Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na půdorysu parodování televizních zpráv, dokumentů a reklam vznikla zábavná reflexe své doby se solidním nadčasovým přesahem. Na konci každého dílu se objevovala krátká "sklepácká" parodie jazykových kursů němčiny Alles gute v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry. Prvních pět dílů moderoval Vlastimil Zavřel, zbytek Petr Čtvrtníček. S minimálním rozpočtem se dařilo vytvářet solidní napodobeniny předražených televizních reklam, nevybíravé satirické šlehy se nevyhnuly patrně žádnému z významých politiků a hrubozrnný humor se čas od času setkal se silným odporem "postižených" celebrit, jejichž protesty patrně přispěly ke stažení pořadu z vysílacího schématu České televize. Kultovní televizní pořad devadesátých let. (MarekMotor)

(více)

Recenze (258)

adamix 

všechny recenze uživatele

Smiať sa na ČESKEJ SODE dnes a pre človeka, ktorý tú dobu a politiku nezažil, je proste nemožné. A že je to práve poňaté z oblasti tej politiky, je už samo o sebe dosť zarážajúce, pretože väčšina toho išlo úplne mimo mňa. Tieto skeče z aktuálnej doby sú smiešne, ale pre ľudí, ktorí v danej dobe žili. Ani náš Kredenc nebudú ľudia o 20 rokov chápať. V tom celom tkvie moje nízke hodnotenie. Nemecké vsuvky vtipné, aj keď sú vlastne trápne. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

neznámých 4* U tohoto filmu je zajímavé, že nejspíš většina diváků, co ho tady hodnotí, tak ho vlastně neviděla, protože se nesmí vysílat kvůli neshodám jeho autorů a bůhví kde je mu teď konec a na internetu se objevují jen sestřihy jednotlivých dílů, který s tímto filmem nemají nic společného. Proto umístění v místní TOPce je na pováženou. Přiznám se že k ním patřím taky, ale věřím, že nemůže být horší než původní série. Přesto nedám plný počet a počkám si až se někde objeví nebo vyjde na DVD. [ PŘÍBĚH: X /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

gojackill 

všechny recenze uživatele

Jsem velmi opatrný, než něco označím za geniální, vlastně to nedělám skoro vůbec. To jen tak pro pořádek a vysvětlení, ale v tomto případě jsem si jistý, že Česká soda je geniální v tom, o co usiluje - je to geniální satira. Sestřihy politických rozhovorů a reklamy, scénky i pořad v pořadu Alles Gute, to vše překračuje hranice korektnosti s lehkostí a chytrostí, která dokonale ospravedlňuje těžkotonážní humor. Nejsem znalec Mothy Pythonů, ale z toho co jsem viděl, mám v porovnání s Českou sodou lepší dojem právě ze sody i při snaze být objektivní. Kvůli tomuto prý dostala Česká soda stopku Vychytaný střih, cit pro humor, grimasy Čtvrtníčka a ještě ta prdloušká hudba, to vše tvoří tuhle príma lechtivou mystifikaci :) ()

asi_takovej_ 

všechny recenze uživatele

asi_takovej_pocit, jako dostat do kuli, a to dvojite a kdyz uz si myslite, ze je mate na kasi, tak vam je nekdo strci ruku do krku a pres zaludek a streva vam ty koule vytahne ven. Dneska, kdyby to nekdo natocil, tak ho zavrou, obvini z rasismu a ve vsech diskusis s radoby hipster intelektualy dostane ban. ()

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Česká soda si zaslúži nesporné uznanie za pionierstvo v oblasti televíznej satiry. Rovnako legendárne scénky ale ponúkli aj nasledovníci v podobe slovenských odchovancov Sody Noga a Skrúcaný, ktorí spolu s Filipom a Radičom vytvorili kultové Apropo TV a Telecvoking a na českej strane bolo nemenej úspešne Tele Tele. Napriek tomu nemá tento snímok čo hľadať v Top 200 filmov, nakoľko ide o nie príliš podarený strihový materiál, ktorý nijakým spôsobom nezvyšuje hodnotu daného materiálu. Takže za Alles Gute, Mečjar a maratónca zaslúžene 2*. ()

Zajímavosti (6)

  • Tvář, která se objevuje v úvodní znělce, patří fotografovi Karlu Mesnerovi, příteli Fera Feniče. (sator)
  • Neshody autorů, kteří se podíleli na tvorbě pořadu plného drsné satiry, způsobily, že celovečerní film Česká soda už nemůže ani do kin, ani na televizní obrazovky. Kromě jediného místa, a to Pardubic. V roce 2007 totiž získaly Pardubice povolení, že film mohou promítnout. Smlouva však nemá datum ukončení, takže Pardubice jsou dnes jediným místem, kde mohou lidé Českou sodu vidět. (hippyman)

Reklama

Reklama