Reklama

Reklama

Síla života

  • USA The Homesman (více)
Trailer

Tři duševně narušené a zcela zmatené ženy se octnou až na samé americké hranici. Náročného úkolu dopravit je zpět do Iowy se ujme svérázná Mary Bee Cuddy (Hilary Swank). Řídit dostavník plný pomatených žen na cestě dlouhé 400 mil je ovšem téměř nad její síly a proto si na výpomoc najme odpadlíka George Briggse (Tommy Lee Jones). Tato nesourodá dvojice čelí během vyčerpávající cesty prérií neustálým hrozbám a psychickému vypětí. Podaří se jim dovézt jejich zvláštní „náklad" až do cíle? (Magic Box)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (159)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Komorní melancholický western s velmi lidským poselstvím, který umí překvapit, napnout i dojmout. Zkrátka jeden z těch filmů, při jejichž sledování se sami nad sebou zamyslíte a nepřestáváte s tím ani když skončí a je dávno po titulcích. Tommy Lee Jones opět výborný za kamerou i před ní, Hillary Swank mu nezůstává nic dlužná... No a perfektně jsou obsazeny také všechny ostatní role. Člověk by si řekl, jestli to není "plýtvání hereckým materiálem", angažovat Johna Lithgowa, Jamese Spadera, Williama Fichtnera, Meryl Streep a další jen kvůli několika minutám. No, není. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nebol to ten klasický western plný banditov, kovbojov a indiánov - a práve to bol skvelý základ na to, aby ma to dokázalo dostatočne zaujať. A to aj napriek tomu, že westerny patria medzi tie žánre, ktorým sa väčšinou vyhýbam. Ale v tomto prípade sa mi už samotný popis pozdával, a Hilary Swank v hlavnej úlohe bola taktiež dobrým lákadlom. Napokon som vcelku spokojný s týmto dobrodružným filmom, hoci zápletka nebola nijako extra dobrodružná, ale veľmi sa mi páčila tá atmosféra a aj samotný koncept trojice "padlých žien". Škoda, že tej retrospektívy ohľadom traumy troch žien nebolo viac. Najviac mi však bolo ľúto Mary, ktorá sa musela takto ponižujúco doprosovať, aby si ju vôbec niekto všimol :( A pritom mala toľko toho ponúknuť - tým nemám namysli len potenciálne majetky, ale predovšetkým jej ušľachtilý charakter a empatiu. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Nudný a úplne zbytočný film s kvalitným hereckým obsadením. Samotný nápad viezť tri vyšinuté ženy cez divoký západ je síce originálny, ale minimálne rovnako šialený ako tie ženy. Je veľká náhoda, že v nejakom zapadákove, kde žije sotva 20 obyvateľov sa v istom okamihu úplne zbláznia tri ženy. Na začiatku cesty sú všetky na zvieraciu kazajku, no behom cesty sa vyskytnú okamihy, kedy celkom spolupracujú s Jonesom a vyzerajú, že vnímajú svet okolo nich. Proste celé je to veľmi divné s jedným nečakaným okamihom asi pol hodinu pred koncom, ktorý vás na chvíľku vytrhne z polospánku. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Nechci říct, že až Tommy Lee Jones zemře, zemře s ním i „mrtvý“ žánr western, ale rozhodně přijdeme o zajímavý úhel pohledu na něj. Ne že by snad byl The Homesman výplodem jeho fantazie, vždyť vychází ze stejnojmenné knihy Glendona Swarthouta, ale Jones jako by se stavěl do pozice jakéhosi vyděděnce, který se snaží přistupovat k žánru jinak, než je obvyklé. Už samotné prostředí Nebrasky potažmo Iowy, kam je příběh zasazen, není pro filmový western úplně obvyklé. To samé platí pro ženu v podání Hilary Swank, která tu zastává funkci hlavní postavy, kdežto jindy bývají zástupkyně něžného pohlaví přinejlepším barovou tanečnicí či prostitutkou, tedy pokud se jim do „chlapáckého“ žánru vůbec podaří probojovat. Tady je naopak ženská hrdinka sebevědomá, víceméně plně soběstačná a nezkreslená optikou stereotypního vyobrazení divokého západu - prostě běžná ženská, jakou dneska potkáte na ulici, a neexistuje důvod se domnívat, že tehdy tomu bylo jinak. Oproti předchozímu tvrzení mi ale The Homesman něčím připomínal (snad atmosférou případně samotnou cestou, na kterou se postavy vydávají a která je čas od času protkána sněhem a někdy zase utrpením, ovšem určitě ne přístupem k postavám) silně zidealizovanou povídku The Outcasts of Poker Flat od Breta Harta, a bůhvíproč i práci Jacka Londona (asi kvůli místy dobrodružnému elementu nebo nevím, proč můj mozek dělá takové nepochopitelné asociace, když tohle je v podstatě takové road movie ve westernových kulisách). 75% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones je pořád machr a díky mu za tenhle počin. The Homesman je neakční western ze staré školy a současným postmoderním flákům nemůže a naštěstí ani nechce konkurovat. Skromný, s velkým citem pro postavy a pomalým tempem, ale zároveň vás schopný v pravou chvíli chytit za koule a nemilosrdně zmáčknout. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Tennessee, Nebrasce, Novém Mexiku a na různých místech Kansasu. Filmovat se začalo v květnu 2013 ve Westville Museum ve městě Lumpkin ve státě Georgia. (jezurka42)

Reklama

Reklama