Reklama

Reklama

Špion, který mě miloval

  • Česko Agent, který mne miloval (více)
TV spot

Obsahy(1)

Studená válka v plném proudu, James Bond v nejlepší formě. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Britská jaderná ponorka po nečekaném výpadku energie záhadně zmizí z armádních radarů. Totéž se stane s jednou ruskou ponorkou. Britský tajný agent 007 James Bond je kvůli incidentu odvolán z úkolu v Alpách, kde stačí v sebeobraně zabít sovětského agenta KGB. Jeho první cesta vede do Káhiry k bohatému překupníkovi Fekkesovi. Ten měl na černém trhu zprostředkovat prodej mikrofilmu s plány zařízení, které umožňuje právě sledování ponorek. Zde se Bond setká s ruskou agentkou XXX, půvabnou majorkou Aňou Amasovou, stejně jako se zabijákem Sandorem a především s nezničitelným obrem s přezdívkou Zub. Zabiják, který kromě svých svalů používá i stisk umělého ocelového chrupu, pracuje pro loďařského magnáta Stromberga. Bond s Amasovou musejí spolupracovat, aby odhalili Strombergův zločinný plán: šílený boháč s pomocí obřího tankeru ukořistil obě ponorky a teď z nich chce vystřelit jaderné střely na New York a Moskvu. Tím hodlá vyvolat celosvětovou jadernou válku a zánik lidstva na zemském povrchu. Zároveň buduje podmořská města pro novou „nezkaženou" civilizaci. Bond a Amasová se v boji proti Strombergovi osvědčí jako skvělí spolupracovníci – ovšem jen do chvíle, kdy se ukáže, že ruský agent, kterého 007 zabil v Alpách, byl Aniným milencem... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot

Recenze (380)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Bond Rogera Moora mi nikdy příliš neseděl, dodnes mi připadá jako páprdovatý fotřík (dobře je to vidět ve rvačkách, které byly v podání Conneryho neskonale svižnější), na druhou stranu jsem vždycky oceňoval jeho nadhled a výtečný smysl pro sebeironii. A film Špion, který mě miloval, jsem jako dítě opravdu miloval a s malou kapkou nostalgie se mi líbí dodnes. Scénář je opravdu dobrý, pan Zub je hnusák k pohledání, Barbara Bach je nádherná a akční sekvence mají šmrnc a vtip (zejména ta s autem-ponorkou). V téhle Bondovce je všechno, co mám na agentovi 007 rád – poutavý příběh, spory mocností, zvrhlý záporák, nadhled a taky snesitelná dávka naivity (např. směšná Moorova "jízda" na lyžích před plátnem). K jedné hvězdičce ji chybí jen jediný skutečný Bond – Sean Connery. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď som si robil nahrávací plán, zaujal ma názov filmu i jeho takmer 80 % úspešnosť u užívateľov. A potom nasledovali tri prekvapenia. Prvé, že to je bondovka, o ktorých som sa kedysi vyjadril, že never more. Druhé, že tento more, vlastne Moore predstavujúci Bonda namiesto Conneryho, je 50 ročný pánko so sklonom k obezite, ktorý má akčný maximálne jazyk a viac ako legendárneho agenta jej veličenstva pripomína obchodného zástupcu alebo sobášneho podvodníka. O filme sa ani zmieňovať nebudem, aby som nedráždil, pretože tretím prekvapením je, ako pozitívne je tento film užívateľmi hodnotený. Sympatické sú mi hodnotenia, v ktorých užívatelia ho považujú za najlepšiu z bondoviek, v ktorých tento pánko hral. Keďže som žiadnu z nich nevidel, a ani nehodlám, môžem s ich názorom súhlasiť. Na súhlas s ostatnými by som potreboval nejaké zvláštne receptory, ktoré mi príroda neposkytla. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Třetí bondovka s Rogerem Moorem v hlavní roli dorazila 3 roky po té předchozí a po promarněné příležitosti jménem Muž se zlatou zbraní dorazila ideální bondovka, která definitivně předvedla, že ve faktu, že Moore není Connery tkví to pravé kouzlo, které Bonda definitivně vydává tak trochu jiným směrem, který ale zároveň není vyloženě urážející. Mooreovi už je sice v době premiéry této bondovky 50 let, přesto ale ze sebe dostává všechno a celkově se čím dál tím blíží tomu ideálnímu ztělesnění Bonda a přesto nadále využívá svůj komediální talent, který definitivně Bonda odvádí na odlehčenější kolej. A dělá to s takovou grácií, že je to fakt zábava. Režisér Lewis Gilbert, který už předtím točil bondovku Žiješ jenom dvakrát se vrátil a Bonda představil v bondovce, která se definitivně z ještě pořád komorních bondovek přetavila do bondovek velkolepých. Záporákovo sídlo, přehnaní záporáci (nejen šílený hlavní záporák Stromberg v podání Curt Jürgense, ale především Jaws v podání Richarda Kiela, který to jako jeden z mála záporáků dotáhl do dalšího filmu a je jedním z těch příkladů co je na téhle éře Bonda strašně sympatické). Mooreův Bond se prostě ve své 3. bondovce dostal do situací, které si Conneryho inkarnace ještě o dekádu dříve nedokázala představit. A právě ve faktu, že se tvůrci rozhodli jít ještě o kus dál a přitom si pořád nechali zapnutou brzdu na prahu snesitelnosti tkví jedno ze základních kouzel Mooreovo éry. Špión, který mě miloval přitom není v rámci Mooreovy éry nejpřehnanější (To až ten Moonraker všemu nasadil korunu), přesto ale definitivně po Žít a nechat zemřít a Muži se zlatou zbrani vytvořil směr, kterým se bondovky v dalších pár letech vydali. Ne vždycky to poté bylo ideální, většinou to ale stálo za to. Tahle bondovka je jinak v době svého vydání jedna z vizuálně nejkrásnějších a po vzoru bondovky Thunderball se vydáváme pod vodu a podvodní záběry se vyrovnají právě záběrům z Thunderballu. Bond girl Anja Amas v podání Barbary Bach je jedna z nejlepších v celé historii série, akční sekvence parádní a celkově téhle bondovce v zásadě k dokonalosti moc nechybí. Finální dojem jí kazí jen už některé skutečně za vlasy přitažené momenty, fakt spočívající v tom, že se i přes jistou snahu nedaří Agent, který mě miloval úplně prodat jako romantický film a ty hlášky jsou na můj vkus v Mooreově éře pořád celkem suché. Přesto všechno je ale Agent, který mě miloval druhá nejlepší bondovka s Moorem v jeho éře. Jaká, že je ta první? Jasně, že Moonraker! ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Po odstoupení producenta Harryho Saltzmana se rozhodl hlavní producent bondovek Albert R. Broccoli pro bondovku ve velkém stylu. diváci si počkali o rok déle, ale vyplatilo se jim to: exotický Egypt, atomové ponorky, podmořské město, obojživelné auto, krásná ruská špiónka, úvodní scéna na sněhu, nejlepší zabiják celé série dvaapůlmetrový Čelisti s ocelovým chrupem a snad nestrašidelnější padouch série Karl Stomberg v podání legendy německého filmu Curta Jürgense (v některých filmech je Curt jinde Curd), proti kterému vypadá Goldfinger jako "hodný strýček." Jako malej kluk jsem se u toho vždycky strašně bál:) ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[83%] Za mě hodně kvalitní Bondovka. Roger Moore tu má ještě více hlášek než v předchozím snímku. Moorova éra téhle slavné série se vyznačuje často nadlehčenými scény a rozhodně to není na škodu. Velkým kladem tohoto dílu je ohromný záporák s 218cm Richard Kiel, zde zvaný jako JAWS. Jeho „přinýtované zuby“ jsou top. ;) To jak vše zničí a rozkouše nepůsobí trapně, ale cool. Nejlepší scéna asi byla s tím jak udělal z auta natrženou konzervu. ;) Jinak co se týče akčních sekvencí, tak jsou rozděleny po celém filmu. Úvodní pronásledování na lyžích je sice krátké, ale potěší. Následní skok, kdy se Bondovi otevře padák mi připomněl hru na PS1 (konkrétně bondovský díl Tomorrow never dies). Následují rozmanité akční sekvence, které jsou ok. Vrcholem je asi honička Jamesovým, klasicky upraveným vozem, které se umí i potopit a plout pod vodou. Finální sekvence je taková klasická, Bond tam má více lidí, kteří mu pomůžou atd. Tempo snímku je vcelku rychlé. Hluchá místa zde nejsou, jen to není extra moc napínavé, ale to je fuk, zápor to není. Hlavní padouch je suprovej, prostě nepříjemný, starý dědek, který klasicky touží zničit svět. Jeho plavidlo či základna vypadá tvarem jak přízrak (spectre), i když tu ta organizace není. Hlavní bondgirl je jako vždy krásná, i když má takový chladný pohled, ale v rámci její dějové linie to chápu. Nechybí tu ani M, Moneypenny a Q. Barryho zde v hudbě nahradil Marvin Hamlish, jehož OST se zde poslouchal docela dobře, až na pár divných tónů. Myslím, že jsem nezapomněl nic dále podstatného, co bych zde napsal. Dějem to působí jako klasická Bondovka s typickým Moorem. Takže spokojenost. ()

Galerie (179)

Zajímavosti (51)

  • Úvodní honička se natáčela v Alpách a následný skok v Kanadě. (Zeebonk)
  • V čase natáčania filmu bola séria s agentom 007 najzárobkovejšia a najlukratívnejšia v celom filmovom svete. Najväčšie svetové značky sa, často neúspešne, snažili dostať do filmu. Aj automobilka Lotus sa o to snažila, akurát že jej predstaviteľ Don McLaughlin sa rozhodol použiť úplne odlišnú stratégiu ako ostatní. Kým oni naháňali filmárov a prosili, on sa postaral o to, aby oni prišli za ním. Jedného dňa prifrčal pred štúdio Pinewood na novučičkom, ešte neprestavenom vozidle Lotus Esprit a zaparkoval ho pred miestom, kde sa natáčal James Bond. Neznáme auto, ukrývajúce všetky identifikačné nápisy, pritiahlo k sebe zástupy zvedavcov, snažiacich sa zistiť, čo to je za auto. McLaughlin k hlúčiku prikráčal, otvoril auto, nasadol a zmizol bez toho, aby odpovedal na jedinú otázku zvedavcov. Zúfalí producenti sa išli potrhať, aby zistili, čo to bolo za záhadné auto. A Albert R. Broccoli si nakoniec do filmu vybral práve toto auto. (beso74)
  • Natáčelo se od 31. srpna 1976 do 26. ledna 1977 v Anglii, Itálii, Egyptě, Švýcarsku, Kanadě a na Bahamách. (Varan)

Související novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Reklama

Reklama