Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh vznikl podle stejnojmenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry a představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat: svět Pekelné kuchyně jim nabídne možnost vyrovnat staré účty... (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (597)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Barry Levinson .. Film mne místy slušně nudil. Nejslabším článkem je dlouhá stopáž do níž je vměstnán poměrně přímočarý příběh o pomstě, který se snaží převyprávět osudy několika grázlů, jimž přes všechnu snahu stejně není pomoci. Slušnou úroveň naštěstí zachraňuje poctivé vykreslení dobová atmosféry a všichni herečtí představitelé, ale ani ti mně netáhnou k tomu, vidět snímek někdy znovu. 50%. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Tento film mě naprosto ohromil. Jak je dlouhý, tak je skvělý, ani chvilka mi nepřišla bezduchá. Výborní herci hrají opravdu kvalitně (v atypické roli se daří Dustinu Hoffmanovi:-)), scénář je prostě geniální. Jak se film zpočátku tváří jako vězeňské drama, tak se časem otočí zase úplně jinam a divák tak nemá prostor pro nudu (jenž by se u někoho mohla objevit dvou a půlhodinovým čučením na pasťák:-)). Brad Pitt mě tady konečně přesvědčil, že je opravdový herec. Prostě jeden z mých nejoblíbenějších filmů a basta. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Na začátku toho horkého dne ani jeden z nich netušil, jaké fatální následky bude mít jejich " dětská klukovina " a jakým způsobem tento čin ovlivní natrvalo jejich životy. Z bezstarostných klučíků, ( kteří si z dlouhé chvíle a pro nasycení ) " hrají hru " s místním prodavačem párků, se rázem stávají " dospělí " pykající tvrdě za svůj čin. Nicméně ne vždy má nápravný systém účinky nesoucí jeho název.... Sleepers jsou silným psychologickým dramatem natočeným podle autobiografické? knihy Lorenza Carcaterry ( mimochodem držíce se této předlohy opravdu věrně ) pojednávající o síle PŘÁTELSTVÍ a nastolující velmi silnou otázku: je pomsta, pokud je vykonána na člověku, již se na dotyčných dopustil hrůzných činů " akceptovatelná " ? Vražda byla, je a vždy bude sice vždy " pouze " vraždou a ničím jiným, nicméně pokud prožijete, to co mladí " hrdinové " tohoto snímku ( stále ještě spíš při rozsvíceném světle ? Jak výmluvná to otázka....), dá se " odpustit " , dá se ponechat tento čin bez odezvy? Carcaterra ( Levinson ) ne náhodou tuto otázku ( toto dilema ) ponechávají na otci Bobbym v podobě vynikajícího ( chce se dodat, jako vždy ) Robeta De Nira. Přesto pro mě osobně je zde number one Kevin Bacon .Ten svou postavu( odporného, pedofilního a sadistického dozorce Nokese ) zahrál tak přesvědčivě, že mu ten KONEC jednoduše přejete. Přiznávám, že napoprvé mě snímek téměř uzemnil a přikoval hluboko do křesla, teď po opětovném shlédnutí ( po delší odmlce ) jeho dopad již tak silný nebyl, přesto pro tentokráte zůstávám při plném hodnocení. Neboť ( při vší úctě k A. Minghellovi ) to nebyl on a " jeho " Anglický pacient, ale právě Levinson a " jeho " Spáči, kdo u mě v roce 1996 bodoval... p.s. v první " dětské části " mi nemohly nevytanout na mysli vzpomínky na mistra S. Leoneo a jeho Once upon a time in America. Leone sice vítězí na plné čáře, nicméně v tomto případě to není pro Levinsona urážka. S touto částí si i on poradil více než obstojně, patří k vrcholům celého snímku. Přesto si neodpustím poznámku, že této části ( narozdíl od Carcatery ) se měl Levinson věnovat podrobněji, ikdyž chápu, že stopáž kolem 170min by byla pro mnohé již těžce stravitelná. Nicméně si troufám tvrdit, snímku by to pouze prospělo, věřte mi. Přes to všechno se jedná o jedno z nejzdařilejších převedení knižní předlohy na filmové plátno. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mimořádně silný příběh ve který jsem si první část opravdu protrpěl s klukama, abych si druhou část s nimi vychutnal. Režie Barry Levinsona je v době digitálních efektů a modrých pláten vysloveně osvěžující, všechyn ty ruchy, městské prostředí, okrajové postavy dodávají filmu skutečný život. Pokud jde o herecké výkony, musím zmínit spíše vedlejší postavy, které ale na mě udeřily se vší silou - právník Dustina Hoffmana byl jedním slovem naprosto dokonalej a kněž Bobbyho De Nira byl fenomenální, právě on dával filmu ohromnou lidskost a zatímco to peklo co prožívali malý kluci v pasťáku si an neumím představit, tak závěrečnému Bobbymu dilematu jsem rozuměl, pevně doufám, že nikdy nebudu postaven před takovou volbu. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hodně nadprůměrný snímek Barryho Levinsona, který přímočaře vykresluje prožité peklo čtyř pouličních kamarádů, kteří za jednu klukovinu zaplatili hodně vysokou daň. Spáči jsou kvalitním dramatem, který je plný Hollywoodských hvězd, v čele s Robertem De Nirem a Bradem Pittem. Menší roli alkoholického advokáta, si střihl režisérův oblíbenec, nikdo jiný, než malý velký muž - Dustin Hoffman. Kvalitní retro skladby, Williamsův padnoucí doprovod (v některých sekvencích ne nepodobný Čelistem), hnusný záporák Kevin Bacon (ten chlap se pro podobné role snad narodil), nápaditá režie a fakt silný příběh. To jsou hlavní plusy filmu. Mezi malé, zanedbatelné minus patří asi trošku více se táhnoucí druhá polovina snímku, která mohla být trochu přímočařejší. Vetší tah na branku by neuškodil. Spáči jsou na rozhraní čtyř a pěti hvězd. Přikloním se k nižšímu hodnocení, ale je opravdu poctivé. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

Reklama

Reklama