Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (554)

Legas 

všechny recenze uživatele

Roztomilý pohádkový muzikál. "Reklama" na Pribiňáky nemá chybu a za triky by se nemuselo stydět ani slavné ILM - inu, šikovné české ručičky (a hlavičky). Teď vážně. Už dlouho jsem se takhle nepobavil. Spolu s Limonádovým Joem patří tenhle film k mým nejoblíbenějším počinům Oldřicha Lipského. Mám pocit, že v dnešní době už něco podobného čeští filmaři nedokáží natočit. "Hajný je lesa pán..." ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ze záhadného důvodu jsem se této pohádce velice dlouho vyhýbal. Nějak jsem tušil ve vzduchu hroznou sračku. Opak byl pravdou. Rozhodně se jednalo o jednu z nejlepších českých pohádek, které kdy byly mému oku dopřány. Hlavním parametrem, díky kterému bylo mé spokojenosti učiněno za dost byl rozhodně velice chutný humor. Je cítit, že je pod filmem podepsán Zdeněk Svěrák a některé hlášky jsou vskutku legendární. Překvapivě dobře si vedli i dětští představitelé vedle těch úžasných dospělých. Tradičně skvělá byla hudba Jaroslava Uhlíře. Tento snímek se zkrátka vydařil. Kdo si myslí, že ne, tak ten je samozřejmě píča a měl by se nad sebou hluboce zamyslet. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

V kategorii dětských filmů nestárnoucí a i po pětatřiceti letech stále stejně svěží, pohodová a zábavná podívaná plná vtípků, kouzelných hlášek a melodií. Skvělé obsazení od Jiřího "Fujtajbl vespolek" Sováka, přes Lipského Jouzu až po Leontýnku Vávrovou, do které jsme se tehdy v sedmdesátých letech jako kluci tak trochu zamilovali možná úplně všichni. Coby kluk jsem "duchy" miloval a dokonce i dnes se u nich bavím víc než u většiny současné české produkce. Připadají mi nejen ryzejší a uvolněnější, ale také chytřejší a mnohem víc od srdce. A taky spíš pro děti v publiku než pro ukojení režisérova zbytnělého ega, jako je tomu u počinů současných. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Film Ať žijí duchové! mě v rámci Lipského pohádkové tvorby oslovil méně než jeho Tři veteráni. Příběhově to bylo chvílemi až moc dětské - což samozřejmě s ohledem na obsazení nepřekvapí, avšak na můj vkus to bylo až příliš. Jakožto rodák z Přibyslavi oceňuji reklamu na "Pramen zdraví z Posázaví", jenž od nás pochází. Rovněž musím pochválit speciální efekty a pár slušných scenáristických nápadů (viz (na)mazat se Alpou či "není taška jako taška"). Ve výsledku na mě film nicméně zapůsobil průměrným dojmem. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Tento film (a jemu podobné) jsem jako kluk ho nikdy neviděl, protože nadšená mládež, budující kolektivně světlé zítřky - to jsem nesnášel už jako kluk. Mé děti se na to dívat chtějí, takže jsem jim to sehnal a pustil. Děti si z příběhu vybírají až naivně milý příběh a pobrukují si u toho snadno zapamatovatelné písničky. Mé trauma však zůstalo. Z mého pohledu jde o angažovanou agitku, využívající či spíše zneužívající dětský motiv, k adoraci kolektivního myšlení, bezbřehého nadšení a oslavy budování, ať už to smysl má nebo ne. Vysloveně nepříjemné je přivlastnění si zříceniny hradu formou diktátu (ve dne náš, v noci Váš), přičemž k vyjednávání je vlastník přinucen a jsou mu vnuceny podmínky, které by jinak nepřijal (scéna, kdy Sovák nechce přistoupit na uvedenou podmínku, spadne do díry a mládež ho z díry vytáhne jen tehdy, když bude souhlasit...). Paralela s chováním KSČ v období jejich vlády, je zde zřejmá. Nezlobte se na mě, ale tohle je doslova odporné. Dětem film hanět nebudu, ale až trochu poberou rozum a zeptají se, povím jim to bez servítek. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Lubomír Lipský st. (Antonín Jouza) v jednom rozhovoru uvedl, že mu přišlo několik dopisů se žádostí, kam nejlépe vysadit žampiony a jak je potom upravit. (Hans.)
  • Představitel rytíře Brtníka z Brtníku, Jiří Sovák, ve skutečnosti neměl rád děti. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama