Reklama

Reklama

Blízko od sebe

  • USA August: Osage County (více)
Trailer 1

Celá rodina Westonových se sjíždí do rodného domu v Oklahomě na pohřeb otce (Sam Shepard), básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet (Meryl Streep) takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami (Julia Roberts, Julianne Nicholson a Juliette Lewis). Ani jedna z nich to nemá jednoduché: jedné se hroutí manželství, další tutlá aférku se svým bratrancem, třetí se právě zasnoubila a ani na pohřbu není schopna mluvit o ničem jiném než o nadcházející svatbě. Přičemž každému kromě ní je jasné, že její snoubenec (Dermot Mulroney) je slizký parchant. (Bontonfilm)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (428)

larelay 

všechny recenze uživatele

krasne tragicke osudy smutnych, tragickych ludi s este viac tragickejsimi zivotmi. dnes vecer objimem manzela, syna, psa, zavolam mame a najblizsej rodine, ako velmi ich lubim a budem sa tesit z mojho krasneho, obycajneho, nudneho zivota. ze klise? no a co. nech. fantasticke vykony, skvelo napisany scenar a pre mna jeden z najlepsich filmov poslednej doby. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro podobné konverzačky, od Blízko od sebe jsem přece jen ale čekala o něco více, hlavně jsem měla problém se ve filmu najít, možná to je tím, že mám absolutně jiný pohled na život a na rodinné vztahy než všechny postavy v tomto filmu, po většinu času jsem si říkala, že by postavy zasloužily pořádně proplesknout, skutečně jsem se ani na minutu nemohla s žádnou postavou ztotožnit, je otázka, jestli je to dobře, nebo špatně. Závěrečná asi čtvrthodinka už na můj vkus byla pak až příliš přitažená za vlasy. Nicméně o kvalitách filmu není pochyb, na tu čtvrtou hvězdu to u mě dotáhlo herecké obsazení, i když se film vlastně u mě dost míjel účinkem, tak díky hereckým výkonům jsem po celou dobu na filmu viděla cosi zajímavého. Meryl Streep opět předvádí hereckou první třídu a Julia Roberts podává svůj životní výkon. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mno jo, todleto přijde takový nedomrle nepřesvědčivý vší uřvanosti navzdory asi každýmu z mýho vrhu. Babička k mé matce při jednom zemětřesení mezi normálními lidmi zvanému rodinné setkání: "Však jsem ti řekla - jestli přijdeš zbouchnutá, půjdeš tam, kde sis to upletla!" Máma polkla doušek kafe a s ledovým klidem odvětila: "A já ti na to řekla, že v parku bydlet nebudu." ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Takové to drama ála komorní scéna, kdy se během jednoho večera dozvíte temná zakoutí členů nefungující rodiny. Kolik takovýchto snímků už zde bylo a kolik lepších (např. Dáni jsou v tom mistry)... Na divadelních prknech to holt nevypadá tak zkoprněle a afektovaně, jako když se kamera snaží zachytit atmosféru detailním záběrem, který v dané scéně prostě nefunguje (i když občas se to podaří). John Wells zvolil velké herecké osobnosti, ale ony nedokážou udělat drama na plátně tak, jak by si August: Osage County zasloužilo. Bohužel i Meryl Streep působí spíš směšně než tragicky, což je u filmu tohoto ražení smutné. // Není to hrozný film, ani nijak výjimečný. Prostě komorní drama jedné rodiny, které se vynoří, zahltí vás svým příběhem, ale tempo se rychle vyčerpá, jako téma samotné. // Mít na scéně takovouto matku, volím jinou formu - takhle je zbytečně upozaděna a přece jen stále se snažíc být v centru pozornosti. Mrazivý šimrot se nekoná, jen únava z obehraného a plytké kamery. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Horká Oklahoma plná stohů slámy, pasoucích se krav a amerických křupanů. K mé smůle ale tahle sebranka vyšinutých cvoků nesloužila k pobavení cynického diváka, ale řešila mezi sebou rodinné tragédie, křivdy a traumata ukrytá pod hektolitry alkoholu a tunami prášků na spaní. Nikdo se zde ani nepokusil dát divadelní hře pořádný odpich, takže si můžete odškrtávat jednotlivé scény a herecké výstupy, které volají po cenách. Meryl Streep se vzdala jakékoli drobnokresby charakteru a její provedení Violet je více karikaturou postavy než jejím plnokrevným ztvárněním. Samozřejmě dojde i na pokus o znásilnění nebo odhalení šokující rodinné pravdy. Já ale doufal, že se závěr ponese ve stylu jiného Lettsova majstrštyku, takže by se na plátně objevil Matthew McConaughey alias Zabiják Joe a zacpal by těm vystresovaným balíkům huby pořádným kusem smaženého stehýnka z KFC. To by ale k režii musel být připuštěn William Friedkin. Z toho by Harvey Weinstein asi nebyl moc nadšený. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (51)

Související novinky

The Last of Us nabírá herního skladatele

The Last of Us nabírá herního skladatele

13.03.2020

Necelé dva měsíce nás dělí od vydání jedné z nejočekávanějších her letošního roku The Last of Us Part II. Pár dní nazpátek přitom bylo oznámeno, že se kabelovka HBO, scenárista Craig Mazin (Černobyl)… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama