Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Přepis divadelní hry E. A. Longena V tlamě velryby (z repertoáru Divadla V. Buriana). Fraška plná zápletek, převleků a všelijakých taškařic včetně jazykových parodií, to vše jen pro to, aby se Burian před kamerou vyřádil stejně jako na jevišti. Vlasta Burian zde vytvořil postavu Emana Pípy, kterého z finanční tísně má zachránit příjezd strýčka Jonáše z Ameriky. Eman měl rád Lidušku (A. Mandlová), ta si však vzala jeho bratrance Adolfa (Č. Šlégl). Eman se opije a tropí výtržnost – je odveden na psychiatrii, kde potkal dalšího svého příbuzného strýce Hanibala (T. Pištěk). Ten se zase souží pro tetu Matyldu, která však čeká na příjezd Jonáše, aby si ho vzala. Adolf si potřebuje vyřídit záležitost s bývalou milenkou (L. Hermanová), proto přemluví Emana, aby se přestrojil za strýčka Jonáše a tím odlákal pozornost jeho ženy. A tak začíná bláznivá komedie – vše končí příjezdem pravého strýčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian exceluje. Já mám od něj raději jiné filmy a i po shlédnutí tohoto to tak zůstane. Přestože mnohdy je vidět jeho improvizace a při troše fantazie je jasné, kde jej nechali tvůrci se vyřádit. Často můžeme koutkem oka zahlédnout, jak se herci otáčejí, aby nebylo vidět, že se řehní. Slavný herec jistě dostal kopu prostoru a té beze zbytku vyušil. Nápaditý blázinec i honička v domě jsou už pak jen třešničkami na jinak skvělém dortu. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Bezvousý Burian perlí jako mladý synovec Eman, který má dědit po strýcovi z Ameriky Jonášovi. Aby zachránil svého bratrance, převlékne se za strýčka a jde zabavit jeho manželku a tetu Matyldu, i když neumí anglicky ani slovo. Ale vymýšlí si tak trefně, že je to asi nejzábavnější ničení angličtiny, co jsem viděla. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Lamačův slabší film zachraňuje a povyšuje na vyšší úroveň výhradně vypravěčská, komediální a chvílemi i akrobatická exhibice Vlasty Buriana v dvojroli Emana Vovíska a falešného strýce Jonathana z Ameriky. Burianova pseudoangličtina je dokonalá a jeho vypravěčské "prášení" nezná mezí (např. dokáže pohřbít veškeré americké příbuzenstvo, aby nemusel přiznat, že je podvodník). Film tak na vánoční goods evening vodpoledning... Ukázky: http://www.youtube.com/watch?v=hBJH58Jvhc8 nebo http://www.youtube.com/watch?v=OZ4LOtwfoKU ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pociťoval som niečo ako zberateľský nepokoj kvôli existencii niekoľkých filmov s Vlastom Burianom, ktoré som ešte nevidel. Nezlobte dědečka bol jedným z nich. Keby som vedel, aké mi prinesie sklamanie, radšej by som sa zmieril s prázdnym políčkom v albume. Väčšina Burianových filmov je založená na jeho hereckej dominancii a okolo sa motajúcich, o triedu až dve horších, kolegov. V tomto filme je neprirodzene slabý dokonca aj Vlasta Burian. A tí ostatní? Tí produkujú výkony hodné absolventského predstavenia nejakej pomocnej hereckej školy. ()

maarr 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejbláznivější komedie Vlasty Buriany, král komiků zde předvádí jak by řekli Američané one man show, naplno se zde projevuje jeho schopnost improvizace, gest, pohybové kreace a neuvěřitelné slovní zásoby, jeho gut ivning vodpoledning již zcela zlidovělo. Ostatní zde působí spíše jako stafáž, přihrávači. Určitě patří tato veselohra k tomu lepšímu co Burian natočil. Dávám čtyři hvězdičky. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Jonáš/Eman (Vlasta Burian) říká, že bydlí v Hopfenštokově ulici. Tak se skutečně jmenovala v Praze od poloviny 19. století do roku 1952 dnešní ulice Navrátilova na Novém Městě. (rakovnik)

Reklama

Reklama