Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První křížová výprava za svobodnou Svatou zem skončila. Vyčerpaní rytíři se vrací do svých domovů v Evropě. Nastává věk legend a záhad. I anglický rytíř Jiří (James Purefoy - Resident Evil) touží odložit svůj meč a žít poklidný život. Cestou domů prochází zemí krále Edgaara. Král mu slíbí kus půdy, když najde jeho ztracenou dceru, krásnou princeznu Lunnu (Piper Perabo - Divoké kočky, Dvanáct do tuctu), pro kterou truchlí celé království (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (131)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Především to není legenda, ale film, kde je Jiří a drak, přesněji dva (dva draci nikoli Jiří). Jiří je krásný, ušlechtilý, moudrý, hotový světec, jenže o nějakou svatost tu nejde. Princezna je zrzavá. O jejím půvabu či nepůvabu, inteligenci či sympatičnosti se nedokážu vyjádřit, protože všechny tyhle vlastnosti má ode zdi ke zdi během minuty - ano i ne. Padouch je padouch až ve finále a maurský přítel je evidentně společně s bratrem Bernardem relikt z jiného filmu, konkrétně z Robina Hooda. Drak je slabý odvar toho z Dračího srdce. Piktové jsou z počítačové hry, odhaduji to na Diablo 2. A samotný závěr je ze zlého snu. Nicméně jako pohádková parodie s hezkým hlavním hrdinou to může posloužit i opakovaně. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočotvý pokus o parodii na filmy o legendách staré Anglie a na to, jak to třeba možná bylo úplně naopak s legendou o svatém Jiřím (protože on byl po smrti kanonizován, ačkoliv se tedy dodnes neví, jestli fakt žil). Ne všechny vtípky jsou vyvedené, ačkoliv chlap v pozadí opravující doškovou střechu, který pokaždé spadl, mne dostával zaručeně, ale prostředí je natočené hodně dobře - včetně knajpy - a herci si na nic nehrají a hrají tak, že sice pořád hrají, ale na druhou stranu je vidět, jak je natáčení baví. Ostatně, jackiechanovské záběry nepovedených scén pod závěrečnými titulky o tom také dost vypovídají. Překvapilo mě, že tu hraje Patrick Swayze, a ne špatně - přičemž ta nerozhodnost, jestli je Jiří potom spojenec, nebo nepřítel, je u pár scén fajnově natočená - a dokonce tu má jednu větší scénu souboje s Maurem Val Kilmer, který skutečně není v titulcích, netuším proč. Ale celkově je to film, který si na nic nehraje, pobaví, je pozitivní, a vlastně si ho rád pustím znovu. ()

Reklama

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, co se mi na tomhle filmu líbí, ale rozhodně to nejsou úsměvné efekty ani otráv(e)né postavy. Ono komediální pojetí historické fantasy mě obyčejně dokáže naštvat už jen z principu a rozhodně tomu nepřidají ani laciné vtípky (úvodní skejťácká zdrhačka, titulkový výběr "fany" momentů). Tak v čem jsou pak ty pozitiva?! ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Krásná princezna by měla mít větší prsa, historická fantasy by měla mít větší rozpočet a film téhle urovně by v titulkách neměll mít tolik známých herců. Naštěští má James Purefoy jisté vandrákoidní charisma (nikdy bych nevěřila, že to řeknu, ale ten Val Kilmer ve vedlejší roli byl lepší), režisér se nebere moc vážně a dějem se prokoušete bez obtíží. Film jako stvořený na sobotu 9:00, kam ho Prima taky správně zařadila. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Legenda o Jiřím a drakovi je béčkový film na entou, je si toho plně vědomý a podle toho i tak vypadá. Zakletá Ella, která je ze stejného roku a spojuje v sobě podobné žánry, sázela více na moderní pojetí pohádky, zatímco v případě Jiřího jde spíš o humor založený na akci a bizarních postavách. Film má vesměs velice dobré herecké obsazení, které přiláká nejednoho diváka, což vyvažuje celkem mizerné a odfláknuté efekty, které měly oživit draky. Docela mě pobavila očividná paralela mezi El Cabillem a Darthem Vaderem. Jak už bylo řečeno, film staví na svém průměrnosti a hloupoučkém zpracování, nicméně i přesto nenudí a jako bonus dostane divák na závěr sestřih humorných nepovedených scén. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Film sa natáčal v oblasti jazera Eau d'Heure (Belgicko) a vo filmovom štúdiu Carousel Picture Company v Luxemburgu (Luxembursko). Obdobie natáčania trvalo od 4. februára do mája 2002. (Arsenal83)
  • Juraj (James Purefoy) podáva ruku chlapcovi Rinovi, potom ju zvesí dole. Nasleduje záber zozadu, kde má ruku opäť hore. (ČSFD)

Reklama

Reklama