Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prohnilém texaském městečku vedou zuřivou válku dvě strany. Záhadný cizinec John Smith stojí na obou... Nájemný pistolník John Smith v drsném podání Bruce Willise je na dlouhé cestě do Mexika, protože většinu života strávil hrou na schovávanou. Osud ho ale zavane do zapadlého texaského městečka kousek od mexických hranic s příznačným názvem Jericho v době přísné prohibice. Špinavý zapadákov si zcela podmanily dva pašerácké gangy, které odtud řídí špinavý trh s alkoholem a uzavřely mezi sebou křehké příměří. Záhadný cizinec dokáže hrát vypočítavou hru na obě strany, protože muž jako on se stará jen o svou peněžitou odměnu. Celý svůj život se totiž řídí pravidlem, že nežádá a především neprokazuje nikomu laskavost. V případě krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá tím krvavou válku znepřátelených gangů, v níž zůstane naživu jen ten poslední... Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na oblíbený námět potulného samuraje Sandžúróa ze slavného japonského filmu Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Pro zajímavost lze doplnit, že námět se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (382)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Do zapadákova niekde na americkom západe v čase prohibície prichádza osamelý cudzinec. V mestečku zúri boj medzi dvoma znepriatelenými gansterskými bandami a kontruje im miestny skorumpovaný šerif. Do toho všetkého sa pripletie krásna žena a problémy sú na svete. A aby to nebola len taká sranda, cudzinec hrá na obe strany. Ako sa vôbec môže stať že film takýchto kvalít navyše s Willisom v jeho najlepších rokoch je tak nedocenený a zapadá prachom na VHSkách? Film má silne westernovú atmosféru (podobnosť s Eastwoodovým "Za hrsť dolárov" určite nie je náhodná), dlhé celky a ešte dlhšie detaily sa striedajú s rýchlymi akciami, príbeh má spád a napätie vydrží až do konca. Za povšimnutie stojí aj výtvarné spracovanie, film pôsobí ako staré kolorované fotografie, čo dodáva celému príbehu zvláštnu autenticitu. Takže ak máte radi drsného Willisa a streľbu obojruč hurá do požičovne. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Dávám zasloužené čtyři hvězdy (dal bych možná i víc, vidět snímek v originále) - Walter Hill se pokusil natočit poctu Samu Peckinpahovi a vyšlo to. Brutální, bez kladných postav, snímek co si tak nějak na nic nehraje - jen škoda, že celosvětově se snímek s rozpočtem 67 miliónů nezaplatil ani z půlky a tak jak říká Tom Hardy: žánr se z kin jaksi vytratil...O pár let později se o něco podobného pokusil scenárista a režisér Christopher McQuarrie se snímkem WAY OF THE GUN (rozpočet 10 M USD) a taky propadl - ale to už je příběh do jiného komentáře... ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

unbreakable max-payne-like willis je tady prostě nejdrsnější ze všech drsňáků, nedělá si hlavu s nějakým kmotrovským bratříčkováním a jde bez větších keců rovnou na věc... remake neremake, jednoznačně skvěle našlapanej masakr, u kterýho nemusíte moc trápit mozkové závity a jen si vychutnáváte každou minutu v záprášeném texaském opuštěném městečku skrápěném krví padouchů. bomba! 90% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Ostrá jízda, která je mixem westernu, prohibiční gangsterky a hongkongské akce. Další z předělávek Kurosawova Yojimba i když čerpá spíše z Leoneho Hrsti dolarů a Willisova postava má mnohem víc z Clinta Eastwooda než z Toshira Mifuna. Dokonalá zábava plná akce, střelného prachu a drsného Willise střílejícího woovsky obouruč, kterému zdatně sekunduje Walken jako zabiják se samopalem a fintou "ty nejsi z těch, kdo střelí neozbrojeného chlapa do zad". ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Neznám originální Kurosawovo zpracování, tak to, že "Poslední zůstává" je remake, pro moje potěšení z filmu to nebylo vůbec rozhodující.Šlo o kombinaci klasické gangsterovky a westernu zasazenou do doby prohibice - a tak jako že westernu neholduju, tak gangsterovky mám zase rád a kombinace těch obou částí se ukázala překvapivě dobrou. Poznatek: Být hajzl, co hraje na dvě strany se nevyplácí. Nikdy! Pokud tedy nejste Bruce Willis! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Pracovným označením filmu boli aj názvy Gundown či Welcome to Jericho. (MikaelSVK)
  • Původně hudbu k filmu skládal Elmer Bernstein, ale režisér Walter Hill ho během natáčení propustil, protože dosavadní materiál se neshodoval s jeho představou. (Othello)

Reklama

Reklama