Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Osmidílný komediální seriál je již šestou spoluprací dvojice PrušinovskýKolečko. V projektu, který si nadsázkou bere na paškál složitá témata, jakými jsou nesnášenlivost či xenofobie, si hlavní roli zahrál Martin Hofmann. Rámec seriálu tvoří příběh Luďka, kterého právě vyhodili z práce, bydlí v polorozpadlé barabizně, dluží, kam se podívá, má problémy s exmanželkou i se synem. A v tom nejhorším za ním přijde pošťák Ondra s pozváním do Pošty pro tebe (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Karp k tomuto seriálu (6)

Epizoda 1 (2019) (E01) 

Martin Hoffmann mě baví, ale tohle už není Trpaslík, kde je fikce na první pohled zřejmá a patrná. A tak si říkám, jestli Most! není tak trochu vykrádačka rádoby vtipných životních osudů obyvatel Mostu? Možná si měl dát P. Kolečko obtížnější cíl a vytvořit sice satirický seriál, ale s pevnějšími obrysy skutečného místa, když už z něj alespoň co do názvu a některých reálií těží. Nemám představu jaká je životní úroveň obyvatel Mostu, ani jak to na místě samém chodí, ale je samozřejmě jasné, že seriál Most zrovna přesným sociálním portrétem nebude. A proto mě znovu napadá, jestli se tak trochu nebavíme nad nelehkým životním příběhem někoho jiného a ještě z něj děláme ukázkového hňupa? ()

Epizoda 2 (2019) (E02) 

Druhý díl byl podle mého o dost slabší než jednička. Jednička byla nekorektní a zesměšňující, ale v mezích mého chápání vyhrocené pokřivené reality a parodie. V podstatě jedinou spornou okolností byly ony karbanátky v Poště pro Tebe, pokud jde o hranici přijatelné uvěřitelnosti či spíše akceptovatelnosti. Ve dvojce už jsem měl potíže některé dialogy ocenit a to např. ten, ve kterém se J. Čvančarová bojí, co se stane s jejím synem, pokud bude číst... Stejně tak sexuální výchova Tondy od Luďanova bratra Pavla mě tahala za uši - taková nepovedená prázdná trans osvěta. Lidé jsou i hloupí, neznalí a dělají různé věci, ale najít tu správnou hranu mezi pubertálním školním humorem a vydařenou ostrou parodií není snadné. Ve dvojce se to úplně nedařilo. Nerad bych, aby se z Mostu stal Comeback. To by byla velká škoda, protože téměř všechny postavy jsou typově zvoleny výborně a mají značný potenciál. 50-60% ()

Epizoda 3 (2019) (E03) 

Bohužel sestupná tendence je zřejmá. Třetí díl byl zase o fous horší než dvojka. Petr Kolečko má skvělé nápady a zahrát si na opravdu "drsného" výběrčího výpalného vyvolává přímo radostné očekávání. Martin Hofmann je ve své roli hovada v mezích normy jako vždy skvělý, jenže zbytek už je tak nějak napůl cesty. Nevím, skoro se mi zdá, že hlavní síla tvůrčího dua Prušinovský Kolečko je v dobrém námětu, ale scénář by měl možná napsat někdo jiný. Není to úplně špatné, ale z Mostu mohl být přímo kultovní seriál a obávám se, že na to nedojde. Domixovat k dnešnímu dílu umělý smích, tak ta prázdnota pěkně vynikne. Smutné je, že ve chvíli, kdy padla např. hláška se spalovnou a nemocnicí, blesklo mi hlavou, že tohle má být jedna z kostiček hozená lačnému divákovi. Identifikace "švandy kopce" je tedy zřejmá, ale zůstává jakási nepřekvapivá, svým způsobem očekávatelná. A o několik desítek minut později je uvedena v komentech na čsfd... Nechci kalit vodu, ale to je taková reinkarnace Z. Izera, jenže u něj jsou ty karty poměrně jasně rozdané. Ovšem možná je to tím, že tenhle typ humoru tady nemá tradici, a proto nám spíš nejde, než jde... ()

Epizoda 5 (2019) (E05) 

Zcela racionálně nelze především páté epizodě přidávat na vyšším hodnocení. Ostatně za co? Za tři čtyři věty spadající do kategorie hlášky? A není to málo, Antone Pavloviči? Ono se skutečně podařilo vytvořit velice zajímavé a sympatické postavy, ale to, co dále dělají nebo říkají, už tak zajímavé nebývá. Což se právě v tomto díle potvrdilo. Možná se alespoň chystá větší prostor pro Čočkina a faráře, kteří jsou zatím ve vleku Ludi, Edy a Franty. Obecně lze říci, že leckterý outsider vyvolává sympatie i uspokojení, že je na tom někdo o dost hůř než my. A přesto se vlastně nemá úplně špatně. Také značná míra absurdity je přitažlivá, ale brzy se přejí. Ještě pár podobných seriálů a neštěkne po nich pes. Být první nebo po létech první, má své výhody. Za deset dvacet let ovšem nikdo nemusí chápat, proč má Most! 80-90%. ()

Epizoda 6 (2019) (E06) 

Pro mě byla šestka lepším dílem než několik předchozích. Své jsem k Mostu! již řekl a tak jen doplním, že kvituji vývoj naznačující, že tvůrci a hlavní postavy se netopí v nějakém neodůvodněném nadšení, které vlastně nemá žádné reálné základy. Zkrátka vše není zalito sluncem a tak bezstarostné, jak se mohlo zdát. A to je alespoň za mě v pořádku. 3,5* ()

Epizoda 7 (2019) (E07) 

Upřímně mě fascinuje, že je někdo schopen v Mostu! vidět Tarantina nebo gangsterku... S takovou bych se nedivil ani volnému pokračování tentokráte s názvem ČSFD! Spoiler: Roman Vepřek se vrátil a i to je zjevně hodnoceno jako nevídaně duchaplný scenáristický počin. Nemohu si odpustit poznámku, že v tomto kontextu by mělo být navýšeno hodnocení klasického snímku Lassie se vrací. Pro skončenou epizodu je asi nejvýstižnější slovo předvídatelná a cokoliv, co je divákem očekáváno, zkrátka nemůže mít pět hvězdiček a to ani po konzumaci výběrového metanolového setu Likérky Drak. Tolik opěvované drama 7. dílu je pouhým slabým odvarem, které funguje podstatně hůře než jakýkoliv pokus o humor. Poslední díl bude potřebovat opravdu silné vyústění, aby se z Mostu! nestala úplná bramboračka. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

03.01.2020

Padesátka českých filmových kritiků oznámila své nominace pro Ceny české filmové kritiky 2019. V čele seznamu stojí film o pomstě Staříci a komedie Jiřího Havelky Vlastníci, oba filmy mají po pěti… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama