Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 1
USA, (2022–2024), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (286)

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Bohužel, občas nudné. Za to hvězda dolů. Za znásilnění postavy Johna Constantina dostává ode mě Gaiman palec dolů. Tvůrci pak hvězdičku za další prznění, že z něj udělali ženu. Jako proč? Tohle se mi prostě nelíbí a nikdy líbit nebude. Nejméně výrazný Lucifer vůbec. A celý je to tak prolezlý gayema, že to vypadá, jako by už snad být hetero už ani nebylo v pořádku. Moc duhově přepálený, to už je pomalu sexismus a netolerance naopak. Pak přijde kyvadlová kvalita obsahu a z něčeho, co mohlo být fajn jsou stěží tři hvězdičky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ano, tvůrci si pohráli s rasou, pohlavím i sexuální orientací vedlejších postav, ale pokud budu brát v potaz především první polovinu série, vůbec mi to nevadilo. U čtvrtého a pátého dílu jsem blahem uslintával. Peklo s Luciferkou v čele je dokonalé a i když jsem si v roli Smrti vždycky představoval Helen Bonham Carter, dal bych nevím co za to, kdyby si pro mě na konci přišla ta místní. Od šestého dílu je to trochu slabší, díky čemuž si člověk víc začne všímat zvýšené koncentrace členů LGBT komunity a nepomáhá ani ne úplně sympatická Vanesu Samunyai, ale i přesto pořád platilo, že jsem se těšil na každý další díl. Ostatně ta je co se herců týče jediným castingovým přehmatem. Sturridge je dokonalý, totéž se dá říct o představitelce Lucienne a Holbrookovi v roli Korinťana a na veterány jako je Thewlis či Joely Richardson je spoleh. Závěr na další řadu víc než jen navnadil, tak doufám, že to Netflix neutne. 90% ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Gaimana objevuji postupně a zatímco Good Omens mě extra nechytli, s American Gods už to bylo podstatně lepší a Sandman mě získal naplno. Díky neznalosti nemám srovnání jak moc se tvůrci adaptace odklonili, která postava změnila orientaci nebo pohlaví atd a vůbec mi to nevadí a nebude mi to vadit ani až si komiks přečtu (a teď už vím, že si ho přečtu na 100%). Tahle adaptace je totiž vynikající, postavy výborné, svět a mytologie pohlcující. Sturridge sice připomíná Bernarda z Black Books ale po rozpačitějším startu mi tam nakonec seděl jak pr*el na hrnec a jeho hlas zachraňuje drobnější nedostatky.Po nejednom průšvihu ve filmové větvi Netflix potřeboval něco povedeného a něco co nebudou Stranger Things a tím je jednoznačně Sandman. Samozřejmě se najde hodně debilů a různých fobů, kteří mu nebudou schopni odpustit že tuhle postavu hraje černoch/černoška, nebo že tahle postava je gay, ale tady je úplně jedno kdo jaký je a jestli je jiným oproti předloze.Tohle totiž funguje tak jak to je a funguje to skvěle...90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně první seriál, kde hraje víc nespecifikovatelných pohlaví, než mužů...ale nějak mi to vlastně ani nevadí. Přitom Sandman je pojem, který každý komiksák musí znát. Já o něm jenom slyšel, žádný z komiksů jsem nečetl, ale pro námět jsem si říkal, že tomu šanci dám. No a výsledek mě mile překvapil. Asi až do šestého dílu, kterej je totálně ultra pecka, pak to trošku spadne. K tomu Tom Sturridge Pána snů hraje více než solidně. Po přečtení komentářů mám navíc pocit, že se docela i drželi komiksového základu, což jim také jde k plusu. Minimálně vizuálně. Postavy si bohužel upravili ke genderu svému, ale to už je v Hollywoodu dneska asi standard, viz. třeba i to, jak posrali i Nadaci. Zatím ale dobrý a šanci dál tomu dám. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Povedená reimaginace Gaimanova skvělého komiksu, který je předloze mnohem věrnější než jsem sám čekal. Sturridge se do role Sna opravdu hodí a Holbrook si Korinťana vyloženě užívá. Jedinou vadou je obsazení některých podpůrných postav, které vyloženě ruší divácký zážitek. Lucifer, Smrt a Rose Walkerová prostě nedosahují potenciálu předlohy... Smrt přece měla být sympatická gotička na kterou se před koncem každý vlastně těší. ()

Galerie (234)

Zajímavosti (9)

  • Tom Sturridge (Morpheus) v jednom z rozhovorů prozradil, že mu Neil Gaiman první den natáčení řekl, aby se ve svých dialozích „přestal chovat jako Batman“. (LUKICKK)
  • Johanna Constantine (Jenna Coleman), která se v seriálu objeví, je náhradou za Johna Constantina, který byl ztvárněn například ve filmu Constantine (2005) a původně hrál v příběhu důležitou roli. (spacemaster)

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama