Reklama

Reklama

Ray Breslin (Sylvester Stallone) je útěkář na objednávku. Živí se totiž jako expert na infrastrukturu vězeňských zařízení. Nechává se v nich zavírat a hledá skuliny v zabezpečovacích systémech, které jsou pak následně na základě jeho analýz  - a efektních útěků - odstraňovány a zdokonalovány. Nyní nastupuje výkon trestu k nové zakázce, ale ouha: vězeňský komplex, ve kterém se ocitl, byl kompletně postaven na základě jeho dosavadních poznatků a připomínek k zabezpečení věznic. Ty Ray před časem vydal knižně a pro tyranského ředitele tohoto „nápravně výchovného zařízení" se jeho manuál stal doslova biblí. Ray se tak ocitá ve své vlastní dokonalé pasti. Nikdo navíc neví o tom, že by byl něco jiného než řadový vězeň, takže propustka na svobodu po dobře odvedené práci jaksi chybí... Po obvyklých počátečních neshodách se Rayovým parťákem v novém „domově" stává místní vězeňský boss - Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger), který si zde odpykává trest za kyber-terorismus. A jemu se ve vězení moc nelíbí. Ale kdo jiný, než tihle dva chlápci by se měl dostat přes Rayovo bezchybné zabezpečovací systémy a celou armádu dozorců pod vedením fanatického ředitele? A je to, že se oba ocitli v této bezvýchodné situaci, opravdu jen nedorozumění a shoda náhod nebo něčí pečlivě promyšlený plán? (Bontonfilm)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (1 428)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ale sú to veľmi tučné 3 hviezdy pre jedno z najvýživnejších guilty tohto roka. Je to rozkošne blbučké a s pribúdajúcimi minútami demencia graduje... ale páni bratia si to dávajú vo veľkom štýle prelomu osemdesiatych a deväťdesiatych. Arnold mocne kraľuje, k tomu solídny záporák, solídne tempo, fucky a krvavá akcia. Spokojnosť. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nečekaně zábavná upomínka akcím, které se dnes už netočí (protože dnešní akce jsou dementní úplně jiným způsobem) a také film, v němž se objevuje až něčekané množství známých tváří - vedle dvou ústředních svalovců ve výslužbě např. Sam Neill či James Caviezel. O inteligenci obsahu jako takového je zbytečné spekulovat, jelikož ač vypadá efektně a ohromně sebevědomě, až příliš spoléhá na pofidérní náhodu (tenhle bachař si půjde za tři minuty zapálit a bude tam sedm minut) a typická akční klišé (zbraně hrdinů trefí vždy a všechno, záporáci netrefí ze dvou metrů stodolu). Přesto nedokážu scénář nazvat hloupým, protože film přes bezmála dvouhodinovou stopáž rychle uteče, vytrvale baví a udržuje konstantní napětí. Co na tom, že mu v tom napomáhají ony jalové momenty, spoléhající na náhodu a totální chaos. Co na tom, že jsou jisté zvraty a podzápletky odhadnutelné od samého začátku. Co na tom, že těch několik málo digitálních triků vypadá jak z desetimilionové videoprodukce. Abych nezapoměl, film má dva vrcholy - poprvé, když Arnold v němčině spustí svůj božský žalozpěv (Arnold hraje a je to neskutečným způsobem působivá i vtipná záležitost) a podruhé, když Arnold uzme kulomet a dělá v úžasně přepálené momentce to, co kdysi dělal pravidelně. Fajnová věc, tendlectenc plán. V intencích možností zručně natočená, vtipná a v tom nejlepším možném smyslu devadesátková prča. ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

70% Dobře odvedená práce, která připomene Slyovy starší "inteligentní akční filmy" NÁJEMNÍ VRAZI nebo SPECIALISTA. To, že někoho napadlo po třiceti letech v branži konečně obsadit Arnolda do role rakušáka považuju za omračující. Stejně tak i jako Arnoldův komentář na Slyovu potkávací pěsťovku: "Hmuuu, you hit liiike vegetarian." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Živím se tím, že utíkám z vězení." Nepozorovaně jsem se vypařil z Mírova, Valdic i z Borů, ale teď si hlavu lámu s Břeclaví, protože ta je jen "s dohledem", takže můžu odejít kdy chci a tak netuším, kam mám kopat tunel. Než to vyřeším, tak jsem pro inspiraci mrknul na to, kterak prchají experti z amerických ústavů a musím uznat, že to mají o poznání složitější. Přesto jsem doufal, že když nohy na ramena vezmou Sly s Arniem, tak to bude mít pořádné koule, ale on to žádný zázrak nebyl. Mělo to být zkrátka lepší, ale já raději přihodím k hodnocení jednu hvězdu, aby to tito hvězdní důchodci nezabalili a pokusili se o společný reparát s akčnějším příběhem a lepšími hláškami. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Žánrovka, ve které si jen Sly s Arniem dokazují, že na to pořád mají. Problém je, že na nic víc asi nemají;) Je sympatické, že se podařilo sehnat docela slušnou hereckou sestavu, ale ty konspirační kličky se stejně nakonec zvrhnou ve standardní střílečku - včetně těžkého kulometu v rukou pana guvernéra:) Ambice, které film měl, jsou krutě nenaplněné - Plán Útěku může obstát jen jako čisté béčko, postrádající cokoliv, co nám nabídli Expendables, neřkuli čtvrtý Rambo. Čili dívat se na to dalo, ale tak nějak jsem doufal, že se to zvrhne v útěkovou scénu z Guardians of the Galaxy:) Prostě 60% za poctivý design, a už nikdy víc. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (25)

  • Pasáž, ktorú Arnold Schwarzenegger (Emil Rottmayer) cituje v nemčine, je podobenstvo o bláznovi z diela "Radostná veda" od Friedricha Nietzscheho. (misterz)
  • Už v polovici 80. rokov sa uvažovalo o tom, že Sylvester Stallone (Breslin) a Arnold Schwarzenegger (Rottmayer) by mohli natočiť spoločný film, no i napriek tomu, že vzniklo viacero rôznych scenárov, k samotnej realizácii natáčania napokon nedošlo. Podľa samotného Schwarzeneggera sa tak nestalo hlavne preto, že obaja boli v tom čase príliš veľké hviezdy a v spoločnom filme by jeden zatieňoval druhého. (m.a.t.o.)
  • Breslin (Sylvester Stallone) a Rottmayer (Arnold Schwarzenegger) majú obaja na rukách špeciálne hodinky, čiže vedia čas a aj deň. Nepotrebujú tým pádom vyrábať šesťhran. Na hodinkách sa dá určiť presná poloha. (Budisovie)

Související novinky

Druhý Plán útěku shání obsazení

Druhý Plán útěku shání obsazení

14.03.2017

Když Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger spojili síly, aby utekli ze supermoderního vězení, nebyla z toho v zámoří žádná velká hitparáda. Jejich Plán útěku ale nakonec vydělal 137 milionů… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Schwarzenegger slibuje Conana a Terminátora 5

Schwarzenegger slibuje Conana a Terminátora 5

06.06.2013

A taky Trojčata, ale nechtěli jsme vás děsit už v nadpisu... Přestože jeho plnohodnotný comeback nedopadl komerčně vůbec dobře (s celosvětovými tržbami 37 milionů dolarů při rozpočtu 45 milionů… (více)

Oběti pro Schwarzeneggerovu vybíjenou

Oběti pro Schwarzeneggerovu vybíjenou

28.07.2012

Arnold nedávno dotočil se Slyem The Tomb, chystá se na nadpřirozený akční masakr Unknown Soldier (zahraje si v něm anděla pomsty, seslaného na bezohledného výrobce zbraní a jeho soukromou armádu) a… (více)

Reklama

Reklama