Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Jaroslav se vydává do světa hledat ztracené sourozence – staršího bratra Jindřicha a své dvojče Jaromíra. Ti se zamilovali do tajemné krásky na portrétu, do princezny ze Země démantových skal a při jejím hledání zmizeli kdesi ve skalách. Princ Jaroslav nalezne princeznu Milenu a rozhodne se splnit tři úkoly, aby sourozence zachránil z prokletí… (Bohemia MP)

(více)

Recenze (408)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Tvůj druhý bratr, srdce moje ... je krásný jako ty, jen ještě žije." ----- Divná pohádka. Vede divné řeči ... v nevhodných chvílích se divně směje ... divně se proplétá labyrintem diamantových skal. Jakoby nevěděla kudy kam, a tak alespoň varuje před láskou. Ba co víc: Svým způsobem láskou pohrdá, odhazuje ji v dál jako nepotřebný obnošený širák, který už dávno vyšel z módy. Neboť bez lásky se snáze vysvobozují zakletí princové ... a vůbec - láska jenom zatěžuje ... bez lásky je život DALEKO veselejší a jednodušší. Dost divné ponaučení ... na pohádku. Docela se divím, že to tehdy prošlo. A popravdě: Nevidím v tom žádnou velkou výhru - leda tak vítězství pragmatismu a cynismu nad pohádkou, což mě zrovna dvakrát neuspokojuje. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější POHÁDKA. Protože je "původní" . Když ji K.J.Erben "posbíral" (Erbenův text nese název Dvojčata) a pan Moskalyk natočil... Nejsou to Tři oříšky pro Popelku a další všeobecně známé, i když líbivé. Mám ji rád hlavně pro to, co ji tak odlišuje od ostatních pohádek: sahá k samotným kořenům žánru, ba přímo k mýtu, do dávnověku (např. staré pohanské kulty: "Skály už nebraly ani mé dary."), k odvěkému dychtění po tom tajemném, neznámém, co nás čímsi přitahuje, vzrušuje a láká; k prastarým hodnotám, jako jsou odvaha, statečnost, přátelství, věrnost..., se stejnou naléhavostí z ní však promlouvají též city, instinkty, touha a především láska - ovšem láska skutečná. Zde totiž princezna není obligátní odměnou či výhrou (tím rozhodně nechci deklasovat syžety jiných pohádek!) na konci cesty plné překážek, nebezpečí či plnění úkolů hodných následníků trůnu. Ba co víc, v této pohádce dokonce princezna miluje! Když Milena varuje prince: "Nežeň je do skal!", a posléze z jejích úst slyšíme věty: "Hledala jsem Tě všude..." nebo: "Tři úkoly, co s nimi? Chtěla bych, abys zůstal...", tehdy už nejde o úzkost či obavy o budoucnost vlastního království, nyní je to bytostný strach o člověka, ke kterému cítí to, co je staré jak lidstvo samo, přitom však vždy jiné,rozumem neovlivnitelné, pokaždé jedinečné a znovu neopakovatelné, tedy opravdovou lásku ... Pro mě je Třetí princ dosud nepřekonaná adaptace původní pohádkové látky. Středověká spanilá nádhera se vším všudy, navíc smekám před "dvojvýkonem" Libušky Šafránkové. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rozprávka, kde máme síce osvedčený pár Trávniček Šafránková, ale skôr než na Popolušku temnejšou atmosférou pripomenie skôr Princa a Večernicu. Ale stále ide o rozprávku, temnota-netemnota. Dva obrazy, traja bratia, dve sestry, tri úlohy a jeden koniec. A aby toho nebolo málo tak aj dva meče, psi alebo kone, ako napovedá obsah k filmu. Nejde o príbeh, ktorý by som si schuti opakoval každý rok, ale nostalgické spomienky na detstvo v hodnotení taktiež zohrali svoju úlohu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Zjistil jsem, že až na kultovní Tři oříšky pro Popelku na mě pohádky s Libuší Šafránkovou působí průměrným dojmem (viz Princ a Večernice či Sůl nad zlato) a u Třetího prince tomu není jinak. I když ve filmu hraje stejná dvojice, nepřišla mi pohádka tak mile kouzelná jako Vorlíčkova klasika. Filmu značně škodí několik tvůrčích rozhodnutí - ať už šlo o "škudlení" na rozpočtu ve scénách s bratry-dvojčaty, dabing Lucie Zedníčkové (zde se též šetřilo, protože jinak nechápu, proč ji namluvila Šafránková, která už tak má ve filmu dvojroli), nebo místy nesympatické vykreslení postav. Chaotická kamera v prostředí Adršpachu rovněž filmu nepřidávala na kvalitě. Ve výsledku slabší tři hvězdičky! ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jak jsem letos dala na poctivý sledování pohádek, tak se nestačím divit, kolik jich vůbec neznám. I když jsem 3. prince už viděla nejmíň dvakrát, dost mě míjel. Teď jsem ho konečně dokázala ocenit. Skvělá atmosféra a postavy, co nejsou ani karikatury ani typický pohádkový šablony, navíc je Trávňa na tyhle role úplně dokonalej a přijde mi, že Libušce to tady ze všech pohádek sluší nejvíc. Příběh místama pěkně napínavej a psychedelickej (psycho záběry ze skal za zvuků bečící ovce patří k tomu nejlepšímu), netypický vyústění překvapí a potěší (hlavní hrdina se neožení, cože?). Jen mě překvapilo, že Bartoška si ani nebéknul. Rozhodně mě to bavilo víc, než Princ a Večernice. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Ve scéně, kdy si princové prohlíží obrazy princezen v sále, je pod jedním ze závojů vidět zakrytý obraz Infantky Margarity od Diega Velázqueze. (Braddy)
  • V pohádce je uvedeno, že princ Jaroslav (Pavel Trávníček) cestoval do skal dlouhou dobu (jaro, zima atd). Když je zaklet skálami, vydává se na cestu princ Jaroslav (opět dle vyprávění cestoval dlouhou dobu přes roční období), nicméně jakmile přijede do skal, zatoulaná ovce a pohozený plášť od Jaromíra jsou na místech, jako by se to stalo včera. (nufanek)
  • Ve scéně, kdy na prince Jaromíra (Pavel Trávníček) padají balvany, tak do jednoho spadlého kopne a ten velice lehce odskočí. (Blekota56)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Reklama

Reklama