Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (227)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Film ve kterém očekávám nervák a z potu propocenou sedačku, by si zasluhoval samozřejmě úplně jiné hodnocení, to ale není určitě případ tohoto bijáku. Navíc je pár věcí, které ho sráželi ještě níž a proto byl pro mne vyloženě zklamáním. Jedinec, který se rozhodne podpořit světovou kinematografii tím, že si film zajde vychutnat jako platící divák, buď naprosto neví co s penězi, nebo potřebuje pro sebe a svoji křepelku krátkodobý šmajch azyl. To bych možná i pochopil, jelikož až epicky dramatická hudba ve filmu, zvukový projevy jeho kopretiny spolehlivě zamázne. Druhá věc je autentičnost a uvěřitelnost příběhu, kterou si filmaři zdá se vybrousili k obrazu svému a skutečností zůstal, asi pouze ten počet zachráněných. S 3D brýlemi půjde do kina jenom magor, je to jako chodit s potápěčskými brýlemi po dně vypuštěného bazénu. Zbytečnost! Stejně se děj odehrává většinou ve tmě a uvidíte úplný prd! Pokud jste ale zvyklí, si před spaním v posteli u lampičky předčítat svoji oblíbenou knihu ve slunečních brýlích, tak volte směle i variantu 3D. Dějová linie rozpolcená na kusy, rozjezd je utahaný až jsem litoval, že sebou nemám polštář. A ta romantická část??? Tak ta tam byla úplně přebytečná, jako pěst na oko, jakoby jste Méďu Béďu poslali kosit s M16 vietnamčíky do buše. Nezachrání to ani efekty a bohužel ani celkem solidní snaha dvou hlavních hrdinů, udržet děj nad vodou. To měli teda větší štěstí s tou lodí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, ako to prebiehalo v reáli, keďže záchranná akcia a dianie na všetkých pľacoch pôsobí značne nedôveryhodne. Všetky nástrahy sa prekonávajú silou vôle, ale predovšetkým šikovným strihom a digitálnymi trikmi. Niežeby sa nebolo na čo pozerať, len reálne hrozí, že po tomto zážitku vyjdete s baretkou a bez šála na rozbúrené more počas snehovej búrky a budete pochopiteľne očakávať, že sa vám nič nestane, pretože The Finest Hours bolo nakrútené podľa skutočných udalostí a jeho hrdinovia nepodliehajú fyzikálnym ani biologickým zákonom. Milostná linka je úplne, ale úplne zbytočná a nerozumiem, prečo šéfovia štúdií neustále opakujú niektoré extrémne otravne klišé, pričom každého akurát tak otravujú a filmy brzdia. Ale opakujem, ide o solídnu zábavu so super trikmi určenú výhradne do kina a samozrejme sa dozviete o jednej výnimočnej akcii z minulosti. Poctu títo skutoční hrdinovia mali ale dostať radšej napríklad od takého Greengrassa. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Vizuálně vypiplané, scénáristicky naprosto praštěné. Nemůžu uvěřit tomu, že někdo tak děravý scénář vypustí do oběhu, pročež ho někdo schválí a film obsadí známými tvářemi, z nichž polovinu nevyužije tak, jak si daní herci zaslouží. The Finest Hours měl potenciál v podobě dramatického skutečného příběhu, měl skvělé herce a náběh na to, stát se dalším povedeným dramatem odehrávajícím se na vodě. Bohužel, ani jedno z toho pořádně nevyužil, takže tady máme jen "rozbředlou" podívanou, po které za pár let neštěkne ani pes. Škoda. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy jsem neviděl debilnější film podle skutečný události. Craig si hraje na jelena v říji, skáče z jedný věci na druhou a ještě se navíc musel praštit o futra svýho hodně malýho světa, pokud má pocit, že docílil reálnosti. Nějak se to tenkrát asi vážně odehrálo, tenhle film je ale spíš o tom, jak to bejt nemohlo. Přirozenější je totiž i Babiš při vysvětlování svejch příjmů. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Sépiovo sfarbené logo spoločnosti Disney ma nalákalo na dobové, oldschoolové námorné dobrodružstvo. A ak si odmyslým hyperrealistické moderné triky, viacmenej sa tá moja domnienka splnila. Avšak logo Mickeyho rodného domu sľubovalo aj to, že sa určite budeme držať na uzde. Takže čakajte uhladený spektákel, ktorý aj napriek zasadenia v skutočnej udalosti prináša dosť nereálny pohľad a zapadá medzi nefantazíjne live-action disneovky tak, že ho ani nebadať. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Pôvodný čln CG36500, ktorý bol použitý pri záchrane preživších, stále existuje a je v skvelom stave v meste Orleans, Massachusetts. (Patrik256)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Massachusetts. (MikaelSVK)
  • Eric Bana (Daniel Cluff) jako velitel a Ben Foster (Richard Livesey) jako jeho podřízený si takto zahráli společně již ve filmu Na život a na smrt (2013). V obou případech se jedná o filmy podle skutečných událostí. (JohnSmith)

Reklama

Reklama