Reklama

Reklama

Perfektní den

  • Španělsko Un día perfecto (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

První obětí všech válečných konfliktů bývá zdravý rozum. A přesně to se stalo i skupince humanitárních pracovníků z mezinárodní organizace Aid Across Borders, která pomáhá ve válečné zóně kdesi na Balkáně. Sophie (Mélanie Thierry) je v partě nováčkem a chce spasit svět. Mambrú (Benicio Del Toro) už všechno viděl a chce domů. Káťa (Olga Kurylenko) kdysi chtěla získat Mambrúa a tlumočník Damir (Fedja Stukan) chce, aby válka už konečně skončila. „B" (Tim Robbins) ani neví, co vlastně chce. Teď mají na krku jednu z posledních studní uprostřed hor, která je zdrojem vody pro několik vesnic a právě teď v ní plave mrtvola, kterou tam někdo neznámý hodil. Vytáhnout tělo a vyčistit studnu je zdánlivě jednoduchý úkol, ale pro naše humanitární hrdiny se postupně stává neřešitelným úkolem s několika rébusy. Počínaje marným sháněním pevného provazu přes bloudění horskými cestami, na kterých leží zaminované krávy, až po nesmyslné příkazy od velitelů mírových vojsk OSN. Při řešení úkolů tak občas musí sáhnout k netradičním nebo rovnou šíleným řešením. Zároveň nesmí zapomínat, že jsou na území, kterým se prohnala válka a ta se může zase kdykoliv probudit. Prostě je to jen další Perfektní den z mnoha. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (283)

classic 

všechny recenze uživatele

Pomerne dosť zvláštny a divný film, situovaný do roku 1995. , rok výroby - 2015, vlastne výprava, je kvalitná, že mám reálny dojem, že vidím spustošenú krajinu na Balkáne + akosi sa zastavil ľudský vývoj, že si pripadám, ako byť 100. rokov za opicami, pritom nachádza sa tu, skupinka ľudí s ochotou a chuťou pomôcť, majú ale zo seba vydať nadľudský výkon v podobe, dostania tučnej mŕtvoly zo studne, aby nebola voda, kontaminovaná, k tomu, aby ho dostali von zo studne, musia mať lano, ktoré im nestačí, aby tohto suma, vyprostili von, tak sa rozhodnú, že pôjdu, do tejto, chaosom poznačenej destinácie, zohnať lano, ale zistia, že to nie je, až tak jednoduché, zaujímavé sa nakoniec stáva ich MISIA za lanom, kde stretávajú rôznych ľudí, ako samotná mŕtvola v studni, ktorá si nakoniec pomôže, akosi, sama... Herecké výkony sú pozoruhodné, trochu atypické, Benicio je tradične charizmatický, tak úplne stačí, že tam je, akoby mal zo seba vydávať - strhujúci a vysilujúci výkon, to ani nie je za potrebu, Tim Robbins, jeho mám navždy zafixovaného, z toho - Kultu - Vykúpenie z väznice Shawshank, kde bol o 20. rokov mladší, teraz sa na ňom podpísali - šediny, ktorých sa už nezbaví, dámy na palube sú - Oľga a Mélanie, kde prvá je na vychutnanie, že vôbec JE, druhá je trošku hysterická, ale i vďaka tomu sa film stáva, o čosi zaujímavejším... Ešte i tlmočník Damir, či miestny chlapec - Nikola, sú k celkovému vyzneniu, prospešní, ale aj tak, mi niečo na filme vadilo, asi to, že sa strašne vlečie ! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ach áno. Bol to bezchybný deň. Podarilo sa nám vyrobiť ďalší film o obetavej, často márnej a byrokratmi, miestnymi zadubencami i vojakmi z OSN, marenej práci zdravotníkov zo Západu. Pomáhajúcim nevzdelaným sedlácko buranským balkáncom ukazovať, ako sa pri práci s pitnou vodou narába s lyžičkou, vidličkou a nožíkom. Lebo však oni ani netušia, ako a či vôbec vytiahnuť telo zo studne, ktorú používajú ako zdroj pitnej vody. Ich kolegovia v obchodoch i skladoch sú tupé hovadá, presiaknuté nacionalizmom, ktorí sme my v Španielsku dávno odstránili (ETA už neni a Katalánsko - to sú len také prekáračky). Alebo sú to násilníci, popravujúci susedov, alebo bezškrupulózni obchodníci. Náš level je vyššie, my riešime len vlastné milostné problémy. Ostatné je hračička, loptička, ktorú poriešime. Miestami trefné, miestami veľmi akoby z nadhľadu poučujúce tie primitívne, nevzdelané nacionalistické postboľševické hordy za západnou hranicou. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

A Perfect Day je i přes svou poměrně jednoduchou zápletku filmem, který Vás v určitém bodě vezme za srdce. Téměř okamžitě se zde totiž sžijete s hlavními postavami, přičemž chápete i jejich motivaci k dané práci. Musím zde také ocenit inovativní přístup režiséra, který věci denní potřeby, jako je provaz či míč, proměnil v něco hlubšího, v něco, co za dané situace působí jako živá voda na vyřešení všech problémů. A Perfect Day je pro mě osobně velkým překvapením a vítaným zpestřením, které v záplavě velkých blockbusterů působí jako zjevení. „Follow the granny, trust me, follow the granny.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ležet v té studně Butrus Butrus-Ghálí, nikdo by lano nehledal.. Po boku těchto humanitárních pracovníku působí občanská válka v Jugoslávii jako hlína, ale to je jen zdání. Černý humor slouží jako brnění proti absurdním časům, v nichž člověk může žít jedině přítomností a to, že někteří jsou v hlíně a jiní neměli ani to štěstí, aby je do ní někdo schoval, je i přes chybějící explicitu neustále patrné. Přes všechny hloupé a ztracené ideály, i kdyby z tuctu pokusů o dobrý skutek vyšel jen jeden, má cenu zkusit je všechny.. Jako o život hláškující Tim Robbins potvrdil komediální talent, Benicio, ať už je asasín kartelu, teploušský gangster, feťák ve Vegas nebo skeptický aid worker, nic potvrzovat nemusí.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Běž pro ni. Když nevybouchneš, půjdeme dál." Tak trochu naše Balkánská řeznice Maruška, za vydatné podpory našeho zrzavého humanitárního bombardéra Vašíka, udělala z Balkánu krásné místo k žití. Dokonce tak krásné, že v něm začínající humanitární pracovníci mají blízko k šílenství a ti otrlí neztrácejí smysl pro humor kvůli nějaké té mrtvole, zamořené studni nebo stupidnímu nařízení OSN. Mně se tohle shánění provazu vlastně docela líbilo, ale když si vzpomenu na to, proč se sháněl a kdo to celé způsobil, tak se za ty dva své přiblblé spoluobčany musím Srbům, kteří léta bránili Evropu před nájezdy muslimů, omluvit. Jen mě mrzí, že ten třicet let fungující Petrovičův vtip nikdo neřekl. Třeba bych se taky zasmál. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Hlavní hrdinové jezdí ve filmu s autem, které má na čelním skle nápis "Humanitarna pomoc". Jedná se o chorvatštinu, přestože na začátku dostaneme pouze obecnou informaci, že se děj odehrává kdesi na Balkáně. (Lukoboss)
  • Dej sa odohráva v bývalej Juhoslávii na konci juhoslovanských vojen, teda okolo roku 1995. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Alquife, Granade, Cuenca a Malage (Španielsko). (Arsenal83)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama