Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 090)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak je to stará klasika samozřejmě. Úplně mě film nevzal, místy nudil, ale zase na druhou stranu měl film perfektní příběh a vedle Toma Cruise mě nadchnul hereckým výkonem Dustin Hoffman. Krásně zahrál autisticky postiženého člověka. I hudba není špatná. Chybou je asi délka no, ale přesto kvalitní sníme, který se jn tak nevidí. Vidím film na lepší nadprůměr. Váhal jsem mezi 3 a 4 hvězdou, ale nakonec dávám čtvrtou. Celkově nakonec hodnotím na 70% = **** ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V poloze arogantního yuppie Cruise přesvědčivý, protože toho nemusí zas tolik hrát. Náhlá proměna v milujícího bratra mi však vinou jeho K-martového herectví přišla krajně nevěrohodná, protože Tom je tak dobrý actor, jako Raymond řidič a já prostě nevím, jestli v posledním záběru za brýlemi Ray Ban skrýval smutek nebo úlevu.. Na druhou stranu absolutní respekt k výkonu Hoffmana a také Valerie Golino. Filmy s podobnou tématikou je nutno natočit vkusně a nepodbízivě, což Levinson hravě zvládl. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hoffman si samozřejmě těch pět hvězdiček zaslouží, ale film celý ne. Je to více než dobrý film, i ten Tom Cruise tady skládá zkoušku "z dospělosti", ale... Je to velmi dobrý americký HOLLYWOODSKÝ film. A to je vše. S vynikajícím Hoffmanem. Možná s ním ten film měl dělat někdo jiný. Umím si to představit s Johnem Schlesingerem!... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak tohle nebylo vůbec špatné. Dokonce bych si troufnul říct, že to byl film více než dobrý. Povedený scénář a excelentní herecké duo Hoffman - Cruise. A na tom byl vlastně postaven celý film. Emočně vytříbené dialogy podpořené dobrou hudbou zapříčinily, že se mi i párkrát dostavily zimomriavky. Jo tohle si zaslouží ocenit. Slabší 4*. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Absolútne pohlcujúce, úchvatné umelecké dielo!!! Niekedy sa sám seba pýtam, na čo vôbec všetky tie filmy pozerám, prečo pri nich strácam svoj drahocenný čas a nevenujem sa radšej niečomu zmysluplnejšiemu (priatelia, zábava, škola...), ale práve snímky ako Rain Man ma vždy utvrdia v tom, že aj pred televíznou obrazovkou sa dá spoznávať svet - ešte nikdy som si tými piatimi * nebol taký istý. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Kim Peek, který byl předlohou pro hlavní postavu filmu, ve skutečnosti autista nebyl. Ve druhé polovině jeho života se lékaři shodli, že trpí savantismem, tedy atypickou funkčností mozku, která mu poskytovala některé geniální schopnosti, ale v jiných oblastech ho vyřazovala z běžného života. (raininface)
  • Dustin Hoffman (Raymond) si při zkoušce opravdu pšoukl, načež se na něj Tom Cruise (Charlie) podíval a řekl: „Raymonde, ty sis prdnul?“ na čož mu Hoffman odpověděl: “Prdnul, prdnul, prdnul!“ Cruise se poté zeptal: “Proč si to udělal Raymonde?“ a Hoffman odpověděl: “Mně je to jedno!“ Režisér Barry Levinson se rozhovoru zasmál, scénu si zapsal a pak ji zařadil do filmu. (popos)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama