Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh lásky, která se zrodila v dobách nenávisti... Podzim 1944. Na Labi u Drážďan kotví česká nákladní loď, naložená tabákem. Pracují na ní dva čeští lodníci, Kája Svorník (L. Vaculík) a Bohouš Kotera (A. Procházka). Oba s vědomím inspektora tajně kradou vzácný tabák, který Bohouš prodává na černém trhu v Praze. Hlavně se ale věnují milostným románkům s německými dívkami, jejichž jména si zapisují do lodního deníku. Kájovi se jednoho dne podaří dostat do postele mladičkou Ulriku (M. Hrubešová). Zpočátku si od krásné zrzky udržuje odstup, stejně jako od ostatních Němek, ale brzy zjistí, že se do bezelstné dívky zamiloval, stejně jako ona do něj. Je však doba války a vyhlídky českého kluka nejsou v jeho novém vztahu zrovna růžové: Ulrika je totiž dcerou velitele zajateckého tábora a také snoubenkou nacistického velitele od letectva… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (119)

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Kdyby tvůrci odstranili to příšerný saxofonový sólo, který se objeví pokaždý v předzvěsti, během a poté, co ve snímku je jakýkoli náznak milostné scény, byl bych ochoten jít s hodnocením i výš. Velmi poctivá Kachyňovská práce, která mne velmi příjemně překvapila navzdory pochybnostem o hereckých schopnostích hlavní dvojice. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Soudruzi těsně před pádem režimu divákům dopřáli erotiku, která se i dnes dá považovat za odvážnou. Markéta Hrubešová se ukázala kompletně nahá a příroda jí tedy nadělila. Obří poprsí a klín, který volal po depilaci. No, byla válka a zarůst ženské genitálie chlupem bylo něco naprosto přirozeného. Karel Kachyňa se trošku ztratil v těch tělesných křivkách tehdy mladinké herečky a jeho drama postrádá větší údernost, i tak si dal záležet na postupném vývoji vyprávění. Jelikož se zahleděl do Hrubešové, tak Lukáše Vaculíka už  tolik nevnímal. Ten mu nabídl, že ukáže nahé pozadí. Režisér souhlasil, aby měl od něj pokoj. Většina děje je soustředěná na palubu a do podpalubí nákladní lodě, na které pracují dva čeští lodníci, Vaculíkovým parťákem je Antonín Procházka. Ti si ve složité době užívají s povolnými německými děvčaty, vedou si o nich deník a ve volných chvílích kradou tabák, který převáží. Jednoho dne se v blízkosti kotvící lodě objeví německá zrzka, která pozná sílu českého kance. A uhranutý lodník pranic nedbá na to, že je dcerou velitele zajateckého tábora a snoubenkou nacisty. Trochu filmu vyčítám, že tuhle hrozbu jaksi neuměl zhmotnit a na diváka nezapůsobil hrozbou těchto postav. Ladislav Lakomý navíc v roli velitele tábora působil až poměrně vlídně. Síla filmu spočívala v různorodých detailech a momentech, se kterými Kachyňa vždy uměl pracovat. Jeden z takových silných momentů představuje závěr, v němž náš hrdina v sutinách bombardovaných Drážďan pátrá po své ztracené lásce. A místo ní potkává její  babičku. Kachyňa prostě uměl nenápadné scény rozvinout do působivosti. Tohle jeho milostné  drama sice zůstalo oproti jeho jiným režijním počinům poměrně opomíjeným. O to víc si zachovalo svoji jedinečnou tvůrčí osobitost. 7/10 ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda je tohle nejhorší Kachyňův film kvůli obsazení Vaculíka, nebo se na té nudě podílely i jiné okolnosti. Kdyby v hlavní roli byl ptakopysk, mohl být Karel alespoň roztomilý, když už by neuměl hrát. Vaculíkovo přiblblé tlemení před kamerou na sebe strhlo veškerou pozornost, takže vše ostatní se stalo pouhou banalitou. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

KOMENTÁŘ MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY! silný historicko-poetický film o velké (ne)šťastné lásce, které se do cesty postavila válka, podkreslený chytlavým hudebním pornosaxofonovým motivem, zakončen vodopádem ze slzavého údolí... počáteční průměrný TV look brzy vystřídají kvalitnější momenty a mezinárodní eroticko-romantické linie, které dokáží zrzavě-zainteresovaného člověka skutečně přitáhnout ;-) ale nechybí i následná dávka napětí a podzápletka kriminální... když přehlédneme často opomíjený nedostatek, který trochu vadil i mně (v Drážďanech se mluví česky), pan Kachyňa zabrnkal na těch pár strun tak, že to dohromady skvěle ladilo a já musím jít na (pro mě překvapivě vysokých) 80%. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Film vznikl v těch dávných dobách, kdy u nás bylo běžnou samozřejmostí naprosto přirozené, autenticky působící ztvárnění hlavních i vedlejších rolí bez ohledu na výslednou kvalitu snímku. S příchodem 21. století tento průvodní jev české filmové i televizní tvorby postupně nenápadně vyklízel pole a dnes je jeho občasná přítomnost důvodem k převeliké radosti, hraničící s euforií. Tady se HERECTVÍ potkalo s dobrým scénářem a více než profesionální, citlivou režií … a vznikl nadčasový snímek o mládí, které netouží za cokoli bojovat a umírat - chce jenom žít. O lásce, která přichází zpravidla nečekaně - a neohlíží se na nepříznivé okolnosti. O životě, který si s námi pohrává - a není vždycky fér. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Ulryka (Markéta Hrubešová) bydlí na adrese V Jirchářích 14 v Praze na Novém Městě a Karel (Lukáš Vaculík) v ulici Žalanského 63 v Řepích. Vybombardované Drážďany představuje zřícenina zámku Zvířetice. Pro jeden záběr si tvůrci dojeli do Německa. Zajatecký tábor je pevnost Königstein – jedna z největších horských pevností v Evropě, jenž leží uprostřed Labských pískovců na stolové hoře Königstein. (sator)
  • Tehdejší Rudé Právo nemohlo přenést přes srdce, že je to film o lásce mezi německou dívkou a českým klukem. Recenze nebyla pozitivní, přestože ve filmu v podstatě žádná velká erotika není - Lukáš Vaculík políbí Markétě koleno, dvakrát proběhnou nazí kvůli blechám, které ji kously, a to je vše. (hippyman)

Reklama

Reklama