Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 3
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (197)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dvě epizody seriálu mě navnadily na pokračování, jenže následovalo velké zklamání. Myslel jsem si, že budu sledovat atmosférickou záležitost s dobře vybudovaným napětím, ale od třetího dílu se atmosféra i napětí postupně vytrácely, na jejich úkor přibývalo chyb v logice, tvůrci se nedokázali vyhnout některým klišé, takže s výsledným produktem jsem příliš spokojen nebyl. Mrzí mě to o to víc, že mě začátek opravdu zaujal. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Detektivka se zajímavým prostředím, která se snaží působit jako variace na české Twin Peaks, ale ve skutečnosti je takovým polovičním odvarem Pustiny. Problém je, že neumí být dostatečně mrazivá a sází spíše na hororové sekvence s dějem pomalu se ubírajícím k nepřekvapivému odhalení. Herecky kupodivu nejsympatičtější Heclová. (nejlepší epizoda - 1x03) ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě to nezaujalo. Jako vizuál je pěkný, exteriéry šumavské skvělé, ale to je asi tak všechno. Děj je z prstu vycucaný, stejně jako motiv, postavy se chovají idiotsky, jen aby bylo napětí, vesničané jsou tu zase za kolektivní blbce, sem tam se věci řeší stylem deus ex machina, a na šest dílů je to tak roztahané, že veškerá jakž takž atmosféra prvního dílu jde časem zcela do kopru. Navíc to začne jako mysteriózno, přehoupne se v to v krimi, aby z toho celého nakonec vylezla moralitní agitka o hodných Sudeťácéch a zlých Češích? Wtf? Četl autor třeba od Škrábka knihu Včerejší strach, aby si uvědomil, že takto černobílé to ale rozhodně nebylo? ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po slibném rozjezdu přicházela pěkná gradace. Příběh byl uvěřitelný, pomalu se zaplétal i rozplétal zároveň. Přesah minulosti do současnosti také zdařilý. Hádek místy působil až zbytečně slušňácky. Ovšem jeho zapojení se do případu už mírně přitažené za vlasy bylo. V reálu si jen stěží dokážu představit, že by si ho vyšetřovatelé takto pustili k tělu. Samotný závěr pro mě znamenal zklamání. Nechci rozebírat proč, vyzrazovala bych zápletku. Série určitě stojí za vidění, nudit se nebudete. Pro tvůrce může být zpětná vazba inspirativní při další tvorbě. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

S kinoprodukcí to jde u nás šíleně z kopce a na její výplody se již dívám jen z úcty k hercům, místy z nostalgie. Naštěstí ale existuje produkční um České televize, která se vedle nesmyslných výplachu sousední Novy, Primy nebo Shitrrandova snaží ze svých scénáristů a posléze režisérů vymáčknout maximum. A nebylo tomu jinak v případě nečekaného překvapení jménem Vzteklina, která mi k mému osobnímu štěstí v mnoha místech připomínala oblíbenou Pustinu. Velké plus si také zahrálo šumavské prostředí, ve kterém vyrůstám celý život a na které nadosmrti nedám dopustit. S líbezným hereckým osazenstvem, kde mi sedli naprosto všichni, jsem si po dlouhé době užil další velkolepé televizní dílko, za které můžu být hrdý na televizní talent mé skromné země. Nepřehnané velkým množstvím dílů a tak napínavě úderné, že na to budu ještě dlouho vzpomínat. 10/10! ()

Galerie (620)

Zajímavosti (10)

  • Zbraně použité zásahovkou byly samopal MP-5, samopal MP-7 a útočná puška G-36. (K98)
  • SPZ na starostově vozu chybí pomlčka mezi dvojčíslími, této číselné kombinaci navíc odpovídá starší, nereflexní typ SPZ, vydávaný ještě za dob Československa. Filmaři však použili typ novější, ve standardizovaném evropském rozměru, vydávaný až od roku 1994. (MIK0cz)
  • Čtyřměsíční natáčení v drsných přírodních podmínkách bylo fyzicky i psychicky velmi náročné. Režisér Tomáš Bařina zhubl 7 kg. Na některé lokace jako např. na zaniklou osadu Bystrá/Wunderbach jezdil štáb čtyřkolkami a jeho někteří členové zůstávali na místě a spali v lese. (quixote)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama