Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh lásky, která se zrodila v dobách nenávisti... Podzim 1944. Na Labi u Drážďan kotví česká nákladní loď, naložená tabákem. Pracují na ní dva čeští lodníci, Kája Svorník (L. Vaculík) a Bohouš Kotera (A. Procházka). Oba s vědomím inspektora tajně kradou vzácný tabák, který Bohouš prodává na černém trhu v Praze. Hlavně se ale věnují milostným románkům s německými dívkami, jejichž jména si zapisují do lodního deníku. Kájovi se jednoho dne podaří dostat do postele mladičkou Ulriku (M. Hrubešová). Zpočátku si od krásné zrzky udržuje odstup, stejně jako od ostatních Němek, ale brzy zjistí, že se do bezelstné dívky zamiloval, stejně jako ona do něj. Je však doba války a vyhlídky českého kluka nejsou v jeho novém vztahu zrovna růžové: Ulrika je totiž dcerou velitele zajateckého tábora a také snoubenkou nacistického velitele od letectva… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (120)

kingik 

všechny recenze uživatele

Soudruzi těsně před pádem režimu divákům dopřáli erotiku, která se i dnes dá považovat za odvážnou. Markéta Hrubešová se ukázala kompletně nahá a příroda jí tedy nadělila. Obří poprsí a klín, který volal po depilaci. No, byla válka a zarůst ženské genitálie chlupem bylo něco naprosto přirozeného. Karel Kachyňa se trošku ztratil v těch tělesných křivkách tehdy mladinké herečky a jeho drama postrádá větší údernost, i tak si dal záležet na postupném vývoji vyprávění. Jelikož se zahleděl do Hrubešové, tak Lukáše Vaculíka už  tolik nevnímal. Ten mu nabídl, že ukáže nahé pozadí. Režisér souhlasil, aby měl od něj pokoj. Většina děje je soustředěná na palubu a do podpalubí nákladní lodě, na které pracují dva čeští lodníci, Vaculíkovým parťákem je Antonín Procházka. Ti si ve složité době užívají s povolnými německými děvčaty, vedou si o nich deník a ve volných chvílích kradou tabák, který převáží. Jednoho dne se v blízkosti kotvící lodě objeví německá zrzka, která pozná sílu českého kance. A uhranutý lodník pranic nedbá na to, že je dcerou velitele zajateckého tábora a snoubenkou nacisty. Trochu filmu vyčítám, že tuhle hrozbu jaksi neuměl zhmotnit a na diváka nezapůsobil hrozbou těchto postav. Ladislav Lakomý navíc v roli velitele tábora působil až poměrně vlídně. Síla filmu spočívala v různorodých detailech a momentech, se kterými Kachyňa vždy uměl pracovat. Jeden z takových silných momentů představuje závěr, v němž náš hrdina v sutinách bombardovaných Drážďan pátrá po své ztracené lásce. A místo ní potkává její  babičku. Kachyňa prostě uměl nenápadné scény rozvinout do působivosti. Tohle jeho milostné  drama sice zůstalo oproti jeho jiným režijním počinům poměrně opomíjeným. O to víc si zachovalo svoji jedinečnou tvůrčí osobitost. 7/10 ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny film o vztahu ceskeho namornika a nemecke slecny na konci druhe svetove valky. Oba herci nezklamali a jde videt, ze milostne hratky jim nedelaly moc velky problem:-). Vyborna postava byla i ten " stryc " s kozou. Kachyna umel tocit skvele filmy, velice citlive a poeticky podane, osobne je to jeden z mych nejoblibenejsich ceskoslovenskych reziseru. Zaver filmu odehravajici se v rozbombardovanych Drazdanech je velice silny. Jedine, co bych vytknul je vedlejsi dejova linie s kradenim tabaku. ()

Reklama

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Kachyňův film. Story pravdivá, realita předvedená tak, jak jsme s i dosud nějak nezvykli, bourání klišé, ovšem ne samoúčelně a za každou cenu. Zvrácenost války je tady předvedena daleko víc, než v záplavě tendenčních východoevropských veleděl....ve stejné době nás tandem Matějka - Adamec obdařili neuvěřitelně nesmyslnou a tendenční sračkou Rodáci. Je zajímavé, že tohle veledílo už stačili (a mám pocit, že ne jednou) dávat na TV Barrandov, mistrovský Kachyňův opus jsem v našich slavných veřejnoprávních ani soukromých televizích nezaznamenal už řadu let. Asi není vhodné předvádět, že i Češi byli hloupí náckové a mezi Němci (a ještě nota bene v řadách aristokracie) byli lidé slušní a lidští. Hodně smutný film, ale takhle to asi bylo a kvalitní filmy nás často nutí domýšlet příběhy. Co by se asi stalo, kdyby Ulrika nezmizela při bombardování? Kde by ti dva nešťastníci žili? Jak? Jak by se na ně dívali? Ty otázky bychom si měli připomínat s každou oslavou konce války a "vítězství na fašismem". To není ani schvalování nacistismu a Hitlera, to není zpochybňování poválečného uspořádání, vždycky je třeba si připomenout slova nedávno zesnulého spolkového prezidenta Richarda von Weiszeckera z roku 1985, ale vše je jenom o lidech a ti jsou v zásadě vždycky stejní. Jak napsal Karel Čapek . Kdo byl slušný, byl slušný vždycky.....člověka nepředěláš, jenom se ti vybarví. ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

"Pošmourné" válečné drama, které těží nejvíc ze samotného příběhu. Vaculík mi tady moc nesedí. Je to typ herce, který se pořád někde dívá a spíš nehraje, než hraje :) (pěkný popis, že? ale uvidíte sami...). Možná se sem právě hodí, protože z něj vyzařuje negativní atmosféra a vzhledem k tomu, že se jedná o film za války, tak o žádnou srandu ani nejde... Naopak děj odlehčuje Markéta Hrubešová, která do něj vnáší slunce, a dělá film lehčím a lepším, jinak by byl strašně depresivní. Tedy on je, ale mohl být ještě víc. Závěr mi moc nesedí, ale nebudu ho vyzrazovat... Film je opravdu dobré drama, pravé drama o příběhu milenců za války. Akorát na mě je moc smutný... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nádherná, zářivá milostná romance v pochmurných, tíživých kulisách druhé světové války. Perfektně vykreslené myšlení a chování obyčejných lidí (zveličování postavení a významu německých oficírů, sex s dočasně ovdovělými paničkami za drobné výpomoci v domácnosti, šmelina, všudypřítomný strach a nedůvěra...), propracované zobrazení vztahů mezi Čechy a Němci, užitečný průvodce životem běžného člověka té doby. Chvílemi trochu těžkopádnější, snad i proto nadbytek nahoty, ale krásně vedené postavy ztvárněné Lukášem Vaculíkem a dokonce i ta v podání Markéty Hrubešové - a to už je tedy vážně co říct. Love story pro mě uvěřitelná, Ulričiny hysteráky přebíjela její inteligence a citovost, Vaculíkův Kája byl krásně hrdý, stál nádherně rovně a pevně na vlastních nohou, řadím ho nikoliv do stejného pytle, ale do malého, skromného pytlíčku s Brzobohatého Františkem z Všichni dobří rodáci. Finále silné, osobně si ho v sobě nosím od doby prvního zhlédnutí filmu, tedy zhruba od roku 1988. Není to Kachyňův nejlepší film, ale potvrzoval v něm opět to, co o něm už dávno všichni věděli, a sice že to byl režisér světového formátu. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Kniha „Oznamuje se láskám vašim“ je živá vzpomínka na kamaráda, který to vše prožil, a německou dívku, kterou přesvědčoval, že si ji vezme. Ona tomu uvěřila, zůstala v Drážďanech, i když její rodiče se z města vystěhovali, protože věděli, že bude bombardování. Tam také zahynula. Ten kamarád si to celý život vyčítal,“ prozradil autor knižní předlohy filmu Karel Zídek. (sator)
  • Natáčení probíhalo v Děčíně a okolí. Místo, kde se Kája (Lukáš Vaculík) poprvé setká s Ulrikou (Markéta Hrubešová), je tzv. Dlouhá jízda, která vede na Děčínský zámek, zatímco loď Káji kotví naproti Dolnímu Žlebu, dříve obci Dolní Grunt nad Labem, dnes části Děčína. (Pimburger)
  • Režisér Karel Kachyňa měl málo materiálu na natáčení, proto se mohla každá scéna natáčet maximálně třikrát. (M.B)

Reklama

Reklama