Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

Liki12 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem toho moc nečekal, ale musím přiznat, že mě mile překvapil. Především mě zaujaly dramatické scény, které titulovaly brzy po klidném úvodu. Závěr už byl zase mírnější a přišel mi maličko nedodělaný. 3D se tu sice může zdát zbytečné, ale některé scény to skvěle oživilo, takže já jsem s tím byl spokojen. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

"To bylo strašidelnější než kdejaký horor!" Prohlásila po závěrečných titulcích jedna z divaček v kině. A měla pravdu. Jestli něco tenhle film dokáže, tak je to vtáhnutí vás na rozbouřené zimní moře, kde nezmůžete nic víc, než tajit dech. A uvědomíte-li si, že jde o zfilmování skutečného příběhu, tenhle pocit se ve vás ještě umocní. Velmi dobře utracených $11! ( RealD 3D) ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Více než film na motivy skutečných událostí je tohle taková dramatická limonáda. Slušně natočená, místy napínavá, ale také dost natahovaná a emočně ne tak silná, jak by mohla. Celá romantická linka mi přišla nadmíru zbytečná. Příběh skvělý, ale zasloužil by si důstojnější odvyprávění. Režijně je to dost mdlé. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Převyprávěná událost jednoho únorového dne roku 1952. Velmi dobře převyprávěná, pro znuděnce nuda, pro ty, kteří si dokážou to dobrodružství prožít společně s těmi na plátně, jako já... Výborná zábava. Herecky tam nebylo nic moc co hrát, ono taky v kterém katastrofickém bijáku ano, nicméně Casey Affleck a Ben Foster opět potvrdili, že patří mezi současnou hereckou extratřídu, která nezklame. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Hrůzně nudné drama nevtipné verze Forresta Gumpa v rozbouřeném bazénu s CGI triky a permanentní tmou. Děsně rovní intelektuálové ze strojovny, detailně obeznámení s etiketou a gentlemanským vystupováním v situacích za třicet minut jistá smrt, uvíznou na rozbouřeném moři v bezvýchodné situaci. Člověk by čekal, že řeknou minimálně jednou něco sprostého ve stylu: "Kurva, jsme v prdeli, všichni tady chcípneme, co budeme dělat!". A půjdou si následně hystericky po krku a tím vytvoří půdu pro pořádné drama v už tak dramatické situaci. Nikoliv, zazpívají si, udělají si pregnantní argumentační schůzku, talentovanější brácha z netalentované herecké rodiny děsně psychologicky oloupe uvařené vejce a totálně uměle u toho pronese brilantní plán, který strojníci a kuchaři ihned odsouhlasí a realizují, no a pak už nezbývá než čekat až se přiblíží retard v záchranném člunu s další bandou děsně rovných záchranářů, kteří zcela realisticky v situacích za pět minut jistá smrt vtipkují, hází hollywoodské dobrosrdečné pohledy ve stylu: "Vím, že tady dnes zcela bezdůvodně zemřu, ale povinnost pomáhat mi to přikazuje a já jsem s tím smířen, takže znáte ten vtip jak jde žena na nákup?...". Kéž by byl celý film pouze o tomhle mizerně napsaném a zahraném heroizačním patosu, to by se ještě snést dalo, ale před samotnou děsně realistickou záchranou akcí, ve které sice mrzne a prší zároveň, sněží a blýská se, všichni jsou totálně mokří a za deset minut uschnou, i když na ně pořád prší, hypotermie neexistuje, vlny uhýbají a lidé nadskakují deset metrů do výšky aby spadli na stejné místo, ze kterého nadskočili, i když loď je o pět metrů dál... Kde jsem to sakra skončil. Jo, člověk si musí vytrpět přes hodinu balastu jenom proto, aby zjistil to, co zjistí po pěti úvodních minutách, že záchranář Pine je retardovaný a má příšernou snoubenku, které se polovinu filmu věnuje pozornost jenom proto, aby pak mohla mít strach o boyfrienda a my zřejmě spolu s ní. Já ho ale měl úplně u prdele, stejně jako ji a všechny ostatní vyretušované postavy. Tleskám, chyběl už jen Mitch Buchannon ve zpomaleném znaku jak plave v tom moři s desetimetrovými vlnami, pomáhá s plovákem a drží flašku Hennessy. Vlastně by to s ním bylo mnohem lepší než tahle poctu skládající nuda. 40% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Scény se natáčely ve venkovní umělé nádrži o rozměru 25x34 metrů, v níž se úspěšně podařilo vyvolat iluzi smrtící bouře. (ČSFD)
  • Eric Bana (Daniel Cluff) jako velitel a Ben Foster (Richard Livesey) jako jeho podřízený si takto zahráli společně již ve filmu Na život a na smrt (2013). V obou případech se jedná o filmy podle skutečných událostí. (JohnSmith)
  • Pôvodný čln CG36500, ktorý bol použitý pri záchrane preživších, stále existuje a je v skvelom stave v meste Orleans, Massachusetts. (Patrik256)

Reklama

Reklama