Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dr. Jeffrey Wigand, bývalý vysoký představitel jedné velké americké tabákové společnosti, měl díky své pozici přístup k řadě informací o negativním vlivu cigaret na lidské zdraví, a hlavně věděl, jak společnost v tomto ohledu lže veřejnosti. Poté, co byl z firmy pro své názory propuštěn, se na něj obrátil producent úspěšného investigativního televizního pořadu Lowell Bergman s prosbou o pomoc při sestavení reportáže odhalující praktiky podobných firem. Wigand zprvu odmítá, ale později svolí. Někdejší zaměstnavatel mu však začne vyhrožovat a nechá ho sledovat. Přesto se Wigand odhodlá Bergmanovi pomoci. Když je reportáž natočena, vedení televize se ji bojí odvysílat, aby proti sobě nepoštvalo mocné tabákové firmy. Mohlo by to totiž ohrozit plánovaný velice výhodný prodej televizní stanice. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nebylo to spatny, ale prislo mi to jako dva ruzny filmy. Prvnich 90 minut je neuveritelna nuda, nic moc se nedeje, Al Pacino hraje docela mdle a Russell Crowe jen cumi a potlacuje emoce, jenze pak prichazi druha polovina a to je bomba. Problemy se zakonama, interview, zaloby, proste parada. Navic oba hlavni herci jakoby chytli dech, Russel zacne hrat fakt vyborne, kdyz se nasere tak se nasere a nic uz neskrejva a Al Pacino zacne podavat svuj klasickej vybornej vykon. I kdyz je film o nejvetsi zalobe cigaretoveho prumyslu, tak ty tri hodiny co film ma jsou fakt zbytecny, vse by se dalo sestrihat do 90 minut, a nebo proste prvni hodinu a pul vyhodit. Prvni cast za 3*, druha za 5*, vysledek 4*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Môj najoblúbenejší Mannov film, kde mi vôbec nevadila jeho pomalá réžia, s ktorou mám občas problém. Film ale skôr stojí na hereckých výkonoch Pacina a Crowea ako na Mannovej réžii, takže je všetko v poriadku. Dráma o nekalých praktikách tabakového priemyslu vytvára zaujímavý paradox o americkej demokracii, kde ste bezmocní voči velkým korporáciám, ale v jednej z nich, v Hollywoode, môžete o tom natočiť film a zožať zaňho slávu. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nezískalo si mě to. Jestli jde o film podle skutečného případu, má do jisté míry ze strany diváka právo na respekt. Z příběhu o tom, že jeden bývalý zaměstnanec tabákové firmy veřejně prohlásí „přísně tajnou“ informaci o tom, jak je kouření nikotýnu návykové a zdraví škodlivé, rozpoutá tím velkou štvanici ve firmě, obrátí naruby médiá a teprve soud + znalecká expertíza musí dokázat pravdivost informace o škodlivosti kouření (což je všeobecně známá pravda, kterou zajisté dávno zná každé dítě), mohlo vzniknout trefné absurdní drama nebo satirická komedie. Škoda, že se Michael Mann rozhodl pro tříhodinový psychologický thriller, ve výsledku to ani navzdory několika zajímavým scénám moc nefungovalo. K problému, kterým se film zabývá: dle mého názoru měla WHO nebo její předchůzi už dávno před mnoha, mnoha lety zabojovat proti legálnímu šíření a prodeji něčeho tak škodlivého jako je tabak, dnes už to asi zůstává spíše problémem minulosti, může-li se nikotýn narozdíl marihuany legálně prodávat a užívat. Zatímco v našem prostředí je tohle alespoň vyřešeno tím, že se na každé škatulce cigaret objevují varovní nápisy typu Kouření může zabíjet, v USA je to zřejmě jinak...? K samotnému zdlouhavému filmu lze dodat, že kdyby byl zpracován poutavěji, mohl to být zajímavý náhled do krajiny, kde se výrobcové tabaku můžou tvářit, že kouření neškodí. Výsledkem se nicméně stala nezáživná politická konverzačka, kde dialogy zde střídají po každé druhé scéně jakési rádoby umělecké scény (některé z nich, např. noční golf byly ještě zajímavé, ale takové extrémně spomanelé záběry na nástup do auta či vycházení dveřmi na mě spíše působily směšně, než jakkoliv dramaticky). Film sice disponuje vynikající dynamickou kamerou, ale pokud vás nechytne obsah a film ve vás nevyvolá ani trochu výrazné emoce (extrémní znudění nepočítaje), tak je to vlastně k ničemu. Jediný mě tady bavil Christopher Plummer, který na mě ve vedlejší roli v tomto filmu působil jako malé zářivé světlo na poli dlouhé šedivé nudy. 40% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Špičkově zinscenováno, zahráno a ozvučeno, jak je u vizionáře Manna ostatně zvykem, se silným nosným tématem, který chce mluvit k divákům skrze osudový příběh jednotlivce globálně. Ale navzdory tomu se jedná o Mannův nejameričtější film, proložený klišé a vedlejšími dějovými informacemi takovou měrou, že z dvouhodinového komorního vyprávění se trochu zbytečně stává 150 minutový hollywoodský spektákl s nechtěně zúženou diváckou cílovkou. Je třeba plně docenit technické mistrovství a zvolený tématický kontext, a potom se dá Insider dokoukat na jeden zátah bez větších obtíží... Ne každý to ale pochopitelně zvládne. 80% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Herecky spolehlivý Al Pacino je snad to jediné, co je na tomto dramatu pamětihodné. Jednak mně zpracované téma z prostředí tabákového průmyslu příliš nezaujalo, jednak Russel Crowe si svoji oscarovou nominaci zasloužil jenom svojí výraznou fyzickou přeměnou, jeho herecký projev zde je poměrně mdlý. Ve výsledku jde o nepříliš vzrušující , lehce zdlouhavý a emocionálně nevýrazný film. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (32)

  • V scéne medzi 1:52:30-36, keď prechádza Don Hewitt (Philip B. Hall) redakciou CBS, je možno v horných obrazovkách zazrieť krátky stream z televízneho vysielania. Na ňom je zachytená električka vchádzajúca do podchodu pod Mansfeldským palácom pri Karlovom moste v Prahe. (macadle)
  • Soudní síň, kde Jeffrey Wigand podává svoji výpověď, není postavená kulisa. Filmaři použili skutečnou soudní síň v Jackson County Mississippi, kde skutečný Jeffrey Wigand kdysi opravdu vypovídal. (becki_tu)
  • Scénář filmu vychází z jednoho článku v časopisu Vanity Fair. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Zdravé fast-foody?

Zdravé fast-foody?

21.12.2005

Kvalitu jídla bude připravovaný film FAST FOOD NATION posuzovat jinak, než z lékařského hlediska. V připravovaném dramatu režiséra Richarda Linklatera se vše bude točit okolo nejvyšších špiček… (více)

Reklama

Reklama