Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zaměstnanec pohřebního ústavu Pleticha telefonuje svému nadřízenému. Přeslechne, že má koupit svatební dar a dopravit jej šéfově příbuzné. Na udanou adresu se proto vypraví zorganizovat pohřeb. Když se omyl vysvětlí, Pleticha na oplátku za pohoštění předvede svatebním hostům tance a písně různých národů. Jeden z hostů, dědeček Boleslav Hnipírdo, zažil při cestě do Prahy srážku vlaků u Vrňan. Protože se mu nic nestalo, nechce ani žádat bolestné. Pleticha toho využije a se zavázanou nohou se vypraví na ředitelství drah. Vydává se za Hnipírda a je ohledně své cesty podrobně vyslýchán. Díky své užvaněnosti na sebe mimo jiné prozradí, že naskočil do jedoucího vlaku, jel na černo, plival na okno a utrhl záchrannou brzdu... (ČSFD)

(více)

Recenze (102)

Alagaesie 

všechny recenze uživatele

Půl sedmý? Takhle debilně napsaný? Vnitřní hlas. „Se starejte o Napoleona.“ Vejce… Co mi to jenom…? Dostane chudák holka cosik jiné? To je v prde… Nevěsta blbá jak štoudev… „Nebožtík byl asi hodinář.“ Ten piskot. Kapišto, přepišto a dopišto. To je rozsah. „Já Tě probudim.“ Těch stěžovatelů byla slušná řádka. „Pan manžel není v Praze.“ „Většinu roku není, bohužel.“ „To je dobře.“ Inšpektor byl kujón. Smetáky. Spíš ta mlíčná dráha. „Já sem tady kvůli smrtelnýmu zranění, který jsem utrpěl při srážce vlaků u Vrňan.“ Sestra ve Špirituse. Vepřový 5 o´clock. Hračičkové jedni. Že se chytal brzdy… „Jsem se srazil ve vlaku.“ ()

10Domik10 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu je nudná ale od napodobňovania národov v podaní Vlastu Buriana nemá film chybu, a to čo príde potom je jeden z mojich najzábavnejších zážitkov vôbec. Áno, mám na mysli rozhovor medzi funebrákom a inšpektorom o vyjednávaní bolestného, ktorý mi prišiel tak vtipný ako máloktorý (ak vôbec nejaký) dialóg Československej kinematografie, a práve preto si púšťam tento úsek z Funebráka skoro vždy, keď ma postihne pochmúrna nálada. ()

Reklama

Petr59 

všechny recenze uživatele

Je to skutečně jen spletenec skečů, které mnohdy nedávají na význam. Např.kluk spolkne klíč od komory, kde jsou zamčeny milenci a nikdo se nad tím nepostavuje, stejně jako nad tím, že ženich byl hned, jak vkročil do bytu nevěsty zatčen. Výkony některých herců byly slabé, ale taky hlavně hrozně směšné, až nesympatické. Chvílemi jsem se bavil, hlavně když byl na scéně Burian, ale také jsem se několik desítek minut v tahu nudil a to i přesto, že Burian byl na scéně. První polovina filmu byly skutečně jen skeče. Některé byly zábavné, hlavně nejlepší z celého filmu byla Burianova show na svatební hostině. Druhá polovina filmu už nebyl skeč, tam byl Burian na úřadě železničních dráh. To smysl dávalo, chvílemi to bylo i vtipné, ale mě to pořád připadalo takové suché. Špička Burianových filmů je rychlejší, je tam prostě víc šťávy. Přesto se pořád jedná o lehce nadprůměrný Burianům film, takže něco mezi 3 a 4 hvězdičkami. Ale protože tam byl Burian, tak jsem dal nakonec čtyři. Viděl jsem o dost horší filmy s Burianem. ()

TheLazyCat 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian ve své klasické roli Funebráka, co jiného dodat. Excelentní výkon mistra herectví v této komedii musí pobavit každého. Dialogy, nepochopení a občasná natvrdlost, prostě nádhera. Nejlepší scénou celého filmu je jeho přednes u klavíru z různých koutů světa a přiznávám, že se u něj mohu vždy potrhat smíchy. Je to klasika, vysoce ceněná klasika, kterou snese kdokoliv a dle mého názoru by takové filmy měl znát každý. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ano, Funebrák by byl slabší z těch komedií Vlasty Buriana. Spojení dvou divadelních frašek Burianova divadla do jednoho filmu se ukazuje jako násilné, vmontování příběhu funebráka, který se omylem dostaví na svatbu, s příběhem o srážce vlaků u Vrňan spolu vůbec nesouvisí a byly propojeny jen postavou pana Hnipírda. Rovenského já však miluji a Burian byl i tady skvělý, stejně jako moje oblíbená Bettynka Kysilková. Ke čtyřem hvězdičkám jsem se rozhodl kvůli dvěma scénám. Ta první ukazuje vrchol Burianova všestranného umění komika,zpěváka, tanečníka a imitátora - je to scéna, kdy ukazuje zvyky, písně a tance různých národů. V tom byl Burian nepřekonatelný a tato scéna patří ke zlatému fondu českého humoru. Druhou scénou je slovní přestřelka u pojišťovny státních drah mezi Burianem a Richterem. Ta je takyúžasná, zejména ten ondoň a housková stařena. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (17)

  • Keď zamestnanec pohrebného ústavu Pleticha (Vlasta Burian) číta v čakárni na čistenie odevov správu v novinách o zrážke vlakov, môžeme tam vidieť článok o zahájení Zimných olympijských hier v Lake Placid v USA, ktoré sa v skutočnosti konali počas natáčania filmu. III. zimné olympijské hry sa uskutočnili od 4. do 13. februára 1932. (Raccoon.city)
  • Vlasta Burian tu spomenie knihy "Syn lovca medveďov" od Karla Maya a "Dobrodružstvá kapitána Korkorána" od Alfreda Assollanta. Tiež bude reč o románe "Päť týždňov v balóne", ktorý napísal Jules Verne. (Šuplík)
  • Inšpektorovi dráh pre zrážky Jahnovi (Jan Richter) volajú, že sa im zrazilo 200 litrov mlieka z mliekarského družstva vo Vodolke. Vodolka je starý názov mesta v dobe natáčania, dnes sa mesto volá Odolena Voda. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno