Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (554)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem napsat: 'moje první filmová a dětská láska'. Ale koukám, že na Leontýnku se tady stojí už celkem fronta. Tak se aspoň pochlubím, že grog z Alpy jsem už také pil. Film téměř nestárne, stejně tak jako písničky, o čemž se většině jeho socialistickým kolegům ani nesnilo. Pro mě jednoznačně stálice a TOP mezi dětskými filmy. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tato roztomilá pohádka stále patří k mím oblíbeným. Legendární hláška fujtajbl vespolek mě dostává i po tolika letech. Jen jedna vada na kráse tam je. Ale to štve spíš toho úchyla ve mě, než aby to byl tak závažný problém. Pamatujete, jak si Sovák léčil klouby francovkou?Vnitřně, že?Ano, ano tak tak. A co asi potom dělali tisíce dětí po celé české republice??? To je prostě vidět, že se to točilo za socíku.Ale jinak prostě nádhernej filmek. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Malé děti a muzikál jsou slova, která prý občas mumlám v těch nejhorečnatějších nočních můrách. Duchové mají sice celkem hezkou prázdninovou atmosféru, ale ve výsledku je to taková zmatená pionýrská agitačka, kde se děje všechno tak nějak náhodou, protože si všichni (krom Němečka, na jehož fígle s trpaslíkama jsem koukal skutečně uznale a fakt jsem ten trik nerozluštil, dokud jeden pajzl neseskočil na konci z tribuny mimo perspektivu) jen tak nějak blbnou před kamerou a plácaj hrozný hovadiny. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hajný je lesa pán, je mládeží i zvěří milován! Nádherné písničky hudebního velikána Jaroslava Uhlíře, které do filmu náramně pasují, pohádkový příběh pro celou rodinu, se spoustou výborných hereckých výkonů (nejen v dětských rolích) a samozřejmě jako vždy fenomenální Jiří Sovák, coby rytíř Brtník z Brtníku. Spolupráce nadčasových tvůrců Oldřicha Lipského se Zdeňkem Svěrákem opět na podtrženou jedničku. Srdcovka od dětství, již si rád pustím i dnes a na kterou nedám nikdy dopustit! ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Jéé, to dětství plné kouzel, a ty písničky, ach jo, fňuk...a ty triky a ten nejen dětský humor, jenž rozřehtá i klučinu po třicítce (to jako mě). Jo jo, veselá i smutná připomínka krásné doby dávno minulé, stejně jako vzpomínka na vlastní kruté zjištění, že ALPA není až tak slastný lektvar, jak jsem se mylně důvěřivě domníval. Ale opít se po ní dalo (když člověk nebyl srab...hihi). ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Při mnohých úpravách scénáře z něj vypadlo mimo jiné i mnoho politicky a satiricky zabarvených scén. Například písnička s textem: „Shodíš-li pár jablíček, přidržím ti žebříček, abys mohl stoupat ještě výš. V tom to všechno spočívá, ruka ruku omývá. Věřte, že to prospívá, mít známosti a vliv. Vlivem vlivných známostí, koupíš maso bez kostí, vlivem vlivných známostí jsi vlivnější než dřív.“ (NIRO)
  • Obraz, kde bol namaľovaný Brtník z Brtníku (Jiří Sovák) namaľoval jeden z členov štábu. Po skončení nakrúcania ho domov dostal Sovák, ktorý sa ho pred smrťou rozhodol odkázať Karlovi Vágnerovi, ktorého vraj bral ako syna. Lenže obraz bol na výšku príliš veľký, a tak sa skladateľovi do domu nevošiel. Ten ho teda zapožičal jednému menšiemu divadlu, ktoré ale časom zaniklo. Obraz skončil zavesený na stene nad čestným stolom pre štamgastov v reštaurácii, kde herec veľmi rád chodil. (Raccoon.city)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama