Reklama

Reklama

Obsahy(1)

František Jech, lupič odborně vyškolený v Americe, nemá pro organizování loupežných akcí potřebnou míru fantazie. Vladimíru Hudcovi, autoru detektivních románu a scénářů, naopak vyčítají jeho kritici, že jeho zápletky jsou nepravděpodobné. Jech po přečtení Hudcových knih je přesvědčen, že spisovatel je ten pravý muž, který jemu a jeho spolupracovníkům může pomoci. Spisovatele navštíví a ten mu v nezávazném rozhovoru o detektivních zápletkách v literatuře poskytne nevědomky návod na krádež vzácné kostelní sochy. Bezmocný Hudec pak pozoruje jak se jeho fantazie stává realitou a chce všechno oznámit Bezpečnosti. Ale Jech dobře zaplatil, a navíc velkou chválou uspokojil Hudcovu ješitnost. Také další loupež podle Hudcova receptu je úspěšná. S finančním výsledkem je nejvíc spokojená Hudcova žena. Hudec se pokusí naznačit všechno příteli Klikarovi, kriminalistovi, který případ vyšetřuje. Ten se mu ale vysměje. Hudec proto napíše televizní hru, kde popíše seznámení s Jechem i průběh všech loupeží. Diváci však přijmou jeho hru jako komedii. Tehdy Hudec převezme velení v gangu a naplánuje uloupení módních modelů. Šéfem ale není dlouho, vedení se zmocní jeho žena, která se inspiruje starším Hudcovým námětem na vyloupení Národní banky s pomocí tanku během fingovaného natáčení filmu z pražské Květnové revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (85)

SenFlxr 

všechny recenze uživatele

Pro mne především naprosto geniální Čestmír Řanda v roli šéfa zločinců Jecha. To jakou obdařil svoji postavu dokonalou grácií, suverenitou a drzostí zároveň je úžasné. Scény ve kterých vyvíjel nátlak na spisovatele Hudce v podání Jiřího Sováka jsou to nejzábavnější na celém filmu. Za nejlepší považuji tu, kde Jecha s Hudcem doplní v rozhovoru postava kapitána Klikara z kriminálky a rozjede se scéna plná narážek a dvousmyslů, během níž se vyplatí sledovat především mimiku Čestmíra Řandy. Závěr se mně nelíbil a Bohdalová taky nenadchla. V součtu za skvělého Řandu a výborně sekundujícícho Sováka i přes menší nedostatky pěkné čtyři hvězdičky a dobře jsem se bavil. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Největší nebezpečí lidský společnosti jsou ctižádostiví blbci! Problém předposledního Fričova filmu vězí v jeho zarputilé snaze být vtipný. Za každou cenu. Všemi prostředky. A čím víc mají být všechny ty scénky ze života nešťastného spisovatele detektivních románů zábavné, tím hloupější a prvoplánovější nakonec jsou. Nejde tu přitom ani tak o to, zda se jedná či nejedná o parodii, přičemž míra použitých gagů by tomu odpovídala, ale má-li takový humor vůbec šanci na přežití. Frič se až příliš spoléhal na osvědčené herce, kteří opravdu dělají, co mohou, především skvělý Čestmír Řanda zachraňuje nejednu dějovou situaci svým šťavnatým a sytým herectvím, bohužel to ale nestačí. A přitom původní literární předloha, Sebrané zločiny Vladimíra Hudce, v šedesátých letech mmj. úspěšná série kriminálních grotesek z pera Viléma Hejla, měla velký potenciál zaujmout i okruh filmových diváků, také proto, že vnášela do stojatých českých vod svěží závan hravosti a ryzí originality. Scénáristé, a mezi nimi i Frič, z ní ovšem vypreparovali jen některé dílčí motivy a příliš si nelámali hlavu s tím, co na to kdo (diváci) řekne. Přísně tajné premiéry (už samotný název je mimo mísu) jsou promarněnou příležitostí, jak vrátit do českého filmu jemnou situační komiku, bláznivý humor a nespoutanou fantazii, tedy obor, kterému Martin Frič před válkou (a během ní) kraloval. ()

