Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1945: Spojenecká armáda podniká závěrečný postup na německé území. Jedinou překážkou je strategický most přes řeku Rýn, který je ještě v rukou nacistů. Obě strany mohou touto bitvou mnoho získat: Němci životy 50 000 vojáků, kteří jsou na špatné straně mostu, a Spojenci rychlé ukončení války a méně zmařených životů. I když budou obě armády bojovat statečně, pouze jediná může ve strhující bitvě o most u Remagenu zvítězit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (152)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Buď sa ubránia alebo zomrú, Fuhrer rozhodol..." V situácii keď každý deň chodia rozkazy útočiť s divíziami, ktoré už dávno neexistujú, je veľmi ťažké bojovať. Hrstka Nemcov sa pokúsi ubrániť...V jednoduchom príbehu o obrane mosta dostáva priestor tak strana spojencov ako tá nemecká, ktorá je vykreslená celkom sympaticky. Veľkú zásluhu na tom má R. Vaughn, ktorého po Siedmych statočných asi v ničom lepšom neuvidíte. Jeho postava nemeckého majora v sebe nesie známky ľudskosti na hony vzdialené hnusným kreatúram v iných starších filmoch. Akčné scény sú výborné, trochu zamrzia len chýbajúce spätné nárazy pri výstreloch z tankov, ale to je len detail. Za pozornosť stoja skutočne reálne deštrukcie budov, čo vyzerá super. Nemci to mali pred koncom vojny skutočne ťažké a výstižne to zhrnul majorov šofér: "Keď už strieľame vlastných dôstojníkov, tak je vojna stratená..." V detstve som to videl dvakrát, ale až teraz oceňujem jeho skutočné kvality a pridávam hviezdu. Za sympatickú postavu r. Vaughna - majora, dávam plný počet. 90%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Skutečné obsazení jediného zachovaného mostu přes Rýn bylo neskonale jednodušší a střízlivější. Němečtí vojáci jednoduše zdrhli. Most u Remagenu využívá téhle události jen k rozehrání silného příběhu o vojenské cti, odvaze a o tom, jak ji mocní někdy odměňují. Na svou dobu slušný žánrový nadprůměr, který je zajímavý pohledem z druhé, nepřátelské strany.Celkový dojem 80 %. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

HERR MAJOR, I REGRET VERY MUCH! OURS OR THEIRS? ENEMY PLANES, SIR! BUT WHO IS THE ENEMY?! Jeden ze zatraceně nejlepších válečných snímků, jaký jsem měl kdy tu možnost shlédnout. Ani na vteřinu jsem se nemohl odtrhnout, skoro jako by obrazovka byla okvětní plátek přetékající sladkým pylem a mé oči dva nadržení čmeláci po dlouhé zimě. I bych si tipnul, že major Barnes v MASH je podle ťulpase z tohoto filmu. Plukovník je set sakramentsky dobrej chlap a se svojí jednotkou, která chcípá jak kuřata na jatkách mu držíte palce až do úplného konce. I z Angela se nakonec stal dobrej kluk COME ON. YOU CAN ROB HIM LATER! Na druhé straně mostu u těch zlých hochů však vynikající major Kreuger, který si se sympatiemi nezadá se zmiňovaným poručíkem. Spousta akce, české lokace a myslím, že dvě jediné vady na kráse jsou: Němci nemluví německy a tanky při výstřelu z kanónu zní jako kulka odražená od kovového předmětu. Pro fanoušky 2.světové naprostá povinnost vidět. NOT YET, YOU BASTARD. WAIT TILL I'M DEAD! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ani sa nechce veriť, že sa jedná o americký film. Pri bližšom pohľade však áno, odstup od historickej udalosti umožňuje objektívnejšie zhodnotenie situácie. Paralelný pohľad z oboch strán fronty na jednu situáciu uprostred bojov. Zbúrať, alebo nezbúrať most a čo z toho vyplynie, riešia obe strany a na každej dochádza k zmenám a konfliktom názorov. Počúvať rozkazy, alebo vlastný rozum, to ďalšia schizofrénna dilema, do ktorej vás niečo tak absurdné, ako vojna, dostane. Obe strany sú zobrazené morálne rovnostranne, čiže ani spojenci pri bombardovaní civilistov z toho nevychádzajú ako pozitívne opozitum Nemcov. Každý proste plní rozkazy a rieši veci, ako najlepšie vie. Za akú ideológiu, v tomto filme nie je až tak podstatné. Netreba písať, že je to iba pre dobro veci a zvyšuje to umeleckú hodnotu diela. ()

Myrreczech 

všechny recenze uživatele

Skvělý válečný film, ve kterém mě nejvíce zaujal koncept pohledu obou válčících stran a také poznávání různých míst z nedaleké Davle. Také se mi líbilo vcelku velké množství vojenské techniky oproti klasickému "zapůjčíme vám na natáčení jeden tank a zbytek si udělejte jak chcete". Herecky a akcí průměrné, příběhem a zpracováním pecka. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (27)

  • Po útěku z Československa byl film dotočen u Hamburku v Německu a u vesničky Castel Gandolfo v Itálii, která je známá tím, že zde má své letní sídlo papež. (mi-ib)
  • Na několika záběrech v úvodu filmu se v lese na stromech za herci objevuje klasická československá pásová turistická značka, která však nemá  během roku 1945 v německém Porýní-Falci, kde se skutečná bitva o most odehrála, co dělat. (John Dunbar)
  • Skutečný most u Remagenu se nazýval Ludendorff. Tento železniční most vedl přes řeku Rýn a spojoval Remagen s městečkem Erpel. V dochovaných dvou věžičkách po zříceném mostě dnes sídlí muzeum. (mi-ib)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama