Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina

  • USA Darkest Hour (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin. (Cinemart)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (546)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Rok 2017 přinesl zajímavě propojenou trojici filmů: Dunkirk, Nejtemnější hodina a Churchill. Tři filmy spojené tématem druhé světové války a jedné z jejich největších osobností. První dva jmenované dokonce mohou fungovat jako doplňkové filmy. Nolanův Dunkirk vypráví o klíčové operaci války z pohledu vojáků uvězněných na pláži v Dunkirku, kteří si zoufají, proč pro ně z domova nepošlou pomoc. A Wrightova Nejtemnější hodina osvětluje politické pozadí. Trochu ironicky ale Dunkirk Wrightovu filmu škodí, protože Nolan nám ukázal utrpení vojáků, kdežto ve Wrightově filmu vidíme hlavně politikaření. To je sice zajímavé, ale působí cynicky. Budiž Darkest Hour připočteno k dobru, že krátce uvidíme obětované britské vojáky v Calais, což je jedna z nejsilnějších scén filmu. Je mi proto i trochu líto, že Wright neukázal hrůzy války. Winstonovo drama by pak mělo ještě větší sílu, protože základní téma filmu je opravdu dobré. Budete vyjednávat s tygrem, když máte hlavu v jeho tlamě? Nebo budete bojovat? Wright kolem toho postavil fenomenální a elegantně natočené drama (nepleťte si ho ale s biografickým filmem). Obrovsky pomáhají herci - Gary Oldman jako Churchill je zkrátka výjimečný (nejlepší herecký výkon, co jsem viděla za poslední dobu), jeho hlas, gesta, řeč těla i mimika jsou k nepoznání. Ben Mendelsohn jako koktavý král má unikátní charisma a přála jsem si ho vidět víc. Na jeho scény s Oldmanem jsou radost pohledět - stejně jako Oldmanovy scény s úžasnou Kristin Scott Thomas. Nebudu se dále rozplývat nad herci, všichni jsou skvělí, tohle je prostě něco, co si Wright umí pohlídat. Spolu vytvořili dobře napsaný, silný a sofistikovaný snímek - sice ne jeden z nej Wrightových filmů, ale něco, za co se rozhodně stydět nemusí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi to ľúto, ale v mojich pocitoch po dosledovaní filmu prevláda sklamanie. Pravdepodobne to spôsobili priveľké očakávania. V každom národe a v každej kritickej dobe sa nájdu Chamberlainovia a Churchill. Chytráci, ktorí volia ústupky a kompromisy so stratou tváre a tí, ktorí sa so zurvalosťou buldoga valia vpred aj keď vyhliadky na ich úspech sú minimálne. Tohto zápasu sa mi vo filme nedostávalo a namiesto toho som dostal obraz rozplizlý mnohými nepodstatnými detailmi. Ale bohužiaľ, takýto dojem u mňa prevláda u väčšiny životopisných snímkov. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Please tell the Privy Seal that I'm sealed in the privy and I can only deal with one shit at a time." ____ Asi nejlepší britská tragikomedie o obezitě za několik posledních let - teprve až v druhý řadě jde o solidní snímek, který mapuje nejzásadnější životní etapu pana Buldočího xichta - přestože interpretace jako taková je vykalkulovaná a sentimentální, je primárně odlehčená, optimisticky laděná, a především pak stravitelná - a přesně takovéhle prototypy biografií by měly vznikat. Gary Oldman ztvárnil svou roli vskutku bravurně, ač častokrát velice afektovaně - ale Zlatýho plešounka bych mu nedal ani za peňáze. Žánr historických filmů sice není mým šálkem ovocnýho čajíčku s mlíkem o páté - navíc pod taktovkou Joea Wrighta, jehož tvorba není nijak ostentativně výrazná - ale tohle mě kupodivu bavilo.... VERDIKT: 7,2 dvojbradek určených pro liposukci z 10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výborný Gary Oldman a ďalší výborní herci a niektoré vypiplané zábery neokážu zakryť, že Najtemnejšia hodina je vlastne iba klasická akademická jednohubka s výrazným zameraním na oslovenie akademikov. Našťastie to nie je akademická nuda, studená ako psí čumák, ale možno by jej striedmosť a nejaké tie drsnejšie a chladnejšie momenty pomohli sa odraziť od patetickosti a snahy zapáčiť sa každému, aj menej náročnému divákovi. Churchillove chyby sú prezentované ako chyby poručíka Columba, čiže tak, aby ste si ho obľúbili a nadobudli dojem, že bol morálne dokonalý a všetky chyby, napríklad Gallipolli, bola iba zhoda nešťastných okolností, čo tak možno aj v skutočnosti bolo, neviem. Každopádne sme v teritóriu Čistá duša a spol., na čom nie je nič zlé, ide iba o to, aké očakávania od projektu, venujúcemu sa Churchillovou osobnosťou očakávate. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nemohol som si zo začiatku zvyknúť na Garyho Oldmana. Jeho oči dávali tvári Winstona Churchilla taký chujovský prasačí vzhľad. No po čase som si v tejto úlohe nedokázal predstaviť nikoho lepšieho. Ani samotného Churchilla! Páčil sa mi výborný uštipačný britský humor a fakt, že sa mi to všetko doplňalo dokopy spolu s nedávno videným (a o hodne slabším v mojich očiach) Dunkirkom. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (20)

  • Filmovanie snímky prebiehalo po celej Veľkej Británii, predovšetkým však v Londýne a Manchestri. (MikaelSVK)
  • John Hurt byl původně obsazen do role Nevilla Chamberlaina. Kvůli jeho vážné nemoci se však nakonec nemohl natáčení vůbec zúčastnit a nahradil jej Ronald Pickup. I tak je Hurtovi snímek věnován, protože se jednalo o jeho poslední projekt. Zemřel 25.1.2017, tedy když natáčení tohoto filmu ještě probíhalo. (Gary)
  • Táto snímka je jednou z dvoch snímok nominovaných na Oscara 2018, ktoré prezentujú operáciu Dynamo. Druhé dielo je Nolanov Dunkirk (2017). (belinko)

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama