Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Baz Luhrmann rozehrává klasické drama v moderní podobě o panensky čisté lásce a zbraních s plnými zásobníky. V oslnivé adaptaci Shakespearova proslulého milostného příběhu se představuje na Oscara nominovaný Leonardo DiCaprio společně s Clair Danes. Oba září na filmovém plátně jako milenci narození pod nešťastnou hvězdou, jejichž osudové drama - odvážně umístěné do současnosti - podporuje energická hudba. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (437)

Matty 

všechny recenze uživatele

Baz Luhrman přenesl nejklasičtější romantický příběh do současnosti, dva soupeřící šlechtické rody nahradil válčícími gangy, celé to videoklipově sestříhal, ozvučil moderní hudbou, přidal nějaký ten situační humor a dal vzniknout formální hříčce, které mě nedokázala přesvědčit o své nesamoúčelnosti. Jak původní název naznačuje, jedná se o matematickou rovnici, bohužel bez jediné neznámé, neboť Luhrman nám hned v úvodní trailerové koláži dává vědět, že se ani o žádnou dějovou inovaci nepokusil. Nepokusil se ani o inovaci v rovině dialogové. Všichni ti „mutha-fucka gangstas“ deklamující Shakespearovy verše působí hrozně nepatřičně. Jakoby zrovna objevovali krásy anglické literatury 16. století a chtěli s nově objevenými výrazy „zamachrovat“ před kámoši. Nefunguje ani chemie mezi DiCapriem a Danesovou, nefunguje z řetězů utržená Luhrmanova režie. Tato verze Romea a Julie spíše připomíná další teenagerskou romanci, která má jenom zcela náhodou neveselý konec. 50% Zajímavé komentáře: Gemini, rawen, Vitason, kitano ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Přastylizované, teatrální. Chudák Shakespeare. Co by Mistr na této bláznivé inovaci pochválil? Možná některé scény s hlavními hrdiny (bez nich by to byl jednoznačně odpad), místy hudbu, střih, kostýmy. Úvod na benzínové stanici byl úděsný. Naštěstí to na jednu hvězdičku vytáhli R (DiCaprio) +J (Danes). Celkem zbytečný film. Porvé na csfd nechápu nadhodnocení. Jedním slovem to vystihl Radek99. Jeho komentář mě fakt pobavil:-) ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Posunout klasické drama o milencích z Verony do prostředí dnešní Ameriky může být zajímavý počin, pokud se uchopí za správný konec. Režisér Baz Luhrmann (Tanec v srdci či nově Moulin Rouge) určitě netočí zcela průměrné kousky, a nedá se to říci ani o tomto snímku, ale nevím nevím…   Asi nemá cenu popisovat notoricky známý děj, nicméně pro pořádek: Na začátku máme dva znepřátelené rody - Monteky a Kapulety. Montek Romeo se na plese zamiluje do Julie od Kapuletů, ta lásku opětuje, a tak se nechají knězem Vavřincem tajně oddat. Pak v jedné šarvátce zabije Juliin bratranec Tybalt Romeova přítele Merkucia, Romeo zase zabije Tybalta, a je za to vyhoštěn z města. Julii chtějí provdat za Parise, což je nepříjemné, protože by musela přiznat svůj sňatek s Romeem. Jde proto za Vavřincem, a ten jí dá uspávací nápoj, po jehož požití úspěšně předstírá smrt. Rodina Julii uloží v hrobce. Potom přijede do Verony Romeo, u "mrtvé" Julie zabije truchlícího Parise a sám se otráví. Umírá ve chvíli, kdy se Julie probere ze spánku. Ta se nakonec probodne Romeovou dýkou...   A to je v kostce vše, akorát - jak říká Dr. Ivan Vyskočil - "u pana Shakespeara je to roztahané do veršů a do umění". Původní verše tam režisér filmu ponechal, což v mafiánském prostředí, kam je příběh přesazen, působí divně. Krom toho je poměrně obtížné sledovat aktuální dialogy, když vám v titulcích běhají docela rychle před očima sice hezké, ale ne zcela běžné větné konstrukce. Celkově natočil Luhrmann docela zajímavý snímek, ale trochu mu to dře, nemá to švih. Bavit se budou spíš fanynky Leonarda DiCapria, které jsou vděčné za každou minutu, kdy je herec v akci.   Obraz a zvuk: Nevím, jestli to zmíněná skupina divaček ocení, ale po technické stránce je DVD dost povedené. Obraz je solidní a zvuk je vážně paráda. Řízný, dynamický, čistý, a často nezahálejí ani efektové reproduktory.   Výbava: Možná, že studia dělají nevybavené disky schválně, aby mohla posléze vydat speciální edici, a vytáhnout z lidí další peníze. Ať už je to jak chce, zde najdeme jenom "povinnou" filmovou upoutávku. A jestli vás to potěší, region 1 je na tom stejně...   Film 2/5 - Zajímavý pokus, ale ne moc zábavný DVD 1/5 - Jen klasický trailer ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Claire Danes je jako Julie krásná, Leonardo DiCaprio v roli Romea dostatečně věrohodný, modernizace klasických her mám ráda, ale tato mi zrovna nějak nesedla. Samozřejmě se nedá vůbec srovnávat s mojí milovanou Zeffirelliho verzí z roku 1968. Ale problém bude možná právě v té modernizaci - chtělo to vzít za takový konec jako tvůrci Tita Andronica s Anthony Hopkinsnem v hlavní roli. Ovšem originalita se také cení. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (19)

  • Film je dlouhý přesně dvě hodiny, aby byla dodržena uvaděččina předpověď. (Hartigan)
  • Julii si mohla zahrát Kate Winslet, zdála se však režisérovi na roli příliš stará. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (více)

Reklama

Reklama