Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 1

VOD (1)

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (339)

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Patriots Day. Jak již název napovídá, jedná se o kýčovitý slepenec plný všemožných klišé, obludného patosu a na všechny strany stříkajícího patriotismu. Celá hollywoodská kavárna včetně Emmericha, Eastwooda či Baye musela při pohledu na tuto Bergovu novinku bezpochyby zblednout závistí. Snad jen americká hymna tentokrát chyběla k dokonalosti. O to více si však užijeme amerických vlajek. Jednorozměrným postavám tohoto údajně faktografického snímku vévodí faktograficky neexistující policista Tommy Saunders, který se kupodivu vždy ve správný čas ocitne na správném místě, a tak, ač sám kulhající, zachraňuje oběti výbuchu, osvobozuje rukojmí či chytá zlé teroristy. Tvůrci podle očekávání dramatizují oficiální verzi událostí, která však s pravdivým popisem skutečnosti nemá cokoliv společného. Prostřednictvím samostatného a usilovného bádání dojde každý důvtipný divák k závěru, že se v případě bombových útoků nepochybně jednalo o klasický false flag, v kterém patrně učinkovali i nastrčení herci. Největší hrůzu však divák zažije, když se prokouše do samotného závěru snímku, kde na něho již netrpělivě čeká Bergovo patnáctiminutové srdceryvné inferno, které z každého definitivně udělá toho správného amerického patriota. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Škoda toho toporného konce, jinak bych šel určitě aspoň na tři. A nebo ještě uvidím, mísí se to ve mně a je to tak nějak přesně napůl. Tahle zcela jistě politováníhodná událost si zasloužila určitě pevnější, režisérskou ruku. Něco na způsob Paula Greengrasse. Jeho Let číslo 93 zůstal pro mě zatím zcela nepřekonán. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Peter Hora a Marky Mark vrací úder! Co se posralo na podvodním horizontu je nám bohatě vynahrazeno zde. Mno a opět se potvrzuje, že režisér Berg je prostě nevyzpytatelný, dokáže nám naservírovat okázalé srajdy (Bitevní loď) naprosto průměrné řemeslo (Deepwater horizont) dobrou vojnovou masírku (Lone Survivor) a teď najednou z ničeho nic přijde z takovouhle peckou, kdy postupně sledujeme sportovní výkony poté teroristický masakr plus okázalou přestřelku která je parádně nasnímána. Ano pochopitelně nás čeká nějaké to hrdinské klišé a obvyklé kecy o tom, že tohle je kurwa naše Americká Amerika a nenecháme nikoho, aby se nám do ní sral, ale kdo by tu sakra u podobnýho filmu něco takovýho nečekal... Amíci tyhle snímky na léčení svého pošramoceného ega potřebují a Wacoslav1 proti nim nic nenamítá, pokud jsou tak vkusně zpracovány jako je tento. Jo a vzkaz pro Verbala : Tvoje komenty mě baví a zasměju se u nich, ale až někdy aspoň z rychlíku uvidíš tu věc, co se maže na chleba, tak dej vědět.95% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mark Wahlberg ztvárnil hrdinného policistu Tommyho Saunderse, který měl zrovinka službu na výročním bostonském maratonu, když to tam na jaře léta páně Mohamedova 2013 teroristicky prásklo. Že jste o něm nikdy neslyšeli?! Ani jste nemohli, seržant Saunders je totiž smyšlená postava, na rozdíl od těch ostatních. Postava vytvořená jen pro účely filmu, po vzoru všech reálných a extrémně ctnostných bostonských policistů, co říkají fuj pornu, souloži i análním hrátkám. A tak nám režisér Peter Berg předkládá svoji verzi teroristického útoku, který spáchali bratři v muslimském triku značky Tsarnaev. A začíná zostra a syrově. Hned to zkraje bouchne, kamera dokumentaristickým stylem snímá chaos, zakrvácená těla a oddělené končetiny. Sekvence zcela kulantní. Pak trochu oddech, následují bezprostřední reakce obou stran, do vyšetřování se vloží FBI vedené šéfem v adekvátním podání Kevina Bacona, hned na to vidíme dva mladé teroristy, jak vidí zprávy z toho místa u sebe doma a dostávají choutky na double, jejich příštím poutním místem bude New York, tam už ale nedojedou. Pak zase trochu keců, ale stále snesitelných. Pak se film přelije do své druhé poloviny, v níž teroristé si vyjdou na rande s mladým studujícím Číňanem, kterého v jeho luxusním voze unesou. To byla celkem napínavá sekvence. A pak přijde ještě důrazné pokárání od hrdinných poldů z Watertownu, za což svoji gáži shrábl ve filmu zcela nadbytečný J.K.Simmons. Pak dojezd, ten už byl slabší oproti předchozímu dění. To nejpříšernější ale teprve jen následovalo. Film má dvě hodiny, krátký zrovna není, přesto to režisérovi přišlo málo a napadlo ho, že ještě nehovořili o svých dojmech autentičtí přeživší. Postavil je tedy před kameru a dal prostor patetickým žvástům o vítězství lásky nad zlým muslimským spermatem a kdesi cosi. Prostě tím úplně zkazil příznivý dojem a hned jsem srazil body. Úplně stačilo nechat popisek, kdo natáhl brka a stačilo. Ty emoční fujtablové výlevy si prostě přeskočte, až do míst, kde se píše, co se stalo s teroristy a tak. Veskrze je film působivý i realisticky vyvedený. Nebývale si zakládá na orientaci v místě a čase. Co chvíli je vidět popiska s přesnými údaji. Akční sekvence jsou hutné, kamera vynalézavá, herecké výkony ideální. Kdyby se Peter Berg v závěru nepokálel dojetím, mohl oslavovat i jubilejní desítku ode mě. Evidentně vždy ze spolupráce Wahlberg/Berg vzejde něco (za)jímavého. 8/10 ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Spoilery! Na film podobného typu čas od času dostanu chuť, a když se tak stane, tak si sledování zpravidla užiji. Toto bylo výjimka potvrzující pravidlo. Podobnou píčovinu aby člověk opravdu pohledal. Stopáž je brutální, a když si k tomu přidáte nesnesitelnou první polovinu, tak máte o zkažený večer postaráno. Na teroristický útok se divák dívá s kilometrovým odstupem očima nadbytečně roztřesené kamery. To co vidíte vás tedy nechává absolutně chladnými. Do role obávaných teroristů byli obsazení naprostí kreténi. Hlavním lákadlem tohoto snímku mělo být zřejmě herecké obsazení. V tomto případě dostal od tvůrců divák ránu mezi oči. Užijete si pouze Wahlberga, pokud ho máte aspoň trošku rádi. Zbytek se objevuje jen namátkově. 2 výbuchy se odehrají asi během dvou minut. Zbytek stopáže se zoomují kamerové záběry a pátrá se po dvou "extrémně nebezpečných" kokotech. Když se konečně podaří dva retardy dopadnout, tak následuje velká sláva a vlna odporného závěrečného patriotismu. Polovinu filmu jsme se spolusledovatelkou pozorovali zrychleně. Odporná záležitost. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • Obyvatelé Bostonu si tak moc chtěli zahrát v komparzu, že při castingu vytvořili frontu dlouhou přes 400 metrů. (Dr Lizal)
  • Film se natáčel souběžně se snímkem Stronger (2017), který také pojednává o bombovém útoku na bostonský maraton. (Dr Lizal)

Reklama

Reklama