Reklama

Reklama

American Horror Story - Freak Show

(série)
  • USA Freak Show (více)
USA, (2014–2015), 10 h 44 min (Minutáž: 44–61 min)

Hrají:

Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Finn Wittrock, Kathy Bates, Michael Chiklis, Denis O'Hare, Angela Bassett, Emma Roberts, Naomi Grossman, Mat Fraser (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

V pořadí čtvrtá série s názvem Freak Show je zaměřená na jedno z mála posledních panoptik v Americe 50. let. Vypráví příběhy lidí a příšerek, kteří spolu putují po státech a vystupují, aby v tehdejším světě vůbec přežili. Lidé jim za vystoupení sice platí, zároveň jimi ale opovrhují a myslí si o nich jen to nejhorší, což jim dávají najevo především, když je potkají na veřejnosti. Právě lidé se mnohdy ukážou být většími netvory než samotné příšerky. Kromě tohoto životního údělu čelí ještě dvěma podvodníkům, kteří mají v plánu je zabít a vydělat si na prodeji jejich těl do muzea kuriozit a bohatému rozmazlenému psychopatovi, který je posedlý touhou získat pro sebe siamská dvojčata, která se k panoptiku nedávno přidala, a je pro to ochotný udělat cokoliv. Freak Show oproti prvním třem sériím sice funguje spíše na stinných stránkách lidské povahy, ale i tak zde nalezneme prvky nadpřirozena a dvě vyloženě duchařské epizody. (Bohnice05)

(více)

Recenze (171)

WolfR 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano i na počtvrté je to bomba! Síla tohoto šíleného obludária je především v postavách. Každá jedna z nich má svůj unikátní příběh a u každé se dočkáme vývoje či nějakého twistu, zkrátka něčeho, co žene zajímavý příběh kupředu. Míra šoků, násilí a zvrácenosti je na té správné míře a tvůrčí fantazie tvůrců sála ze všech stran! Dobrá práce! 5 hvězd ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po tragickém "Covenu" jsem si tímhle panoptikem trochu spravila chuť, ale první dvě série zůstávají dál nepřekonány. Možná je dobře, že se Jessica rozhodla ze seriálu odejít, nepozoruji u jejích postav žádný progres. Pořád mě ale baví "Quicksilver" Peters a nejlepší zrůdou (zajímavý obrat) vyhlašuji siamská dvojčata Sarah Paulson. Hodně zaujal také mazánek Dandy, budu se těšit na Finnovy další herecké kreace. Zkrátka, na čtvrté AHS se dalo dívat, ale reprízy vyhledávat nebudu. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem se dozvěděl, že 4. série AHS ponese podtitul "Freak Show", tak jsem si hned vzpomněl na kultovní horor Zrůdy ze 30. let, na který se vlastně celá série hodně často odkazuje, ať už zápletkou, charaktery, či celkovou atmosférou. Hned po 2. sérii jde pro mě osobně o nejlepší oddíl AHS, který jsme doposud dostali a to z mnoha důvodů. Zaprvé se mi líbilo situování příběhu do cirkusu pro zrůdy, ze kterého se dalo hodně vytěžit, a taky tomu tak bylo. Zadruhé byla tato série plná nezapomenutelných postav, které se mi hluboce zaryly do paměti - ambivalentně se chovající Elsa Mars, výborně technicky a povahově vytvořená siamská dvojčata Bette a Dot, či slizký a nechutně přesvědčivý psychopatický sociopat Dandy. Vedle nich stojí za zmínku navrátivší se Pepper, jejíž linie byla dokreslena a dotažena na maximum, či nejroztomilejší charakter v podání Ma Petite. Čtvrtá série obsahuje též úžasně přezpívané covery známých songů, a to zejména moji srdcovku Gods and Monsters od Lany Del Rey, která uvádí na plac další zajímavou postavou, a sice Edwarda Mordrakea. Zatřetí bych se rád obrátil vůči názorů mnohých s tím, že mi rozhodně nepřišlo, že by séria byla nekonzistetní, a že postavy byly odfláknuté, protože jejich příběhy z minulosti, současnosti i budoucnosti mi přišly dostačující. Na konci série mě snad jen překvapila podivně krátká účast N. P. Harrise, který to tam přišel snad jen pročistit. Zkrátka za sebe mohu říct, že se mi 4. série velice líbila, jak námětově, tak scenáristicky, je plná úžasných charakterů, náhlých zvratů a nezapomenutelných scén. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z prvních čtyř sérií má tohle nejlepší úvodní titulky a je to nejkrvavější. Ale trochu, jak jsem se obával. Podobně jako druhá série mikropříběhy celou linii trochu rozdrobují (i když ne tak silně, jako Asylum) a někde ve druhé půlce se z příběhu vytrácí horror a přichází lehká nuda. Naneštěstí to nezachární ani svižnější závěrečná trojice dílů. Ale samotný konec je dost povedený. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je asi moje zbohom kedysi geniálnemu seriálu. Bohužiaľ Freak Show je príklad totálneho vyčerpania nápadov. Jessica Lange hrá po štvrtý krát tú istú postavu. Akurát teraz je okorenená komicky hrozným fejkovým "nemeckým" prízvukom. Postavy (s výnimkou Kathy Bates a Emmy Roberts) nemajú žiadnu psychológiu. Sú to len jednorozmerné karikatúry. Príbeh, ak tu niečo také bolo, je len sledom deus ex machina zvratov a samoúčelných šokov. Kam sa podela psychológia a história postáv z Murder House a prepracovaná meta-kritika spoločnosti zo záveru Asylum? Nič také tu nie je, len exploatačná posadnutosť nechutnosťami a morbiditou. Najsmutnejšie je, že 83 rokov starý a cca 60 minút dlhý film Freaks má lepšie napísané a zahraté postavy ako táto 650 minútová monštrózna prehliadka tvorivej vyčerpanosti. ()

Galerie (456)

Zajímavosti (19)

  • O Else Mars (Jessica Lange) je známo, že má dřevěné obě nohy, o které v minulosti přišla, avšak v epizodě Opona padá (2015) jde vidět, že žádnou protézu nemá. Jedná se o část, kdy se Elsa hádá s manažerem o vystupování o Halloweenu a přitom se zvedá z gauče, kdy dává nohu přes nohu a kolena v místě ohybu nemají žádnou viditelnou protézu (Elsa má holé nohy). (Agressor69)
  • Téměř všechny "zrůdy" jsou inspirovány skutečnými postiženými lidmi. (samik81)
  • Edward Mordake, známy aj ako Mordrake, ktorý sa objavil v tretej a štvrtej epizóde, naozaj trpel diprosopiou. Išlo o jedinca so zdvojenou tvárou. Jeho druhá tvár, ktorá sa nachádzala na zadnej časti hlavy síce nedokázala jesť či hovoriť, dokázala sa však smiať a plakať. Mordrake prosil doktorov, aby mu druhú tvár odstránili, pretože mu vraj našepkáva strašné veci. Nikto mu však nevedel pomôcť a vo veku 23 rokov spáchal samovraždu. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama