Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (137)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Film je docela zajímavý a dokonce má překvapivý konec. A napadlo vůbec někoho, kdo film viděl, to co mě pak hlodalo v hlavě? Paní Gunová podepíše při nástupu do práce ve smlouvě mlčenlivost do konce života. Vynese utajovanou skutečnost a předá ji tisku, protože nemá ráda války. Ohrozí tím nejen svůj život, ale i existenci svého manžela, kterému právě hrozí deportace. Není žádná špionka a nepracuje pro žádnou jinou zemi. Zde by byl ten úkon asi "v pořádku". Není ani žádná protiválečná aktivistka, kdy by ji omlouvala "její hlava". Prostě jen osobní pocit. V Rusku by ji zastřelili, v Evropě zavřeli, v Británii - no, nebudu prozrazovat konec ... ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Bol by to pre mňa opäť iba jeden z tých rutinne natočených dokumentárne vyznievajúcich filmov, keby nemal tak fajnové herecké obsadenie. V každom prípade ide o zaujímavý spätný pohľad na udalosti, na ktorých interpretáciu si veľmi dobre spomínam a o to viac je celá záležitosť skutočne desivá. Je až zarážajúce, ako mohla vyšumieť do prázdna. ()

Reklama

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Tak moje mozkové závity běžely na plný obrátky a dokonce jsem po dlouhé době chtěla sáhnout po českých titulcích. Vláda vs. jedna naivní leč velmi statečná britská žena, co provalila top secret informace házející špínu nejen na britskou, ale i americkou vládu a to vše s krásnou představou zabránění invaze do Iráku. Ubohá lidská bytost nemá v tomhle světě moc šancí obhájit se proti nepřemožitelným vládám, ale naštěstí pro naši hrdinku se z plnýho podkoberce státního bordelu vymetlo ještě trochu víc smetí a s pomocí odhodlaných právníků a šikovného novináře nakonec mřížovým dveřím unikla. Výborně střídané scény z živého prostředí redakce novin do poměrně klidného typického britského cihlového domku hlavní hrdinky. Bylo příjemný vidět Keiru i v normálním oblečení bez paruky nebo bez dobových šatů a sedlo ji to moc hezky i bez toho všeho pozlátka, které k jejím rolím často patří. Parádní film pro večer, kdy se nechceš jen bezmyšlenkovitě svalit na gauč plus se dozvíš trochu víc o událostech a o politických machinacích, které americké invazi do Iráku předcházely. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film presne o tom, čo sa deje nielen v USA, v západnej Európe, ale už aj u nás. Za prezradenie či hovorenie pravdy vás budú súdiť. Tam dospeli liberálne demokracie. Kvalitne spracovaný politický thriller, ktorý nemusí byť žánrovo hocikomu blízky. Napríklad mňa to väčšinou nudí a priznám sa, ja sa nenudím rád. Natočené je to stredne rýchlym tempom a polovica dialógov sa odohráva tajomným šeptom, aby aj hluchý odčítač z pier vedel, že ide o sakra tajné informácie. No a Keira kvalitný výkon ako skoro vždy, len sa pod ňu už podpísal čas. Má už po tridsiatke a vtedy už anglické ženy vyzerajú ako naše päťdesiatničky, čo chodia na dvanástky za pás. V prípade Keiry je to už zjav veľmi unavenej myši. ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Asi není, co by se dalo vytknout. Nejde o drama, které by vám vyrazilo dech, ale minimálně je hodně k zamyšlení. Obsahově se zde nehodí to tu rozebírat a není to tak kontroverzní jako Stoneovi filmy, ale je to natočené tak hezky a příjemně, že hlavní zápletku pochopí i neznalí látky, a to je dobře. Za mě v pohodě po všech stránkách… ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Katherine Gun získala cenu Sam Adams Award za rok 2003. Cena Sama Adamsa sa každoročne udeľuje zamestnancovi spravodajských služieb, ktorý sa pričinil o zachovanie bezúhonnosti a vyššej morálnosti spoločnosti. Cena je pomenovaná po Samuelovi A. Adamsovi, informátorovi CIA počas vojny vo Vietname a má fyzickú podobu rohového svietnika. (swn)
  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)

Reklama

Reklama