Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Christian Wolff (Affleck) je matematický génius, který má lepší vztah k číslům než k lidem. Pod zástěrkou maloměstské účetní kanceláře pracuje jako nezávislý účetní pro několik nejnebezpečnějších zločineckých organizací na světě. S postupným stahováním smyčky ze strany oddělení pro boj s organizovaným zločinem ministerstva financí, v jehož čele stojí Ray King (J. K. Simmons), Christian přijme legálního klienta: dobře zavedenou společnost zabývající se robotikou, ve které účetní (Anna Kendrick) zjistila účetní nesrovnalosti ve výši miliónů dolarů. Ale s tím, jak Christian rozkrývá účetní záznamy a přibližuje se k odhalení pravdy, začíná v jeho okolí stoupat počet mrtvých. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (829)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Že Ben Affleck není bůhvíjaký herec a že je mnohem lepší za kamerou jako režisér než před ní, je už hodně trapně ohrané klišé současného filmového světa. Všehovšudy disponuje jediným zádumčivým pohledem, který není schopen ani věrohodně rozesmát. S postupem let si tomu však přizpůsobuje role - a vybírat si umí. Kamenná tvář Batmana, věčně zachmuřený Tony Mendez v Argu, autistický Christian Wolff. Trefa do černého. Zúčtování výborně funguje ve dvou rovinách: v první řadě je to vynikající strhující thriller, který sice nenasazuje překotné tempo, ale nestíhá nudit ani na chviličku (dobře, je tam před finále trošku ukecaná pasáž s flashbacky, co malinko zdržuje, ale to je jediný okamžik), s celou řadou choreograficky povedených soubojů a ultimátního odpravování protivníků střelou do hlavy. A pak je to docela vypjaté drama o autistické osamělosti, okořeněné několika Affleckovými suchými hláškami. Podobně jako platí, že o Batmana nebo Supermana se v bojových scénách nebojíte, protože víte, že superhrdina prostě nemůže prohrát, stejně se situace má také s Chrisem Wolffem. I v likvidacích protivníka působí jako skvěle fungující stroj, takže nikoho ani na okamžik nenapadne, že by si na něj mohl přijít jakýkoli obyčejný nájemný zabiják. Vidím jedinou chybu: příběh neobvyklého superhrdiny je i se 128 minutami stopáže ještě krátký, jak dobře se na něj kouká. Chladný autista bez emocí a s nečekaným přítelem na telefonu by si klidně mohl střihnout ještě další nadupané pokračování. Šel bych fakt rád. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vyznie to paradoxne, ale snímok má v podstate jednoduchý príbeh ale komplikovanú zápletku. Mne tento paradox nevadil, naopak, potešil ma temný štýlový vizuál, originalny nápad a perfektný Ben Affleck. Tento chlapík pracuje na sebe neobyčajným sposobom a jeho filmy začínajú byť ozajstnou udalosťou. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený počin. Líbil se mi netradiční hlavní hrdina Christian Wolff (Ben Affleck), který trpí autismem, přesto však dokáže žít plnohodnotný život. No plnohodnotný, je z něj zabiják a nesmí být moc na očích, ale je soběstačný. Oceňuji právě fakt, že tento film upozorňuje na autismus, s tím, že to je teda dáno do takovéhoto akčně dramatického krimi příběhu, který se mi ale hodně líbil. I když malinko jsem se v některých vysvětlovacích scénách ztrácel, ale jako celek je to opravdu povedené. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl film, který by mi přišel od samotného začátku tak směšný. Každá scéna jakoby byla sama o sobě nešikovným klišé a největším kýčem světa. Když trochu zavzpomínám, není tomu vlastně příliš jinak u Warriora. Ten ale alespoň dokázal pracovat trochu s emocemi a to jedno velké klišé změnit v jakýsi archetypální příběh. Zúčtování je jen nechtěná komedie. 4/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ben Affleck by strašně moc chtěl být Jackem Reacherem, možná trochu i Johnem Wickem nebo Bournem. Na to by ale musel mít alespoň minimum nějakého hereckého talentu, aspoň to málo, co má Tom Cruise ve svých akčních filmech, dobrého scenáristu a ostatně i alespoň slušného choreografa soubojů. Akce typu stojím sám jak hruška v poli uprostřed nádvoří a čtyři střelci se do mne nemohou trefit, takové akce stojí za starou bačkoru. Anna Kendrick je tady jen pro ozdobu, i když se ke vší smůle ani jednou nesvlékne, takže si musíme vystačit jen s jejím dobrým make-upem kolem těch jejích malých očiček, orlím nosíkem a apartním tak trochu předkusem. Nu, a pak zde máme vyprávěnku, kterou si má poskládat divák sám z náznaků. Jenže když si ji poskládá, vypadá ta vyprávěnka jako pěkná blbost, třeba ta část o léčení lehkého autismu a Aspergera šaolinským bojovým uměním, nebo ta část, jak se bratři během bitky po deseti letech konečně viděli a usmířili se atd. Jinak souhlas s komentářem brumbrum. A taky bych rád věděl, kdo organizuje účetního práci, kdo je za tím ženským hlasem, jak zrovna tenhle týpek mohl dělat účetního tolika mafiánům atd. atd. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

K čemu je autistickému účetnímu perfektně zvládnuté bojové umění a vojenský výcvik ve střelbě na cíl? Dozvíte se ve filmu, kterého od podobných snímků neodlišuje nic jiného, než psychicky lehce vykolejená postava hlavního hrdiny. Jenomže hlavní hrdinové podobných stříleček jsou vykolejení vždy – někteří před akcí a téměř všichni po krvavé akci, protože to už by přeskočilo každému. Takže vidíte jen tuctovou tuctovku, kde Benu Affleckovi vysloveně svědčí hrát autistu, protože pro jeho herecky kožený obličej je to to jediné, co dokáže zahrát obstojně. V příběhu se lidé chovají nesmyslně až slabomyslně. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Úvod vypadal hodně slibně. Pošahanej chlapík přes čísla, který umí vyřešit jakoukoli účetní záhadu, a který dělá občas tak trochu pro mafii. I ta dětská linie to docela dobře doplňovala. Jenže pak se na scéně začalo objevovat čím dál víc postav a začal se z toho stávat čím dál větší guláš. Já netvrdím, že jednotlivý ingredience byly špatný, ale jako celek z toho není jasný, na co se to vlastně koukám. Krimi? Akční film? Psychologická studie života lidí s poruchou autistického spektra kompenzovanou superinteligencí, schopností boje zblízka a přesnou střelbou? A proč byla ve filmu na vyšetřovatelka? A proč to celé ten hlavní záporák (a jehož totožnosti jsem v zásadě neměl pochybnost asi tak od desáté minuty filmu) dělal? Tolik otázek a tak málo odpovědí. Škoda. Dokud měl Ben kravatu, byl to hodně zábavný film. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia alebo distribútor tohto filmu musel evidentne "podmáznuť" tunajších mienkotvorcov. Inak si hodnotenie tohto filmu nedokážem rozumne vysvetliť. :-) Každopádne tento film ma utvrdil v pocite, že ešte nie som úplne mentálne odpísaný. Nechával som si totiž toto veľdielo ako takú bodku na záver roka. Veď podľa tunajších hodnotení, v ktorých sa vzácne zhodli mainstreamoví popkornožrúti s "rádoby" rebelantskými primitívmi, som sa nádejal, že tie dve hodiny sa nudiť nebudem. BIG MISTEJK. Akoby riekol klasik. Trápny súrodenecký spoiler som odhadol okamžite, ale aj tak som si stále opakoval, že asi už hlúpnem ja a nie osvietení hollywoodski súdruhovia. BIG MISTEJK č.2. Film v tomto svetle samozrejme ťažko mohol obstáť a tak som si na konci spomenul na obvyklé pubertálne WTF! Tvorcovia opäť namiešali tupé a nepravdepodobné konšpiračné klišé, Affleck znovu dokazuje, že herectvo nie je jeho doména už pekných pár rokov a Kendricková opäť načisto nevhodne obsadená do filmu, ktorý je žánrovo niekde na pomedzí oscarovej limonády a krvavej počítačovej hry. A navyše je ešte aj nudný, takže hľadať v ňom nejaký zmysel je čistá pseudointelektuálna póza. Tak si kladiem otázku, čo preBoha tunajší fanúšikovia filmu po minulé roky vôbec sledovali, keď na túto vtákovinu píšu úplne neodôvodnené ódy. Začínam mať podozrenie, že asi konzumovali alobal. Dnes som sa totiž dočítal, že za Alzheimera môže najmä vysoká koncentrácia hliníka v mozgu... (26.12.2016) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tak po negrech, mužatkách a buzerantech nám do filmu cpou už i dementy. Přitom každý Slušný Čech ví, že by měli být zavřeni doma nebo v ústavech (nejlépe v klecových lůžkách) a necpat se mezi nás normální lidi! Čistá autistická propaganda. Po dlouhé době zase film, který má přes dvě hodiny, ale vůbec si toho nevšimnete. Film, který mi hrozně sedl, ale kupodivu za to nemůže ani Ben Affleck (konečně se zjistilo, proč se tak tvářil v tom "slavném" rozhovoru ohledně Batman vs Superman - on prostě jen cvičil na tuhle roli) a, světe div se, ani Anna Kendrick, i když jsou oba ve filmu dobří. Film, který mě zaujal sám o sobě, něčím v pozadí, ani ne tak příběhem, jako spíše tím, jak byl odvyprávěn. On mě prostě ukecal. Takový mi už nějakou dobu chyběl. Jediné, co mi vadilo nebo spíše nesedlo byl ten zbytečný twist v závěru poslední akční scény. Nepřehlédnutelný oslí můstek, jak to celé ukončit a až marný pokus nějak zaujmout. Tohle si mohli klidně odpustit. 4.5* ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Zvláštní a zajímavý akčně-psychologicko-dramatický thriller s netradiční ústřední postavou, čímž film otevírá samovolně velké téma a s ním další související, aniž by k tomu tvůrci měli jakékoli ambice, o čemž jsem téměř jistě přesvědčen. Já jsem Bena Afflecka měl vždy rád, takže i tahle netradiční role mě potěšila, všichni ostatní jsou rovněž výborní a John Lithgow nezklame nikdy. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak teď jsem sám sebe překvapil. Udělil jsem pět hvězdiček filmu, ve kterém se v hlavní roli vyskytl Ben Affleck, kam ten Svět spěje? Na druhou stranu musím uznat, že role autisty mu byla napsána přímo na jeho mimiky prostou tvář, scénář šlapal jako hodinky z nejmenované neutrální země a výborně jsem se bavil, zvlášť při odhalení vševědoucí telefonistky. Navíc mi tvůrci jako bonus nabídli J. K. Simmonse a Johna Lithgowa, takže jsem s hodnocením níž jít nemohl, ani kdybych chtěl. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že z toho necharismatickýho netalentovanýho Affleckovic kluka, kterýho pamatuju v jeho nekomerčních začátcích, vyroste jednou taková zajímavá herecká persona. Aspoň tedy jeho zdejší role mu sedla na jedničku s hvězdičkou - asketický autistický sociopat s poruchou funkčnosti mimických svalů, jekyllovsky rozpolcený, přes den daňový účetní, po práci prvoligový bitkař, střelec a zabiják, bezejmenný mstitel a ochránce, mnohem lepší figura než nějaký Bond, James Bond, a skoro tak dobrá jako Rambo, John Rambo. A moc milou a sympatickou holku mu filmaři dali do páru... Ale zároveň ona je právě trochu problém - kvůli ní se Affleck občas snaží chovat "lidsky", třeba normálně komunikovat, svěřovat se, vysvětlovat, zdůvodňovat, dokonce se jednou dvakrát pokusí i o úsměv a vrhne rádoby něžný pohled, což úplně zabíjí jeho androidské charisma a působivost jeho postavy se v těch momentech rapidně snižuje. Další dějová rovina, paralelní vyšetřování FBI, je už trochu zbytečná a slouží jen jako "dovysvětlující" vata. A rodinné setkání na konci možná vzbudí v tváři leckterého diváka rozpačitý úsměv. Ale v tom okamžiku se mi zároveň i definitivně potvrdilo, že The Accountant je vlastně film o zrodu klasického comicsového hrdiny, jak už naznačovaly i flashbacky o jeho svérázné otcovské výchově, a že na něj tedy nelze aplikovat nějakou běžnou filmověkritickou metodu. A já, nebýt zhovadilé ruční kamery, bych uvažoval i o páté. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Byť je základní premisa celého příběhu jasná už téměř od samotného začátku, film v mnoha ohledech dokáže vážně slušně překvapit. The Accountant má rozvláčný, chtělo by se říci, že občas až "Forrest Gumpovský" průběh, nicméně možná právě proto následná akce působí tak brutálně a s takovou šokující kadencí. Je až s podivem, jakým způsobem se režisérovi daří skloubit mnohovrstvé vyprávění se skvěle lícující akci, která na pozadí faktu, že hlavní hrdina v podání výborného Bena Afflecka trpí autismem, dostává ještě lepší a syrovější nádech. Tohle se, až na pár úvodních zaškobrtnutí, moc povedlo! „I have a highly functioning form of autism.“ ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"I like Dogs Playing Poker. Because dogs would never bet on things. So it's incongruous. I like incongruity." Od režiséra Warriora (2011) jsem čekal hodně. Účetní mi po dlouhý době ukázal znovu pocit, jaké to je odcházet z kina a říkat: "Tohle se mi líbilo. To byl dobrej film." Bál jsem se Afflecka, proti kterému sic nic nemám, tak jsem u něj nikdy neviděl jakýkoliv herecký výkon. A Ben mně moc překvapil. Jeho Chris Wolff alias Účetní aka autista je prostě mistrovský kousek. Poklepávání prsty, foukání na ruce, kývání ze strany na stranu. Tohle je zaručeně jeho nejlepší role. Nikdy nehrál Ben lépe. A to hrál i Batmana... Každopádně zpátky k filmu. Líbí se mi, že je film chytrý, vtipný a místy i emotivní. Scénář je napsaný skutečně dobře a příběhově film funguje tak jak má. Byla by škoda cokoliv z příběhu prozradit, a proto nebudu příliš popisovat děj. Chris je člověk, který se narodil jako autista. Díky tomu není schopen chápat jisté konverzační obraty, vnímat emoce a žít "normální" život. Na druhou stranu je efektní ve všem co dělá a co musí "dokončit". Je matematický génius a zároveň ostrostřelec. Kromě téhle poutavé postavy se příběh točí i kolem jiných herců. Jako můj oblíbený Jon Bernthal a krásná Anna Kendrick. Jon má po dlouhé době vážnou roli a sedí mu skvěle. No a to je zkrátka vše. Každý aspekt filmu funguje jak na drátkách a já jsem z filmu skutečně nadšen. Není tomu jinak, když vše funguje tak jak má. Navíc jsem se u některých hlášek a postřehů smál více než u kdejaké komedie. Ono vytvořit akční thriller, který vás baví, pobaví a ke všemu i trošku dojme, není vůbec jednoduché. Ale accountant je majstrštyk! (93 %) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Krosit záporáky s neměnným autistickým výrazem, který občas narušují nezřetelné záchvěvy mimických svalů, to by Affleckovi šlo. Ba co víc. On je v tom neskutečně dobrej. A navíc to dělá ve stylu starý akční školy, což je potěcha jak pro oči, tak pro duši. Ale tohle je přeci jenom něco trochu víc, než tupá akčňárna, takže příběh tu nehraje jen zástupnou roli. Jasně, účetní s Aspergerem, který po vyplnění daňového přiznání kosí všechny a všechno vším, co mu přijde pod ruku, je trošku přepáleným motivem, ale jinak je to vystavěné celkem solidně a totéž se dá říct i o obsazení, ačkoliv Annu Kendrick bych si klidně nechal ujít. Ale jinak nemám nejmenších námitek. Takhle by se mi to líbilo. 90% ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

I když je scénář možná nápaditý a docela originální, tak mě nedokázal nějak nadchnout. Příběh je příliš předvídatelný a pořádné akce je málo na to aby utáhla celý film. Celkově nemám nic proti Affleckovi, ale tuhle roli zahrál až moc jako pařez. Přece jen si myslím, že do toho mohl dát mnohem víc. Takhle působil spíš jako psychopat, než jako autista.. Režisér rozhodně nevodí diváka za ručičku. Normálně bych to považoval za pozitivní, ale tady je tak primitivní zápletka, že to dělá celý film nezajímavým. Kdyby nebylo promakané moderní techniky a film vyšel 15 let zpátky, tak je to jen takové typické béčko. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Celé to pôsobí veľmi komplexne a zaujímavo. A práve túto high class úroveň filmu neupieram. Má atmosféru, má dobré vzťahové väzby medzi postavami. Affleck je tu skvelý a celé sa to nesie vo veľmi inom duchu, než aké by ste od podobne ladených filmov čakali. V zásade to nie je zlý film a úplne rozumiem hodnoteniam, ale aj napriek tomu je pre mňa film chladným a odťažitým. Všetko je tam tak presne nakalkulované, že to skrátka postráda výraznejší emocionálny impulz na stotožnenie. Vzťahy sa tam neriešia, prienik do postáv je minimálny, celá tá hra dobra so zlom tiež nie je úplne funkčná. Remeselne skvelé. Ale myšlienkovo a významovo veľmi povrchné. ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Sebevražedný oddíl se utká s Rockem?

Sebevražedný oddíl se utká s Rockem?

11.11.2017

Loňská comicsovka Sebevražedný oddíl sice moc lidí nenadchla, 745 vydělaných milionů nicméně znamená dvojku. Té se ujal Gavin O'Connor, režisér Warriora nebo Zúčtování, a měla by se začít točit v… (více)

Sebevražedný oddíl 2 má režiséra

Sebevražedný oddíl 2 má režiséra

07.09.2017

Loňský Sebevražedný oddíl se díky famózní marketingové kampani proměnil v hit. Studio Warner Bros. se tudíž vykašlalo na slabší přijetí a začalo chystat dvojku, k níž se však rozhodl nevrátit David… (více)

Reklama

Reklama