Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební skladatel Pavel Bertl je nenapravitelný hýřil a vášnivý hráč, jeho finanční situace proto vypadá velmi neutěšeně. Takový život těžce nese jeho půvabná choť, která svého rozmařilého mužíčka stále miluje. Přičinlivý právník přesvědčí Pavla, aby dal Heleně svobodu a postará se i o léčku, která má dokázat manželovu nevěru… Důvod k rozvodu je jedna z nejzdařilejších komedií Karla Lamače z rodu tak zvaně společenských a dominují v ní Oldřich Nový jako flamendr a karbaník, Adina Mandlová jako oddaná a milující manželka a Anny Ondráková v roli atraktivní dívky, která má manžela kompromitovat. Předlohou k filmu se stala divadelní hra německého autora Karla Bachmanna "Hráč". Karel Lamač si byl vědom nedostatků poněkud těžkopádného námětu, a proto i do ostatních rolí obsadil tehdejší hvězdy filmového nebe, které garantovaly příznivé přijetí u diváků – kromě již zmíněných se ve filmu setkali s Járou Kohoutem, Jindřichem Plachtou, Otomarem Korbelářem, Ferencem Futuristou a Jaroslavem Marvanem. Divákům se líbila i písnička Járy Beneše "Loučení" v podání Oldřicha Nového. Veselohra měla premiéru v srpnu 1937. Současně byla natočena i německá verze, ve které hrála Anny Ondráková stejnou roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

zette 

všechny recenze uživatele

Ondrakovou jsem mel vzdycky rad, i pres fakt, ze ji hrani samotne v mych ocich nikdy moc neslo. Tahle, paradoxne jeji posledni role v ceskem filmu ji vsak sedla a nehrala takovou tu svoji ujecenou pipinu.-). Mandlova mi prisla strasne staticka a bez aury, ktera ji provazi ve vetsine filmech. Bavila me postava Noveho a vlastne je radost sledovat cele herecke obsazeni. Libi se mi i namet, ztvarneni prumerne, celkove nadprumerna veselohra. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pro tuhle ČS komedii mám déletrvající slabost, Oldřich Nový jako flamendr mě stále umí rozesmát a jeho trpké prozření o vydělání vlastních peněz mě pokaždé pobaví.. Anny Ondráková je tu roztomilá, energií sršící, podmanivě svůdná, doslova k zulíbání.. A jakmile vstoupí na scénu Otomar Korbelář, nemám o čem diskutovat, jsem lapena.. Pro mě příjemná oddechovka, opakovaně se mi líbí víc a víc.. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Oldřich Nový rozehrává jako okouzlující flamendr jednu úsměvnou situaci za druhou, ať už jde o návrat z flámu, jednání s exekutory nebo slib, že už nebude pít a věnovat se hazardu. Možná nedosahuje úrovně nejlepších předválečných komedií, na rozdíl od současné české produkce je to však, a to i po téměř třičtvrtě století, stále stejně příjemná a svěží pohodová zábava, která ani na okamžik nenudí. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych vysloveně ujížděl na filmech pro pamětníky, ale když se z hlubin času vynoří nějaký nepříliš známý, ale kvalitní kousek... užívám si ho víc, než pokusy o rádoby komedie posledních let. A přesně to je tento případ. Kvalitní předloha podle divadelní hry....u těch musí dialogy fungovat, O. Nový, spousta hvězd rolí vedlejších a jako spotlight uprostřed nich, skvělá Anny Ondráková. Mám raději brunety, ale v té době bych byl její velký fanoušek.  V Ondrákové se sešla působivá vizáž, komediální vlohy a současně skvělé herectví. I naivním postavám dala specifický punc diblíka. Tvořila tím kontrast k ostatním hercům, kteří měli role napsané v duchu té doby. Z tohoto filmu problikává, že naši předci byli bystří, průbojní, uměli si užívat života a rozhodně nebyli tak upjatí a puritánští ohledně vztahů, jak nám to některé jiné filmy malují. Rozverná komedie podle mého gusta. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Škoda že se Anny Ondra, často přezdívaná Buster Keaton v sukních, kvůli práci v zahraničí objevovala v československém filmu jen sporadicky, s tímto jejím posledním filmovým představením vlastně jen čtyřikrát, ale toto byl zřejmě vůbec její nejlepší a nejznámější film, opět pod Lamačovou taktovkou. Parádní komedie, jak už to bývá zvykem plná lásky, omylu a nedorozumění a nakonec štastných konců. O nezapomenutelné hlášky spolu s vtipnými scénami se tu stará především hlavní duo Nový+Onráková. Z menších rolí musím vyzdvihnot jednounačně Ference Futurista opět jako znamenitého ožralu-navíc vyčůránka:-) Špatný nebyl ani Kohoutův Špargl. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na Štrbskom plese vo Vysokých Tatrách. (dyfur)
  • Film byl přístupný od 16 let. (NinadeL)

Reklama

Reklama