Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na půdorysu parodování televizních zpráv, dokumentů a reklam vznikla zábavná reflexe své doby se solidním nadčasovým přesahem. Na konci každého dílu se objevovala krátká "sklepácká" parodie jazykových kursů němčiny Alles gute v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry. Prvních pět dílů moderoval Vlastimil Zavřel, zbytek Petr Čtvrtníček. S minimálním rozpočtem se dařilo vytvářet solidní napodobeniny předražených televizních reklam, nevybíravé satirické šlehy se nevyhnuly patrně žádnému z významých politiků a hrubozrnný humor se čas od času setkal se silným odporem "postižených" celebrit, jejichž protesty patrně přispěly ke stažení pořadu z vysílacího schématu České televize. Kultovní televizní pořad devadesátých let. (MarekMotor)

(více)

Recenze (258)

agassi68 

všechny recenze uživatele

Tak som si pár dielov pozrel. Síce po funuse, no dobre si pamätám zlaté porevolučné časy. A títo páni dosiahli to, čo Monty Pythonovci - kult. Chce to inteligentného diváka, vtedy si vychutnáte dvojzmysly, ale ani tí menej chápajúci neprídu skrátka lebo ešte nebola cenzúra. Teraz nám ostali akurát spomienky.. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Tak takhle má vypadat zábava. Ač už jde o film či o pravidelný pořad vysílaný v ČT. Přesně tento styl humoru mi moc sedí. V televizním pořadu jasně dominuje Petr Čtvrtníček, který má neskutečně přesvědčivý a dokonalý smysl pro zábavu a umí se vžít do kterékoliv situace jako nic. Tento pořad má jedinou chybu a tou je to ,že se již nevysílá! ()

Reklama

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

Prakticky výcuc toho, co se v tomto televizním pořadu za ty roky objevilo. Nejedná se dle mého o to nejlepší, ale i tak je to kvalitka. Víceméně se podle tohoto filmu dá poznat, kdo má a nebo nemá smysl pro humor a umí se zasmát sám nad sebou a nad světem ve kterém žije. Zázrak je, že toto vzniklo v ČR a dost mi podobný pořad chybí. ()

gojackill 

všechny recenze uživatele

Jsem velmi opatrný, než něco označím za geniální, vlastně to nedělám skoro vůbec. To jen tak pro pořádek a vysvětlení, ale v tomto případě jsem si jistý, že Česká soda je geniální v tom, o co usiluje - je to geniální satira. Sestřihy politických rozhovorů a reklamy, scénky i pořad v pořadu Alles Gute, to vše překračuje hranice korektnosti s lehkostí a chytrostí, která dokonale ospravedlňuje těžkotonážní humor. Nejsem znalec Mothy Pythonů, ale z toho co jsem viděl, mám v porovnání s Českou sodou lepší dojem právě ze sody i při snaze být objektivní. Kvůli tomuto prý dostala Česká soda stopku Vychytaný střih, cit pro humor, grimasy Čtvrtníčka a ještě ta prdloušká hudba, to vše tvoří tuhle príma lechtivou mystifikaci :) ()

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Česká soda si zaslúži nesporné uznanie za pionierstvo v oblasti televíznej satiry. Rovnako legendárne scénky ale ponúkli aj nasledovníci v podobe slovenských odchovancov Sody Noga a Skrúcaný, ktorí spolu s Filipom a Radičom vytvorili kultové Apropo TV a Telecvoking a na českej strane bolo nemenej úspešne Tele Tele. Napriek tomu nemá tento snímok čo hľadať v Top 200 filmov, nakoľko ide o nie príliš podarený strihový materiál, ktorý nijakým spôsobom nezvyšuje hodnotu daného materiálu. Takže za Alles Gute, Mečjar a maratónca zaslúžene 2*. ()

Zajímavosti (6)

  • Tvář, která se objevuje v úvodní znělce, patří fotografovi Karlu Mesnerovi, příteli Fera Feniče. (sator)
  • Název je narážkou na „dostat sodu“, v přeneseném slova smyslu to znamená dostat za vyučenou, to proto, aby se dotyčný zklidnil. A proč sodu? Soda bikarbona má schopnost tlumit rozbouřené trávení, tak proto. (sator)

Reklama

Reklama