Reklama

Reklama

Apokalypsa: 1. světová válka

(seriál)
  • Francie Apocalypse - La 1ère Guerre Mondiale (více)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílný dokumentární seriál vám ukáže první světovou válku tak, jak jste ji doposud neměli možnost spatřit. Poprvé uvidíte doposud nezveřejněné a pro toto období velice vzácné barevné záběry a restaurované záznamy. Ocitnete se na bojištích, ale poznáte i každodenní život civilistů za bojovou linií. Je možné opomenout oběti, které přinesla celá jedna generace? Jak došlo k tak brutálnímu a dalekosáhlému konfliktu? Jak muži a ženy po čtyři roky snášely tato zvěrstva? Tvůrci dokumentárního seriálu použili více než 500 hodin archivních záběrů, většinu z nich doposud nezveřejněné a nyní navíc kompletně kolorované. Apokalypsa: 1. světová válka celosvětově přistupuje k řešení těchto zásadních otázek, ale taktéž vypráví příběh s citlivým a intimním přístupem. Příběh vás zavede do centra bojů, od zákopů v severní Francii až po méně známé fronty v Rusku, Srbsku, Turecku či Palestině. Stranou nezůstanou ani každodenní životy civilistů za bojovou linií. Vyprávění oživuje vzpomínky těchto mužů a žen. Pomáhá lépe pochopit a vcítit se do minulosti, kdy se svět řítil do apokalypsy. (National Geographic)

(více)

Recenze (60)

Ombe 

všechny recenze uživatele

Přes veškeré reálné nedostatky musím dát plné hodnocení, protože tato apokalypsa je lepší než ta druhá. Nevím čím to je, ale dokázal jsem se více vžít do obyčejných vojáků. S třetím dílem se mi dokonce pojí zajímavý zážitek. Koukal jsem se pozdě v noci a usnul jsem v průběhu. Zdálo se mi o tom, že střílím do francouzských pozic... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Slova "kde se vzalo ve světě tolik zla" následuje bezhlavý pád tehdy civilizované Evropy do jednoho velkého epic failu, šílenství a nesmyslnosti, přes všechna pekla zákopů zpustošených krajin masových hrobů zabahněných mrtvol a ostnatých drátů na území nikoho. Made in France jako rozlámaný kolébky demokracie, příjemně odvyprávěno, poskládáno komplet z brutálně kolorizovaných dobových záběrů - což je asi vůbec nejúžasnější. Vžít se do té doby a všeho co se událo jde tak naprosto hladce. Ač (logicky) malinko frankofilní, zatížený na západní frontu a v rámci 250 minut stručný (dá se dohnat jinde), je tohle "povinný", osobitý, samé chvály hodný příspěvek a já se těším na další dva související tituly z úseku dějin co už navždy tak suveréně fascinuje. P.S. Jako krátký středoškolácký prequel doporučuji toto (spolu s částí I a II). Jako doplňek z pohledu amíků sérii The GREAT WAR, britů s důrazem na následky toto, skvělá též podcast série Dana Carlina, "Blueprint for Armageddon", plus zde tipy na náležitě temný hudební doprovod, nezapomeňte na Verdun speciál, časostroj Petera Jacksona, králem všech WW1 titulů ale zřejmě asi tohle. ()

Reklama

route60 

všechny recenze uživatele

Odjížděli do války a zpívali si, hloupost a propaganda ze všech stran, smrt, utrpení, hlad, nenávist to vše se hnalo Evropou, výborný pětidílný dokument tvůrců Isabelle. Clarke, Daniel Costelle který už natočili stejně skvělí dokument Apokalipsa: 2. světová válka oba by se měli vysílat povinně ve školách jako poučení ze zvěrstvech války. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Velice hodnotná série, složená jen z dobových záběrů, zcela bez mluvících hlav. Oproti jiným má navíc připomenutí úprků civilistů před frontou. Vydařilo se též ukázání dějů na střednìm Východě, kde byly položeny základy konfliktů, které trvají dosud. Jak poukázali už předchozí uživatelé, důraz je na západní frontě a západních zemích, východ Evropy je ukázán sporadicky a dosti zjednodušeně; hned úvodní pokus o vykreslení atmosféry v předvečer války nevyznívá přesvědčivě: jak lze mluvit o půlstoletí míru v Evropě po dvou balkánských válkách? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kým som neuvidel toto, myslel som si, že Vojna vo farbe je tým najlepším dokumentom o prvej svetovej vojne. A v podstate aj je, ale z dejinného hľadiska, z hľadiska udalostí. Tento dokument ma dostal ešte viac. Odkrýva krutosti vojny z bežného pohľadu, ukazuje, čo vlastne prežívali ľudia a vojaci. A to všetko v krásnej farbe, ako by sa to udialo pred pár rokmi. Tu sa nedá inak len hodnotiť 5 hviezdami, pretože 6 sa nedá dať. A ako sa tu odporúča, aj považujem za najlepšiu 3. časť: Peklo. ()

Galerie (59)

Reklama

Reklama