Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tak to bychom měli Deepwater Horizon, In the Heart of the Sea a teď The Finest Hour, a ty dva předchozí filmy sou těžce chlapský film. Takže sem i od tohohle filmu, který nese drsňácký název "Do posledního dechu" sem očekával velice drsný chlapský film. Očekával sem natahovaní lana, souboj s mořem, i s posádkou, očekával zduřelé mužské bradavky jak se silně pnou a muži by byli zpocení a napínali svoje svaly a ty bradavky ohhh !!! Tohle sem čekal, ale tenhle film, jako by točili dva režiséři, jeden příčetný a naprosto psychicky v pořádku, ano to na tom tankeru bylo ucházející. Nicméně když se je rozhodla zachránit, ta malá lodička tak jako by to režíroval nepříčetný magor s masturbační poruchou. Ano dávám přednost Affleckovi a jeho mužné čelisti, souměrnému čelu a jeho sexy kostním lícům, než nagelovanému, neschopnému a hloupě chovajícímu Chrisovi, který usrkává polívčičku a neumí požádat slečnu o ruku. Bouře roztrhne dva tankery vejpůl jako nic a pobřežní stráž vyšle čtyř člennou posádku na loďce, která nápadně připomíná tu, kterou sem měl když sem byl malý a brával sem si ji do vany a víte co, vždycky se potopila. Chris se filmu chová hloupě, dělá hlouposti a všem chce něco dokázat. Nechci nijak znemožňovat to co ti muži ve skutečnosti dokázali, ale tahle rádoby "pocta" stojí za hovno. Tedy ta část s Chrisem rozhodně, ta s Affleckem ne, jenže Chris je tady mnohem častěji a mnohem více .Tak aspoň mi tenhle film pomohl, jak mám ohodnotit film In the Heart of the Sea. Takže tenhle film se sice tváří jako přežívák, ale neni, nevěřte trailerům a ani těm co to vychvalují, tenhle film je špatný. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po sklamani z imbecilneho San Andreas alebo po kazdej stranke otrasneho In the Heart of the Sea som sa dockal solidneho mixu katastrofickeho a namornickeho filmu. Technicka stranka je absolutne bezchybna. Je sice ocividne, ze sa casto jedna o triky, ale su na skvelej urovni a vsetka akcia je dokonale prehladne natocena v dlhych zaberoch s minimom strihov. Proste stara skola. Hlavné dve postavy si ma hned ziskali. Najviac ma prekvapil Chris Pine, ktoreho akceptujem len v Star Treku ale inak ho nemam rad. Proste taky klasicky nesympaticky namachrovanec. Tentokrat ale hra takeho zakriknuteho ale odvazneho cloveka a v tejto polohe je fantasticky. Trochu divne pôsobi, ze druha dôlezita postava v podani Caseyho Afflecka je tiez dost uzavreta, co nie je stastne riesenie. Mať dvoch uzavretych hrdinov, ktori toho vela nenahovoria ma za nasledok, ze pokial nesledujeme skvele trikove orgie, tak tempo film dost drhne. Môze za to aj to, ze ostatne postavy su dost nevyrazne. Co zarazí hlavne u totalne nevyuzitych borcov ako su Ben Foster a Eric Bana. A romanticka linia je to dost otravna. Pravdepodobne za to môze charakter otravnej hrdinky. Akokeby nestacilo, ze je naviac aj skareda. Takze vysledkom je solidny film v trochu patetickom Emmerichovom style bez snahy o blbe vtipy, ktory za jedno pozretie rozhodne stoji. 6/10. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pine, co vypadá tak nabalzamovaně, že by z fleku mohl ulehnout vedle Vladimira Iljiče, se vydává na sebevražednou misi. Není se co divit, když ho na břehu čeká massachusettská stíhačka, která ví všechno nejlíp, ale když vyjede autem do sněhové vánice, ani si neočistí boční okénko.. Půl tankeru, jeden malý člun, špetka napětí, dvě lžičky cukru, šedivá poleva vizuálu a navrch jako ozdoba pár umělých figurek. Toť Gillespieho recept na upečení mořského dramatu, u kterého by se šedému vlkovi Clooneymu klížily oči u kormidla.. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Žádná velká pecka, ale spolehlivá zábava.Plusem je, že příběh je dle pravdivých událostí a jedná se o největší záchrannou akci na malém člunu na světě, což bohatě stačí k zaujetí. Natočeno je to slušně, byť bystřejší divák pozná, že se většina filmu natáčela ve studiu a mínusem alespoň pro mě je i produkující společnost Disney, která nás připravila o drsnost, úmrtí a brutalitu.. Nuž, co se dá dělat. Film zaujme i něžnější pohlaví díky light romantice a sympaťák Chris Pine spolehlivě ženám oku lahodí, takže pokud nevíte, na co vzít přítelkyňi, tak Finest hours by mohl zabodovat. Story 6/10, Atmosféra 7/10, Gore 0/10, Vizuál 7/10, Akce 5/10, Napětí 7/10,Humor 0/10. Zábavnost 7/10. 65% ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Hrůzně nudné drama nevtipné verze Forresta Gumpa v rozbouřeném bazénu s CGI triky a permanentní tmou. Děsně rovní intelektuálové ze strojovny, detailně obeznámení s etiketou a gentlemanským vystupováním v situacích za třicet minut jistá smrt, uvíznou na rozbouřeném moři v bezvýchodné situaci. Člověk by čekal, že řeknou minimálně jednou něco sprostého ve stylu: "Kurva, jsme v prdeli, všichni tady chcípneme, co budeme dělat!". A půjdou si následně hystericky po krku a tím vytvoří půdu pro pořádné drama v už tak dramatické situaci. Nikoliv, zazpívají si, udělají si pregnantní argumentační schůzku, talentovanější brácha z netalentované herecké rodiny děsně psychologicky oloupe uvařené vejce a totálně uměle u toho pronese brilantní plán, který strojníci a kuchaři ihned odsouhlasí a realizují, no a pak už nezbývá než čekat až se přiblíží retard v záchranném člunu s další bandou děsně rovných záchranářů, kteří zcela realisticky v situacích za pět minut jistá smrt vtipkují, hází hollywoodské dobrosrdečné pohledy ve stylu: "Vím, že tady dnes zcela bezdůvodně zemřu, ale povinnost pomáhat mi to přikazuje a já jsem s tím smířen, takže znáte ten vtip jak jde žena na nákup?...". Kéž by byl celý film pouze o tomhle mizerně napsaném a zahraném heroizačním patosu, to by se ještě snést dalo, ale před samotnou děsně realistickou záchranou akcí, ve které sice mrzne a prší zároveň, sněží a blýská se, všichni jsou totálně mokří a za deset minut uschnou, i když na ně pořád prší, hypotermie neexistuje, vlny uhýbají a lidé nadskakují deset metrů do výšky aby spadli na stejné místo, ze kterého nadskočili, i když loď je o pět metrů dál... Kde jsem to sakra skončil. Jo, člověk si musí vytrpět přes hodinu balastu jenom proto, aby zjistil to, co zjistí po pěti úvodních minutách, že záchranář Pine je retardovaný a má příšernou snoubenku, které se polovinu filmu věnuje pozornost jenom proto, aby pak mohla mít strach o boyfrienda a my zřejmě spolu s ní. Já ho ale měl úplně u prdele, stejně jako ji a všechny ostatní vyretušované postavy. Tleskám, chyběl už jen Mitch Buchannon ve zpomaleném znaku jak plave v tom moři s desetimetrovými vlnami, pomáhá s plovákem a drží flašku Hennessy. Vlastně by to s ním bylo mnohem lepší než tahle poctu skládající nuda. 40% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Eric Bana (Daniel Cluff) jako velitel a Ben Foster (Richard Livesey) jako jeho podřízený si takto zahráli společně již ve filmu Na život a na smrt (2013). V obou případech se jedná o filmy podle skutečných událostí. (JohnSmith)
  • Pro záběry zimní bouře na stanici Chatham použili filmaři sněhová děla, což je stálo nemalé peníze. Tři týdny po ukončení natáčení oblast zažila největší sněhovou nadílku za mnoho posledních let. (Jarek572)
  • Během skutečné akce záchranná loď opravdu přišla o kompas během překonávání mělčiny před přístavem. Přesto v akci pokračovali a dokázali se také vrátit. (Jarek572)

Reklama

Reklama