Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barevný český film o vynikajícím českém lékaři doktoru Janském. Sportovně založený medik Jan Janský dokončuje úspěšně svá studia. Chce se stát chirurgem, ale ocitá se na psychiatrické klinice profesora Kuffnera, kde společně se svým kolegou Kozderou se snaží vypátrat spojitost mezi srážlivostí krve a duševními chorobami. Dojdou k překvapivému zjištěni, že je možno krev lidí rozdělit do čtyř skupin a tím zamezil srážení krve při transfusích. Objev Janského se však setká s nepochopením české lékařské veřejnosti, která přínos tohoto vědce lékařské vědě uznává teprve po Janského tragické smrti. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (60)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Je veľmi zvláštne, že tak dobrý film od Martina Friča, s celou plejádou skvelých hercov (aj keď mnohí len s malou rolou) má na ČSFD iba 898 hodnotení (!). Tajemství krve je veľmi pútavo nakrútený životopisný film o významnom českom lekárovi a vedcovi, s bezchybným Vladimírom Rážom v hlavnej role. Oceňujem, že sa filmu vyhla politická propaganda, čo je na dobu nakrúcania dosť neobvyklé. Iste, pár naivnejších scén by sa našlo (neprirodzení detskí herci), ale je to všetko v únosnej miere a dajú sa nad tým privrieť oči. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný film z ešte slušnej doby. Z doby, kedy nemuseli v každom filme herečky typu Geislerová rozťahovať nohy, ani Pauhofová ukazovať lentilky. Stačilo poctivé, majstrovské herectvo a zobrazenie nosnej témy zaujímavým spôsobom. Príbeh Janského krásne ukazuje, že každému géniovi či objaviteľovi hádzali polená pod nohy aj vlastní kolegovia, takzvaní vedci, ktorí zakliesnení vo svojom obmedzenom chápaní nechcú pripúšťať žiadne novoty. Skutočného uznania sa tak veľkí muži väčšinou "dočkali" až po smrti. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Film takřka bez chyby - o Janu Janském objeviteli krevních skupin a trnité cestě, která za tímto objevem stála. V titulní roli se objevuje výtečný Vladimír Ráž. O jeho oblibě v 50. letech svědčí to, že v epizodních rolích mu v tomto filmu sekundovala taková jména jako Svatopluk Beneš, Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, František Filipovský, Radovan Lukavský, Lubomír Lipský či Josef Kemr! ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Vynikající, neprávem opomíjený životopisný film a vlastně jeden z nejlepších, který byl v 50.letech u nás natočen. Skvěle a bez ideologického podtextu zobrazená doba Rakousko-Uherska, kdy nebylo snadné se prosadit bez protekce na prestižní pozice. No a Vladimír Ráž je ve své roli naprosto přesvědčivý, navíc mu zdatně sekunduje pan Brodský. Pět hvězdiček mimojiné i za to, že je film nepoznamenán dobou, ve které vznikl. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Odivuji práci našeho doktora Janského, proto jsem moc ráda, že na motivy jeho života a vědeckého bádání vznikl film, na kterém se podílelo tolik vynikajícíh tvůrců. Na výsledku je to pochopitelně znát, moc mě potěšil a bylo by určitě velmi dobré, kdyby byl film dostupnější a častěji dáván v české televizi, at nás může být potěšeno více. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Představitel hlavní role Vladimír Ráž (Dr. Jan Jánský) se na natáčení filmu důkladně připravoval: debatoval s Jánského příbuznými, setkal se s jeho milenkou a opakovaně navštívil psychiatrickou kliniku. (raininface)
  • Autorem námětu i scénáře je Vladimír Neff. Pro knižní vydání napsal Neff novou zbeletrizovanou verzi Tajemství krve a ta vychází společně s texty Divadlo pro chudé a Zelené pochodně až v roce 1955. (NinadeL)
  • Při natáčení scény transfůze suplující odborný lékař provedl při filmování vpich levou rukou. Vladimír Ráž poté však jehlu vytáhl pravou rukou. S nedostatkem se Ráž obrátil na režiséra, který však scénu ve filmu již nechal. (M.B)

Reklama

Reklama