Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších temných českých pohádek. Tajemný příběh podporován tajemnou, téměř až hororovou hudbou, která zhustí atmosféru a nenechá vydechnout očekáváním, co se stane a jak to všechno dopadne. Snímek má styl a čistě české pohádkové vyobrazení. Pavel Kříž tu zhostil pohodáře, kterého jen tak něco a někdo nezaskočí a ví si se vším rady. Jeho přátelé, kteří ho nakonec zradí tu krapet přehrávali, ale na druhou stránku tak vzniklo jisté vyobrazení jejich naivní povahy. A princezničky vypadají jako puťky, které pro samý smích by si snad ani nenamazali rohlík. No a pan král vyobrazen jako komická figurka a ne zrovna špatně. Hlavní 'padouch' v podání Petra Čepka si tu získává respekt. Jeho výstup je krátký, ale na skvělé vyobrazení temnoty a strachu zcela postačí. Mnohé děcké diváky ve spojení s už zmíněnou temnou hudbou skutečně postraší a tak jako odstrašující příklad funguje báječně. Vyprávění se nevleče a má i jisté výchovné tendence. Tato pohádka zkrátka patří mezi ty kvalitní a uznávané. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Mě se pohádka strašně líbí, i dodnes. V dětství jsem ji sledoval velice často. Pavel Kříž, coby hlavní hrdina filmu zaujme nejvíc. Pohádka má skvělý příběh, dobré herce, dobré pohádkové a strašidelné scény a i tu hudbu. Jen konec filmu mi přišel trošku divný, ale to je detajl. Celkově pohádku hodnotím na 92% = ***** ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Kovář je statečný, silný a spravedlivý, třetí princezna krásná a moudrá, všechny potřebné zákony vydány a tátova palice čeká na další generaci. Klasická pohádka o cestě za princeznou s klasickými motivy, v neklasicky marném provedení. Všeho je zde škoda. Též Čepka: v tomto filmu by na jeho figuru stačil kdejaký šmírák. A o tom, že dobré s dobrým nemusí vždy dát ještě lepší, svědčí spojení Ulrych (hudba) + Suchý (text písně). Pointu kovářovy finty s prstenem jsem nepochopil. "Já bych se pořád vdávala a v kole točila. A co ty? Nechceš se ženit?" /// Po druhém nedobrovolném zhlédnutí (při němž jsem vše kromě začátku a konce blaženě prospal) nemohu neupozornit na fakt, že starý kovář (Mikešův otec) a jeho pomocník Jakub jsou evidentně průkopníky registrovaného partnerství. Oba vidíme vždy pospolu doma (nejen v kovárně), jak řeší telenovelní rodinné záležitosti, evidentně bydlí spolu a krom syna s nimi nikdo další nebývá. To vše lze přejít jako výraz pouhé hubenosti výpravy, ale scéna, v níž oba chlapáci společně věší prádlo, nebo když Jakub dává Mikešovi na cestu buchty, které sám napekl, to při vědomí, že nikde není ani naznačeno, že někdy třeba existovala nějaká Mikešova matka (či podobná bytost), nepřipouští pochybnosti. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Temnější a strašidelnější než většina ostatních pohádek s výborným padouchem Petrem Čepkem, neméně zdatným jedlíkem Jiřím Knotem - celý film do sebe něco cpe, nedá se na něj koukat :-)) a statečným kovářem Pavlem Křížem, který je symbolem ctnosti a odvahy, ale do role mi úplně neseděl. Nemůžu si pomoct, ale když ho vidím, vzpomenu si na Štěpána Šafránka… ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Ano, Matěj s Ondrou se nezachovali nejpříkladněji. Ale myslím, že Mikeš jim už musel lézt tím neměnným pohvizdováním na nervy. Navíc je pořád nadřazeně káral ("bez práce smetanu posbírat se vám zachtělo"), chrstal na ně vodu, a ačkoliv na začátku zdůrazňuje, jak musejí držet spolu, stává se z něj postupně bezohledný despota ("zůstaneš tady a uděláš kaši" nebo "aspoň se jednou postaráte sami o sebe... spustíte mě dolů a budete čekat") zaslepený vlastním cílem. Takže je s podivem, že s ním vůbec zůstávají. Jinak ale vcelku zdařilá pohádka s neokoukanými tvářemi, snad jen to liščí stvoření je vzhledem k cílové skupině zbytečně strašidelné. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Při natáčení scény, kdy Mikeš v Království Černého Krále skáče z okna na zem, si Pavel Kříž vymknul kotník. (AlchENEMY)
  • Král (Lubor Tokoš) slibuje třem nálezcům princezen dvě věci – ruku třech princezen a půlku království k tomu. Jedno království by šlo ale těžko rozdělit na tři půlky. (salahadin)

Reklama

Reklama