Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pine, co vypadá tak nabalzamovaně, že by z fleku mohl ulehnout vedle Vladimira Iljiče, se vydává na sebevražednou misi. Není se co divit, když ho na břehu čeká massachusettská stíhačka, která ví všechno nejlíp, ale když vyjede autem do sněhové vánice, ani si neočistí boční okénko.. Půl tankeru, jeden malý člun, špetka napětí, dvě lžičky cukru, šedivá poleva vizuálu a navrch jako ozdoba pár umělých figurek. Toť Gillespieho recept na upečení mořského dramatu, u kterého by se šedému vlkovi Clooneymu klížily oči u kormidla.. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se děj odehrával na rozlomené lodi, tak se bylo na co dívat. Sice loďařině vůbec nerozumím, takže absolutně netuším, jestli mělo konání všech zúčastněných odraz v realitě, ale mě to dávalo smysl a to stačilo. Nehledě na to, že se pořád něco dělo a i posádka byla castingově vydařená. Něco do sebe měla i záchranná akce a líbily se mi splašené vlnky. To co se dělo na pevnině byl kýč jako prase, který by snad byl koukatelný, pokud by vše nebylo postaveno na úděsně necharismatickém Pineovi, který se rozhodl neužívat mimiku. Zdatně mu sekundovala Holliday Granger, která ztratila Lukréciinu roztomilost a zmohla se tu jen na pár usoužených pohledů. Lehký nadprůměr a potlesk všem těm frajerům., kteří se tenkrát na celé téhle eskapádě podíleli. 60% ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Akční verze romantického The Notebook (!) o válečných záchranářích v rozbouřeném zimního oceánu? Borci v zimních bundách v otevřeném motorovém člunu z roku 1952 proplouvají skrze (jakože s ponořením pod vodu) obrovské vlny zimního oceánu s teplotou kousek nad nulou, vstříc záchraně uvízlých přeživších lodní katastrofy. Jediné momenty napětí počas této taškařice zažijeme při slejzání ze ztroskotané lodě po žebříku - přestože bychom se měli bát neustále a o každou z postav, soucítějíc se slečnou na pevnině, která nechce přijít o svou milovanou polovičku. Nic takové ale film nezprostředkovává, s postavama a jejich motivací si neví rady, a jediná pachuť co po něm zůstává, je hezká romantická retro stylizace. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po Deepwater Horizon se tato Disney močka hodně těžce hodnotí lepší známkou, než-li dvě propustné ventily vody. Porovnávám proto, že Deepwater Horizon má s tímto příběhem podobný příběh, vodu a spojitost s katastrofou je také více než zřejmá. Hlavně ale tady opravdovou katastrofu zařídil digitál a postavy tu jsou spíš k pobreku a k posměšku, než-li k vážnému emotivnímu základu pro kvalitní emotivní zážitek. Do posledního dechu je prostě špatný film a ještě je to asi první vážná Disneyovka. V tomto případě hodně špatná Disneyovka, kterou bych směřoval na nedělní odpoledne po obědě na Disney Channel. Určitě ale ne do kina. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem nepochopil už jen fakt, že tvůrci angažují dva charismatické chlapy (Eric a a Ben ), kteří mají nakonec v celém filmu max 10 minut, z toho postava Bena je absolutně zbytečná a hlavní hrdinství svěřej smetákům, kterým bych nevěřil ani to, že by dokázáali zachránit sluničko sedmitečné před pádem z pampelišky. V příběhu je originality jak v prdeli cukroví. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Eric Bana (Daniel Cluff) jako velitel a Ben Foster (Richard Livesey) jako jeho podřízený si takto zahráli společně již ve filmu Na život a na smrt (2013). V obou případech se jedná o filmy podle skutečných událostí. (JohnSmith)
  • Pôvodný čln CG36500, ktorý bol použitý pri záchrane preživších, stále existuje a je v skvelom stave v meste Orleans, Massachusetts. (Patrik256)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama