

Skarface (hodnocení, recenze)

No jsem si jistý že mě nezklame ondra vetchý a že podá skvělý výkon ale samotného filmu se dost obávám :)

anti.rybka

anti.rybka (hodnocení, recenze)

Když se podívám na film Lidice a pak na tento. Jednoznačně ho odsoudím jako pakárnu. A nemůže se mi nikdo divit. Já osobně nejsem pro násilí, ale nemůžu se divit čechům jak se po 45 chovali k němcům. Kolektivní vina je také vina a v euforii málo koho zajímá, kdo za  koho. A jak se němci zrůdně chovali k ostatním se dnes neukazuje asi kvůli EU. Je to pořád dokola. Nejdřív se začne tvrdit, že zase tak zlý nebyli a pak, že naopak měli důvod se tak chovat a skončí to tím, že jsme za všechno mohli my... Jo ať žijí západní soudruzi z Německa. Za komunismu rusové byli nej a teď za kapitalismu jsou nej Němci a Američané. Je to pořád dokola.... Filmů typu sudety je v poslední době nějak moc. A filmů o komunismu taky... Sakra to už  všem dochází nápady na vlastní příběhy?? Na něco originálního

Příspěvek byl smazán administrátorem.

luczi

luczi (hodnocení, recenze)

Scénář Josef Urban (Habermannův mlýn)? Jsem velký skeptik ;(

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama