Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 3
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 111)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Harry Poter a Ohnivý pohár je už čtvrý díl, který mi zatím potvrzuje mojí domněnku, že další díl, lepšejší pokoukání. A jinak to nebude ani tady. Díl, který mám zatím nejvíce rád, zamiloval jsem si ho nejvíce, už jenom ta myšlenka turnaje kouzelníků je supr, takže se všecko váže hodně na něj. Když jsem koukal na ten film, vzpomněl jsem si jak jsem si představoval v knize příběh, a vycházelo mi to dost podobně, takže jsem zákonitostně musel být spokojený. Herci jsou prostě výborní. Mladí, nadějní, tehdá. v dnešní době už zralí, zkušení a stále výborní. Jediné co by se dalo si tak vytknout, tak fakt, že 152 minut je prostě málo. Alespoň, že můžu vzít knihu a pěkně si přečíst to co ve filmu není. Je toho dost, ale i tak se jim to povedlo vmixovat do sebe, a za to jsem strašně rád. Bůh žehnej knihám a samotné Rowlingové, protože vytvořila něco, na co budu s radostí až budu velký vzpomínat, a budu hrdý, že jsem byl součástí té mánie, která začala a ještě neskončila, a ještě jen tak neskončí...kéž by nikdy. --- Pocházíme z různých zemí, mluvíme cizími jazyky, ale naše srdce, bijí stejně. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Smím-li vyslovit názor obyčejného mudly, jakým jsem já, tak Newell nic nepokazil, ale ani nenadchl. Především tu není jediná scéna či jediná postava, která by mně ohromila, zaujala či vyděsila. Se slzou v oku vzpomínám na stylové Cuarónovy mozkomory, kteří tak dokonale brnkali na temnou strunu příběhu, v Newellově filmu zde temnotu zastupuje Voldemort, který by nevyděsil ani mého křečka (a to mám Ralpha tak rád) a jehož přehrávající teatrální finále patří k nejslabším okamžikům filmu. Hlavní problém filmu je ale v absenci hlubších emocí (aspoň na mně to tak působilo) a až příliš útržkovitém vyprávění,spousta scén je dějově nedotažených, Newell zbrkle, zřejmě i díky scenáři, skáče od scény ke scéně, člověk netknutý knižní předlohou tápe a holým faktem zůstává, že plně docenit Newellův film mohou snad pouze čtenáři, kteří mohou porovnávat své čtenářské vizuální představy s děním na plátně. Věřím, že by pomohlo film "natáhnout", či rozdělit na dvě části a učinit tak děj plnějším dojmem. Jo a jen tak mimochodem, touha po hypogryfovi, model Klofan, mě už přešla. Teď prahnu po "žaberníkovi", s ním by se dalo při mé plavecké mizérii dobře machrovat před ženskými v bázéně :o) ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Harry Potter mě velmi mile překvapil, podle ohlasů jsem nečekala žádný zázrak a přesto se mi ho dostalo. Film je nabitý akcí, je velmi temný a napínavý. Nádherný je boj s draky a podmořský souboj bere dech. Velmi mě potěšilo, že dali konečně vetší prostor dvojčatům Weasleyovým, kteří vždy spolehlivě pobaví a velmi pěkný byl i nástup dvou spřátelených škol. Doylova hudba je prostě výborná. Maličká vada na kráse je trochu nesrozumitelný děj pro neznalé předlohy. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Mike Newell síce dokázal Harryho svet okoreniť humorným nadhľadom, tak príjemným u britských romantických komédií ale to je asi jediné výrazné pozitívum, ktoré nám jeho účinkovanie na režisérskom poste prinieslo. Oproti knižnej predlohe je štvrtý diel neuveriteľne poskracovaný a aj kvôli tomu mnohé scény zákonite strácajú na pôsobivosti. Niektoré, napríklad vianočný ples sú ale stále dokonalou ukážkou filmárskej zručnosti. Každopádne napriek výhradám strhujúca jazda od začiatku do konca a čas na nudu veľmi nie je. Slušný diel ale ani náhodou najlepší Harry a Newell asi fakt nebol ideálnou voľbou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

S Ohnivým pohárem vychází najevo, jak zoufale je série Potterovských filmů závislá na muži/ženě na režisérském sesli. Hlavní hrdina – na rozdíl třeba od bondovek – nedokáže utáhnout celý film. Knižní předloha je sice kvalitní, avšak její otrocký přepis výsledku jedině ublíží, takže zábavu v konečném důsledku zajišťuje hlavně ten režisér. Pro mnohé bylo velkým překvapením, když se Vězně z Azkabanu ujal mexický „odborník na teenagerskou erotiku“ Alfonso Cuarón, jenže ten všem pochybovačům vytřel zrak, když natočil temný, napínavý a hlavně svižný snímek oproštěný od upjatosti prvních dvou dílů. Vybrání nevýrazného Mikea Newella tedy nebylo až takovým odvazem, no, každopádně měl nač navazovat. A pustil se do toho se vší vervou. Stylizace úvodního Mistrovství světa ve famfrpálu je velmi moderní a velkolepá, o to více po úvodním „nažhavení“ zamrzí nekompromisní střih na pozápasové veselí přerušené zásahem smrtijedů, jejichž pochodující šiky připomenou aktivity Ku-Klux klanu. Ale slušné tempo Newell udržuje ještě během efektivního nástupu krásek z Krásnohůlek a bulharských drsňáků. Polevuje teprve v průběhu hodiny „Pošuka“ Moodyho, kdy pitvoření s přerostlým pavoukem a Hermionina přecitlivělost působí velmi nepřirozeně, tedy i rušivě. Bohužel podobných momentů je zde více. Částečně vinou chabých hereckých výkonů ústřední trojky, částečně i příliš okatou snahou sdělit nám, že „Hermiona je taky holka“. Počínaje prvním úkolem Turnaje tří kouzelnických škol, filmu zcela dochází energie a až na malé oživení v podobě „rockového plesání“ se až do tolik očekávaného finálního střetu „face to face“ drží zlaté, nevzrušivé střední cesty. Od Columbusových filmů se to liší předně velkolepější výpravou, lepšími triky a dospělejšími hrdiny. On to nebyl špatný nápad, koncipovat Ohnivý pohár jako napínavý thriller s hororovými prvky (zvlášť scéna z bludiště za mnohé vděčí Osvícení), ale stále je zde patrná snaha vyhovět především dětskému publiku (což je zároveň nejzásadnější odklon od teenagerského Vězně z Azkabanu). Když dospívají čtenáři, knihy a jejich hrdinové, tak proč by nemohly také filmy? 75% Zajímavé komentáře: kiddo, Marius, Legas, emo, Indy ()

Galerie (386)

Zajímavosti (144)

  • Ve scéně, kdy Moody (Brendan Gleeson) přemění Malfoye (Tom Felton) ve fretku a následně ho začne honit kolem stromu, odloží si svou hůl a ta zůstane stát kolmo k zemi. V dalším záběru však stojí trochu šikmo a pak opět kolmo. (ELBobes)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama