Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"And why should gay people like me support the miners?" "Because miners dig for coal, which produces power, which allows gay people like you to dance to Bananarama till 3 o'clock in the morning!" ________ Aneb skvělá gay pohádka o tom, kterak horníci LGBT komunitě pomohli – a kupodivu inspirovaná dle těžko uvěřitelných skutečných událostí. Jedna z nejmilejších britských dramedií za poslední roky. Vždyť víš, solidarita je krásná věc.... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Místy vtipné, místy vážné, místy dostatečně teplé, aby to v minutě dramaticky zchladilo. Pride vypráví příběh události, o které jsem neměl ani šajnu, dokud jsem neviděl The Imitation Game a nezjistil, co Velká Británie udělala s Alanem Turningem. Zajímavé, že oba dva filmy, kterými se prolíná právě příběh tohoto filmu vyšli v tomto roce. Holt občas je potřeba vykopat zakopané kostlivce, které už měl kde kdo. Škoda jen, že mě tenhle film dlouhé celé dvě hodiny hrozně nudil. Čekal jsem ten britskej náraz gayů a lesbiček s místními vesničany daleko brutálnější, ironičtější a zábavnější. Jenže to tak úplně nebylo. ()

Reklama

Alementina 

všechny recenze uživatele

3,5* Porad jsem tenhle kousek odkladala, protoze jsem si riklala, ze to bude hrozna nuda... 80leta a stret bandy gayu s konzertativni bandou horniku, co je nebudou chtit prijmout, ale protoze o tom lide mluvili, tak jsem do toho sla.... A vzhledem k soucasne situaci s uprchliky v Evrope a nasi neuveřitelnou českou xenofobnosti jsem opravdu rada za to, ze mi zase nejaky film ukazal, ze lide si maji a musi pomahat. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O solidaritě, překonávání předsudků a tak vůbec... 1) Nedejme se příliš ošálit. Markova sbírka pro horníky mi připadla spíš jako snaha se zviditelnit než snaha pomáhat (alespoň ve filmu). 2) Bez ohledu na Markovu motivaci cítíme, že jeho počínání bylo správné, pokud je vnímáme jako solidární pomoc v nouzi. Musíme však přijmout základní premisu příběhu, že odboráři byli v právu. 3) Skutečný aktivista Mark Ashton zemřel na AIDS necelé dva roky po ukončení stávky ve věku nedožitých 27 let. 4) Ani zde nechybí poučení: Every woman is a lesbian at heart! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ptačí klec a tohle. Skvělý, vymakaný film, který má potenciál elegantně, s lehkostí vysvětlit a přiblížit mnohé i tomu nejzabednějšímu ignorantovi, který se cítí příšerně ohrožen a hlasitě bazíruje na rodinných hodnotách. Často bývá rozveden, záletník, nebo latentní homosexuál, ale co už. Pro mě LBGT není tématem, odkdy znám Freddieho Mercuryho, Eltona a Lindu Perry. Od doby, kdy lékař pode zákona nesměl podat informace starému pánovi u dveří intenzivky, co jeho životnímu partnerovi je a jestli vůbec dýchá. Naštěstí zvítězil zdravý rozum, lékař nebyl debil a ačkoli tehdy neexistovalo ani registrované partnerství, všichni srazili podpatky, informace se poskytovaly, návštěvy se povolily a nakonec se ten nejsmutnější telegram poslal tam, kam se morálně a eticky poslat měl. Rovná práva a povinnosti a žít a nechat žít.  Perfektně obsazené, napsané, zahrané. Vtipné, inteligentní, dojemné, anglické a sympaticky edukativní. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 2014 na Cannes FF. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo od 7. října 2013 do prosince téhož roku v Llandelio, Onllwyn, Slough, Beech Park Way a Londýně. (ČSFD)
  • Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983. (Tyrkys)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama