Reklama

Reklama

Život podle Václava Havla

(TV film)
  • Francie Václav Havel : Un homme libre (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pozoruhodný osud výjimečného muže: bohéma, dramatika, disidenta a prezidenta. Film Život podle Václava Havla ukáže poprvé celý Havlův pozoruhodný život. O Václavu Havlovi byly natočeny stovky hodin materiálu, přesto biografický film zachycující celoživotního příběh velkého Evropana doposud chyběl. Pestrý Havlův život – rodinu, dětství, jeho lásky, dramatickou tvorbu a politickou činnost – zachytila v sedmdesátiminutovém dokumentárním filmu režisérka Andrea Sedláčková, která Havla představuje ve všech životních etapách a rolích, mj. jako intelektuálního rebela, milovníka žen a života či obdivovatele undergroundu a rockerů. Portrét Havla vznikl jako historicky první mezinárodní koprodukce České televize a francouzsko-německé televize ARTE. Andrea Sedláčková pojala film neobvyklým způsobem, jeho hlavním vypravěčem je přímo Václav Havel, na jehož život divák zpočátku nahlíží prostřednictvím neznámých záběrů a fotografií z období Havlova dětství, vojenské služby, divadelních začátků, chartistického i prezidentského období. Zásadní je i režisérčin osobní komentář a fakt, že ve filmu nemluví žádní pamětníci ani historici. Vystavět film z šesti set hodin archivních materiálů a nahrávek, stovek fotografií a osobních dokumentů pomáhali rešeršisté v Praze i v Paříži. Cenné osobní dokumenty poskytl do filmu také bratr Václava Havla Ivan a Havlova druhá žena Dagmar. Velkým pomocníkem při vyhledávání materiálů byla i Knihovna Václava Havla. Režisérka Sedláčková čerpala rovněž ze zahraničních a v Čechách dosud neznámých zdrojů.
Ona sama se s Havlem seznámila ve svých dvaadvaceti letech v létě 1989 na proslulé chalupě na Hrádečku těsně před svou emigrací do Paříže a později s Havlem natáčela rozhovor do svého dokumentu o listopadu 1989. Podle jejích slov zásadně ovlivnil ji i osud její země. „První dvě třetiny filmu jsou plné dramatických zvratů, už z toho důvodu, že období mládí a zrání bývá často zajímavější než období sbírání plodů a pomalého mizení ze scény. Postavení Havla během revoluce, prezidentské období, odchod do důchodu završený natáčením filmu Odcházení, to bylo na filmu to nejtěžší, protože je složité reflektovat něco, co ještě máme v živé paměti," popisuje Sedláčková. Jak říká ve filmu sám Havel: „Jde o příběh ojedinělý, má rysy absurdity, pohádky, tragédie i komedie."
Tvůrci filmu se nesnaží prostřednictvím Havlova života zmapovat dějiny, ale vytvořit Havlův filmový portrét. Producenti se shodují, že Život podle Václava Havla vznikal také s myšlenkou oslovit mladší diváky a díky spolupráci s ARTE i zahraniční publikum. V plánu jsou tak školní projekce nebo uvedení filmu v Českém centu v New Yorku při příležitosti odhalení busty Václava Havla v Kongresu Spojených států amerických ve Washingtonu.
Život podle Václava Havla byl uveden také ve vysílání ARTE 16. listopadu 2014 v hlavním vysílacím čase pod názvem Vaclav Havel, un homme libre. Dokument vznikl v koprodukci České televize, ARTE, Alegria Productions, Negativu a Knihovny Václava Havla a za podpory francouzského Centre national du cinéma a Státního fondu kinematografie ČR. (Česká televize)

(více)

Diskuze

herrWorm

herrWorm (hodnocení, recenze)

jen je škoda, že se u studenta jeho záhadná inteligence a rozumnost neprojevila předtím než to tady zasral svými bláboly...asi jinej typ.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Debatu definitivně opouštím, jen si počkám na vysoce intelektuální reakci dr.horribla, abych se ještě naposledy trochu pousmál, a odcházím. Jsem až příliš inteligentní a rozumný na to, abych se tady sral s lidmi jeho typu...

na příspěvěk reagoval Croft

herrWorm

herrWorm (hodnocení, recenze)

jerry12

pseudopsychologický blábol kde si dokáže někdo v jedné větě tak krásně protiřečit sem dlouho neviděl :)

Uživatel herrWorm smazal svůj příspěvek.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

To bych musel tu tvojí maďarštinu nejprve rozluštit, abych na ní mohl reagovat. Zaznamenal jsem jen zmínku, že jsem hloupější než ty. A tím sis, opět, tradičně, sám pod sebou podřezal větev, protože soudíš inteligenci lidí, které neznáš, podle písmenek, místo abys je soudil podle charakteru až ve chvíli, kdy je znáš dostatečně na to, abys měl vůbec morální právo je soudit. A to z tebe dělá zákonitě daleko většího idiota, než je kdokoliv tady, ať meleš, co meleš. Závěr? Ty mě neznáš a soudíš mě. Já tě neznám, ale nesoudím tě. I kdybys byl tisíckrát inteligentnější člověk, což rozhodně nejsi (bezpochyby o tom vypovídá diametrální rozdíl mezi tvojí a mojí argumentací), tak pořád jsem o mnoho lepší člověk než ty, protože nesoudím a nepovyšuji se. A pro mě je důležitější být lepším člověkem, který umí dělat lidem radost, než být rádoby intelektuál, který neumí nic než urážet a populisticky argumentovat nesmysly, když ani neví o čem mluví. Veselé svátky, hrdino :)))))))))

na příspěvěk reagoval herrWorm

Uživatel jerry12 smazal svůj příspěvek.

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

biergof

"Tak a mám tě!" ...  poskoku, šak si to písal ty a ja som na to reagoval. nechaj aspoň hovoriť jerryho. síce je tupý, ale aspoň dospelý

na příspěvěk reagoval biergof

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

jerry12

síce som sa už z tejto diskusie odhlásil, ale nedá mi to. niektoré veci proste za reakciu nestoja. napríklad ked mi tu pred nedávnom týpek tvrdil, že za druhú svetovú mohli usa. alebo ked mi týpek tvrdil, že kiska je niečo ako hitler. alebo teraz ty. a pridal si sa tak medzi anonymných idiotov, pričom si to z nich jediný, pravdepodobne myslel vážne. aj cez opakovanú demagógiu, ktorú si tu predvádzal v diskusii s ostatnými, som sa s tebou pokúšal diskutovať normálne, ale tiež mám len jedny nervy. a na takéto úbohosti je škoda plytvania vysvetlovaním, na to stačia nadávky, osobám ako ty sú rozhodne bližšie. takže aby som ti odpovedal; nie, nie si horší človek, ale rozhodne blbší. nepoznám ťa, ale ked napríklad niekto povie, že 2 + 2 je 6 a pol, tiež bližšie spoznávanie nie je nutné. kludne opäť napíš niekoľko bezobsažných grafomanských výplodov a bud na seba opäť hrdý, si učite uvedomelý občan. ale adresuj ich pre zmenu crofťákovi, s neonacistom čo sa vydáva za ženu a verí na reptiliánov, si budeš rozumieť lepšie :-)

na příspěvěk reagoval jerry12

Uživatel dr.horrible smazal svůj příspěvek.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

tele.kom

Já tady kokr. nic, narážela jsem jen na tohohle pošuka, který kam přijde tam je problém. Jinak moje názory si můžeš přečíst v jiných diskuzích, třeba právě u Havla. A víceméně se stotožnuji s tím co tu napsali jerry12 a  biergof. Tenhle dok.jsem neviděla, ale vím jistě že to bude odpad.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

tele.kom

Ehm. Asi ti zrekapituluji obsah některých tvých a "doktorových" příspěvků. A pak se můžeme bavit o urážkách. Zatím jsme tady už uráželi všichni, takže v tomhle ohledu si nemáme co vyčítat.

Uživatel luphick smazal svůj příspěvek.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

jerry12

to on dělá rád, a to si dopadl ještě dobře, jeho nepřátelé, chytré a bystré lidi nejčastěji pak označuje za nácky, komunsity a nebo jiné extrémisty  bez vlastního názoru, zmanipulovanej debil kterej jen od rána do večera civí an židobdnu, proto ten vypláchlej mozek, je to nebetyčný lhář a demagog, rád lidem podsunuje do úst něco co vůbec neřekli, lidi tu šmíruje , rád banuje a bonzuje, trapák..

na příspěvěk reagoval jerry12, tele.kom

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Bože to je idiot ten horrible, stále nic nechápe, všem je tu jen pro smich (dlouhodobě, no prostě idiot no.3) a hlavně že stále soudí ostatní:-)

herrWorm

herrWorm (hodnocení, recenze)

co je to tady za klauni? pošťák co pracuje pro soud a studující šílený grafoman?

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

dr.horrible

Přesně tak, poraženecky odejdi, protože jsi poražen - už jen tím, že si mi na začátku vyčítal používání nadávek jako alibismu a slušnou diskuzi, kde jsme se pouze neshodli v názorech, si zakončil tvrzením, že jsem debil a primitiv, i přesto, že mě vůbec neznáš, jen sis pod sebou podřízl větev a v jednom příspěvku řekl něco, co si zároveň opět popřel - skutečnost, že mám velké ego, a potom odsouzení mojí osoby, že jsem debil a primitiv, čímž ses ve svých očích povýšil nade mě a udělal pro své ego ze sebe lepšího člověka. Jestli tu tedy někdo prokázal, že nemá co povídat, pak jsi to ty. Končím, salut

na příspěvěk reagoval Croft, dr.horrible

biergof

biergof (hodnocení, recenze)

dr.horrible

Tak a mám tě! O tom že, židé ,,vie narábať s peniazmi.,, tu nepadlo ani slovo, ani sme to tak nemysleli!!! Ty jsi sám předpojatý, sám máš takové myšlenky a pochyby a schováváš se za Havlovo knírek! Chceš totiž být lepší, přeješ si to a přitom ani nevíš, co být lepší znamená! Tak opět pravda vítězí a můžeš si vyměnit obrázok medvídka za chlupatej kosočtverec!

na příspěvěk reagoval dr.horrible

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

ps: nepokúšaj sa tvrdiť že niečo študuješ, ked za tzv. genetické základy, považuješ že žid vie narábať s peniazmi.

kam som sa to zase dostal?

na příspěvěk reagoval biergof

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

Jerry12: Ani ne. Skor len som tu uz z toho dost unaveny, aby som potreboval vyvracat kazdy nonsens, kazdemu chudakovi, co svoje primitivne teorie povysuje na fakt, pretoze vyskumy z pred 50 rokov a nazory spiatocnictva, ma za bernu mincu. To vsetko su fakty, ze? :) Pokusal som sa s tebou bavit slusne, lebo si vyzeral, ze mas co povedat. Mylil som sa. Grafomania zakryla myslienku. A ja som si neskoro uvedomil, ze si len dalsi z "uvedomelych obcanov" s velkym egom, ktori sa bohuzial zabudli v casoch minulych. Snazim sa ti to povedat slusne, si debil, zmier sa s tym. A ja porazenecky odchadzam a nechavam vas tu napospas vasim hlbokym myslienkam, mimochodom, uz davno mimo tema

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Jinak se mě tady nikdo nepokoušejte poučovat o lidských právech nebo rovnosti, já dělám všechno pro to abych se zasadil o toleranci všech sociálních skupin, které nikoho neomezují na svobodě, aktivně bojuji proti škatulkování muslimů, předsudkům vůči různým dalším skupinám a souhlasím s tím, že by měla v demokratické zemi fungovat stoprocentní presumpce neviny, tzn. dokud kdokoliv z jakékoliv sociální skupiny neomezuje svobodu ostatních, má právo si tady dělat co chce, ať už je cikán, nebo nosí hidžáb. Takže mě nepoučujte o solidaritě vůči jiným etnikům, já jen hovořím o tom, co bylo zmíněno, a sice že behaviorální mechanismy mají příčinu jak v začlenění do určitých sociálních skupin a přizpůsobení charakteru jejím zvykům, tak v genetických základech, to je holý fakt, se kterým je seznámen každý lékař nebo student psychopatologie (jako třeba já)...

Uživatel jerry12 smazal svůj příspěvek.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

dr.horrible

:DDD Dost ubohé, nemyslíš, na to, jak jsi tady dělal předchozích 50 příspěvků hrdinu, abych nebyl emotivní, nenadával, byl objektivní apod. No, přesně jak říkáš, sbohem bude asi to nejlepší slovo k zakončení

Reklama

Reklama