Reklama

Reklama

Walt Disney dlouhodobě usiluje o filmová práva k psanému románu Mary Poppins. Opakovaně žádá jeho svéráznou autorku P. L. Traversovou o setkání, ale ta hollywoodského velikána po celá léta úspěšně odmítá, stejně jako udělit mu souhlas k právům na její milovanou postavu a knihu. Protože si ale uvědomuje, že prodejnost jejích knih klesá a budoucnost je nejistá, v roce 1961 se setkáním souhlasí. Vzniká tak dvoutýdenní dobrodružství, které nakonec vyústí v zahájení prací na zbožňovaném a mnohokrát oceněném filmovém fenoménu Mary Poppins. Během těchto dvou krátkých týdnů se Walt Disney v maximální možné míře snaží vyjít Traversové vstříc. Vyzbrojený nápaditými storyboardy a veselými písničkami od talentovaných bratrů Shermanových na ni podniká doslova frontální útok, ale spisovatelka se jen tak nevzdává. Zanedlouho Disney zklamaně sleduje, jak její odhodlání mu práva neposkytnout jen sílí a ta se mu tak i přes jeho snahy stále více vzdalují. Teprve ve chvíli, kdy se v duchu sám přenese do svého dětství, je schopen začít chápat démony, kteří spisovatelku pronásledují, a společně vypustí Mary Poppinsovou na svobodu, aby společně vytvořili jeden z nejpůsobivějších filmů filmových dějin. (Falcon)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (331)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se unést a opít rohlíkem, přiznávám a je mi to jedno. Protože tady bylo naprosto jasné, jak to bude probíhat, všechno bylo předem propočítané a v podstatě nepřekvapivé, ale hezky. Není tu špatného nebo nezajímavého herce, necháte-li se unést příběhem, nezklame vás, teskné sekvence jsou také očekávané, ale Newmanovo "bublání" tomu pomáhá do plusu a vůbec, bylo to příjemné pokoukání. ~ Snad jen film mi mohl končit autorčiným vstupem na premiéru zavěšena v rámě Mickeymousovo. ~ Chlapci v Soči vytrpívali výhru nad slovenskými bratry 5:3, sál odcházel s panem Banksem do mlhavého oparu. ~~~ Prostě to byl chladný kalkul a jen odvedené řemeslo, ale fakt pěkně odvedené řemeslo. ~~~ 3,5* ~~~ You promised that you'd fix everything! ()

classic 

všechny recenze uživatele

Patrí Tom Hanks do starého železa? Ešte nenastal jeho čas,snaží sa,čo mu scenár stačí,aby sa previedol ako za starých čias,keď mu v 90-tych rokoch plátno bolo naklonené pre vynikajúce charaktery,ktoré mu prinášali úspech... Zahrať oscarového velikána Walta Disneyho s viac ako 20 oscarmi na čele, nie je jednoduché aj pre herca formátu Toma Hanksa s dvomi oscarmi na konte.Možno,ak by bol projekt o životopise Walta Disneyho v podaní Hanksa,mohol by sa viac ponoriť do postavy,tak by to mohlo vyzerať inak?Kto vie,či by sa na to hodil,Hitchcock s Hopkinsom nedopadol tak ako sa na jeho fyzickú podobu patrilo... Walta hrá určitú chvíľu,nie je mu venovaný veľký priestor,sily si rozložil na Kapitána Phillipsa,kde sa snaží až,až,ale filmové ceny výraznejšie nezaznamenal,maximálne pár nominácii... Pozornosť strháva na seba Emma Thompson,ktorej P.L Travers začína byť neoblomnou autorkou známeho románu Mary Poppins,ktorú pozvú do Hollywoodu,aby im predala práva na sfilmovanie do podoby muzikálu s budúcimi oscarmi v talóniku. P.L.Travers má samozrejme svoju minulosť,ktorá ju ťaží na duši z príhod v detstve s fotríkom Traversom Golfom,ktorej bol oporou,no nebol oporou samému sebe,podľa neho má v skutočnosti meno Ginty Golf, z čoho si spravila pseudonym,ktorý spomínam pár viet vyššie. Colin Farrell je vo flashbackoch Emmy Thompson pripomínaný v rôznych scénach,ktoré jej ho pripomínajú v nadvädzujúcich,kde sa dohadujú ako by mala vyzerať podoba filmu... Autorka je tvrdohlavá osobnosť,ktorej sa takmer vždy niečo nepozdáva v konceptoch návrhoch scenáristu Dona Dagradiho a dvoch autorov hudby,bratoch Shermanovcov... Pokiaľ dospejú k záverečnému zhodnoteniu,utečie pomerne veľa času,že medzitým nie je nič extra zapamätania hodné,alebo jej osobný šofér v podaní Paula Giamattiho je určitou oporou v konverzáciach,pri ktorých sa môže vyrozprávať flashbacky sú spravené s noblesou a citom a s kvalitným vizuálom. Doba,kostýmy,kamera,hudba a výprava je vynikajúco zachytená,nič by som nevytkol. Saving Mr.Banks pôsobí ako knižka s obrázkami pre najmenšie deti,ktoré v celosti neprinášajú niečo prínosné,čo by som si vzal za ponaučenie,takto je lepšie si pozrieť klasickú Mary Poppins so všetkým,čo prináša filmové ovocie,teraz bol zámer dobre vymyslený,ale horšie spracovaný,kde sa mi páčila konečná scéna,kedy Travers konečne pochopí situáciu z tónov skladateľov hudby Shermanovcov,ktorá mi vykúzlila úsmev na tvári po dlhšej dobe. Snímok je v podstate o tom ako sa zvádza súboj v prevedení na plátno pod dohľadom Disneyho,ktorý je takisto neústupný s aktivitou jej minulosti v tom ako vlastne prišla na nápad napísania Mary Poppins a má to grády. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5 ... Je to síce trochu šmrncnuté potrebou zaľúbiť sa masám alebo Akadémii, ale filmík je to veľmi príjemný aj napriek tomu, že som Mary Poppinsovou absolútne nedoknutý. Devízou sú jednoznačne herecké výkony ústredného dua, ale vlastne aj všetkých ostatných. Fajn film na chvíle pohody, "víkendovka" ako vyšitá... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se to teda táhne tak, že jsem měl cukání v koutku levého oka, které v pravidelných intervalech prožívalo mikrospánek. Film se totiž ihned od počátku prolínal s minulostí a přítomností a moc to nešlo do sebe. Postupně se ale zvedaly sympatie jak k jedné, tak i k druhé příběhové lince. A nakonec i k samotné Emmě Thompson, která zde hraje spisovatelku Traversovou, co napsala Mary Poppins - příběh, který Walt Disney zfilmoval snad do nejpozitivněji naladěného filmu, co kdy on a jeho studio natočilo. Postupně se mi všichni zalíbili včetně i Colina Farrella, který ty alkoholiky snad má už i za trest, a já si tenhle zvláštně působící, ale poctivý životopisný film vysloveně užíval. A nejlepší byl samozřejmě Tom Hanks, který zde samotného Walta Disneye zahrál tak, jak by si od studia točící tento film rozhodně zasloužil - tedy od studia Walt Disney. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Jak normálně nemám Emmu Thompson příliš v lásce, tak role tady ji naprosto sedla a z 90% jsem se zasmála právě díky ní. Asi bych se obešla bez flashbacků, jenže zase bez nich, by člověk nedostal celý obrázek toho co, kdo, jak a proč. Ve výsledku se jedná o velmi milý film, který mě hodně příjemně překvapil. 4* ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Prvý americko-britský film spoločnosti Walt Disney Company, na ktorom sa koprodukčne podieľalo a spolufinancovalo štúdio BBC Films. (odmocnina)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

13.04.2013

Alespoň se nám to pokusí tvrdit dobové akční drama Highwaymen. Pokud Neeson kývne na nabídku, zahraje si slavného texaského rangera Franka Hamera, který údajně přežil víc jak 100 přestřelek, zabil… (více)

Reklama

Reklama