Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

genetique 

všechny recenze uživatele

So zmenou režiséra prichádza pád celej dôstojnosti série. Totožné krstné meno nestačilo. Idylické duo sa už len vezie na príbehoch a pomerne nedôstojne vykráda niektoré scény. Ale aj tak sa na to dá pozerať a indiánska séria má ešte nejaké to tempo, ale vážnosť strháva pod zem úplne odlišný, chorý dabing. 50%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je problém v tom, že jsem tuhle "vinetuovku" viděla poprvé až jako dospělá, tudíž k ní necítím ani nepatrnou dávku nostalgie, nebo jestli je vážně o tolik slabší. Každopádně už se pro tu hloupou, naivní až patetickou ftákovinu těžko hledá obhajoba. Tak se o to ani nebudu snažit. Poslední hrstí hlíny na celuloidové rakvi "Míšenky Apanači" je dabing: Old Shatterhand promlouvá třaslavým a trapně přeskakujícím hlasem pětasedmdesátníka a Samu Hawkinsovi divák rovněž přeje pod paruku kulku z milosti, aby tohoto špatně nakecaného kašpara nebylo nutné dál poslouchat. Špatné, no... ta druhá hvězdička asi přece jen bude z nostalgie k idolům mých kuřecích let. 33% ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom klasická winnetuovka, veľa sa tam jazdí na koni a strieľa, takže by nám nemalo nič chýbať. Ani pekné dievća nechýba, ani romantika, ani hudba. Mohol by to byť slušný priemer, akurát sa podarilo nakopiť toľko príbehových lapsusov a nezmyselných situácií, že za to musí ísť jedna hviezda dole. Tiež od Winnetua som neočakával, že bude mať funkciu hlavného pyrotechnika, a hrdinstvo, spravodlivosť a vyššie ciele zostanú len v jeho záverečnom slovnom prejave. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Až na několik ubíjejících nesmyslů je "Vinnetou a Míšenka Apanači" celkem obstojnou mayovkou s povedenými přestřelkami. Dvě silné výhrady bych ale přeci jen měla. Tou první je Götz George (nechápu, proč musí hrát ve dvou dílech dvě různé postavy), tou druhou je český dabing (nechápu, proč musí jeden dabér mluvit šest postav). ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Vinnetou, Mac Haller (Walter Barnes) a jeho dcera míšenka Apanači (Uschi Glas) se vydávají na utajené místo, kde ji chce otec darovat k jedenadvacátým narozeninám zlatou žílu, kterou odmítne. O zlatu se dozvídá Curly Bill, který se neštítí ničeho... Logika si vzala dovolenou, protože tento plytký příběh nemohla zachránit ani trojice Vinnetou, Old Shaterhand a Sam Hawkens. Jako divák se nemůžu zbavit dojmu, že se celý film odehrává na velmi malém území, protože postavy se ten samý den objevují na několika rozdílně vzdálených lokacích. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Indiány si zahráli obyvatelé Omiše, které vybíral asistent režie Slavko Andres. Ti potom přišli na na vybrané místo, kde byli líčeni. Jeden z nich ale tvrdohlavě odmítal, a tak se dal do hádky se zmiňovaným Savkem Andresem. Hádku vyřešil vedoucí produkce Stipe Gurdulić, který asistentovi režie vysvětlil, že se jedná o starostu Omiše, který se přišel podívat na slavnostní první klapku. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Uvažovalo se o dalších dvou filmech. Měli nést názvy "Vinnetou na cizích stopách" a "Vinnetouova sestra". (Stocki)

Reklama

Reklama