Reklama

FireTight 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo pojaté jako komedie, nehráli v tom čeští komediální herci (hlavně Jiřího Sováka nebo Vladimíra Menšíka si nedokážu představit ve vážné roli...), byl by to úplně skvělý film, protože příběh byl jedním z nejoriginálnějších, jaké jsem kdy ve filmech viděl. Jenže jako komedie to nějak nefungovalo, hlavně úplný závěr filmu byl podle mého názoru až moc úlet a příliš násilný (ale tank se povedl)... Mé hodnocení "Přísně tajných premiér" jako komedie je tedy nasnadě, ovšem kdyby to bylo natočené jako thriller, vůbec bych se nebránil pěti hvězdičkám. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá komedie o nadaném spisovateli detektivních románů Vladimíru Hudcovi, jehož literární tvorba slouží jako předloha či popis postupu ke kriminální činnosti skupiny zločinců v čele s Františkem Jechem, zkušeným podvodníkem. Velmi zajímavý námět je postupně rozvíjen a stejně stoupající tendenci mají i herecké výkony, dle mého podal J. Sovák v roli spisovatele Hudce jeden ze svých nejlepších výkonů. S radostí lze sledovat jeho proměnu od uvědomělého občana kategoricky odmítajícího jakoukoli spolupráci se zločinci až po nadšené a iniciativní převzetí vedoucí úlohy celého gangu. Taktéž jeho dialogy s Č. Řandou, neustále lákajícím na tučné nelegální výdělky vzešlé z Hudcova literárního talentu spojeného s neobvyklou fantazií a pochopitelně rozhovory s jeho manželkou J. Bohdalovou patřily k nejzábavnějším momentům snímku. Nejvýraznějšího člena skupiny podvodníků pod Řandovým velení ztvárnil výřečný V. Menšík, v méně významných rolích jeho kolegů se objevili O. Šimánek, M. Musil a J. Cmíral. Postavu policejního komisaře Grygara, Hudcova dobrého známého si zahrál J. Němeček a v malé roli extravagantního módního návrháře se objevil i M. Kopecký. Fričova pozoruhodná komedie s netradičním námětem má většinu času nadstandartní parametry, avšak závěr mi přivodil trpké zklamání. Ukončení povedené komedie nebylo totiž scénaristicky dobře zvládnuto, nebo přesněji řečeno nebyl jsem s ním spokojen. Přesto nejen kvůli hereckém výkonu mistra J. Sováka hodnotím tuto komedii a předposlední filmový počin režisérského nestora jako nadprůměrnou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když jste mě zneužil, měl bych vědět všechno, aby v protokolu nebyly mezery." Mám porozumění pro to, aby se u nás kradlo světově. Jak jsem se dozvěděl, tak my krademe málo leč vytrvale, takže jsem se na trochu světovosti docela těšil. A nebyl jsem zklamán. Oblafnutej geniální mozek alias spisovatel Hudec mě bavil chrlením nápadů, šarmantní padouch Jech zase svým odhodláním a nechápavej kapitán Klikar svým jedinečným přehlížením úmyslně zanechanejch stop. Nyní již vím, že uniforma krade tváře, že ženský jsou háklivý na sekeru a že k vykradení banky se nejlíp hodí tank. To se jednou může hodit. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Točeno také v Karlových Varech. (M.B)
  • Zhruba v čase 01:13:00 se v záběru objeví historická Pacoldova vápenka v pražské Velké Chuchli. (rakovnik)
  • Když kolem 17. minuty filmu vybíhá spisovatel Jech (Jiří Sovák) z hotelového pokoje, v rychlosti si na sebe bere přes košili sako. V dalším záběru při cestě po schodech a později již má ale pod sakem vestu. (rakovnik)

Reklama

Reklama