Reklama

Reklama

Červený trpaslík

(seriál)
  • Velká Británie Red Dwarf
Trailer
Velká Británie, (1988–2020), 36 h 11 min (Minutáž: 25–90 min)

Kamera:

Ed Moore, Ian Adrian

Hrají:

Chris Barrie, Craig Charles, Danny John-Jules, Norman Lovett, Robert Llewellyn, Robert Bathurst, Mac McDonald, Mark Williams, Clare Grogan, Hattie Hayridge (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(74)

Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky. Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Yarwen k tomuto seriálu (70)

Červený trpaslík (1988) 

Slovo "kultovní" při hodnocení Červeného trpaslíka nabývá na svém skutečném významu a divákovi je líto, když si uvědomí, jak je tento přívlastek často zneužíván. Neměl jsem nikdy rád komediální seriály s nahraným smíchem, jímž jakoby se tvůrci snažili někomu naznačit, kdy se má začít smát. Ovšem i výjimka může být potvrzením pravidla a zde nemohu jinak než dát výjimečné hodnocení. ()

Konec (1988) (S01E01) 

Už název prvního dílu, respektive začátku dlouhé série, který nese absurdní název "Konec", dává tušit, že naše bránice bude mít práci. Suchý, břitký, inteligentní humor - ingredience, z jejíhož podhoubí vyrašil seriál, který můžeme nazvat přímo kultovní - ale nenechme se mýlit, je to záležitost naší generace, dnešní mládež většinou netuší, o co jde. Čtyři vrcholy tohoto dílu: (1) Listere, kde je ta kočka?, (2) Rimmerova důstojnická zkouška, (3) všichni jsou mrtví, Dejve!, (4) genealogie vývoje kocoura. Nuže, vzhůru na Fušál, do země zaslíbené! ()

Ozvěny budoucnosti (1988) (S01E02) 

Jestli se někdy stává, že po úvodním dílu kvalita dalších klesá, Červený trpaslík je toho opakem, protože počet skvělých hlášek roste a jedna je lepší než druhá - je s podivem, kolik se mi jich nesmazatelně zapsalo do paměti. K těm nejlepším řadím úvodní řeč Hollyho o svém IQ, Kocourovo "A teď vás rybky ňamky zbaštím", Listerovu mistrnou práci s pěnou na holení a konečně Rimmerova zvědavost, co s ním bude v budoucnu - "Pojď blíž, Rimmere, ještě kousek..." Tady dám mistrných pět hvězd... ()

Rovnováha sil (1988) (S01E03) 

Možná slabší díl z pohledu tohoto seriálu, ale stále vysoce nadprůměrný z pohledu obecného, proto tři hvězdy. A jako nejlepší hlášku vnímám tu o milování s Kočanskou na kulečníkovém stole...:) ()

Čekání na Boha (1988) (S01E04) 

Sice se už vytratila snaha dostat se zpátky na Zem, ale o zábavu ani tak není nouze - Rimmer si založí vlastní ufounskou sektu, Lister se smiřuje se svou rolí boha a Kocour pochopí, že mezní užitečnost v pojídání ryb je klesající... Nicméně co lze tady vyzdvihnout vysoko nahoru, je naprosto bombastické ztvárnění náboženských válek mezi červenočepičáři a modročepičáři - jako by z oka vypadlo důvodům, pro které se mydlili fanatici dříve, a pro které se mydlí i dnes... ()

Sebevědomí a Mindrák (1988) (S01E05) 

Ano, většina z nás to má v sobě - věčné pochybnosti a záchvěvy statečnosti, je to jako jing a jang nebo také jako Sebevědomí a Mindrák. A zatímco Lister si užívá svého Sebevědomí, zatímco jeho Mindrák se spíš přátelí s Rimmerem a Holly se baví čtením detektivek, nenechají chudáka Kocoura ani najíst, natož vyspat. Kromě Kocourovy zábavné zahleděnosti do sebe bych vyzdvihl ještě Rimmerovo cvičení salutování...:) ()

Já na druhou (1988) (S01E06) 

Skoro jsem si myslel, že z pohledu Trpajzlíka se bude jednat o spíše podprůměrný díl (= obecně minimálně nadprůměr), ale - ALE - polévka gazpacho je prostě legendární, mnohokráte jsem ji Red Dwarfem nepolíbeným převyprávěl, na tohle prostě nemohu nikdy zapomenout - stejně jako Rimmer. Tady prostě musím vytasit i mimořádnou pátou hvězdu. ()

Kryton (1988) (S02E01) 

Kdo viděl tento díl a je živý, ať zvedne ruku! A nezáleží na tom, jestli má šest bradavek, nosí boty, jež způsobily chemický poplach, nebo mu přezdívají dinosauří kůže. Přelomový díl, kterým se dostává Kryton mezi posádku a zároveň skvostný začátek druhé série. ()

Lepší než život (1988) (S02E02) 

Tak tuhle hru bych si chtěl taky zahrát...bez Rimmera, samozřejmě. Nerad bych, aby se mi během odpoledne narodilo šest uřvaných dětí... ()

Díky za tu vzpomínku (1988) (S02E03) 

Jeden by si myslel, že když dáte Rimmerovi jako dárek k jeho smrtinám hezkou vzpomínku, bude za ni rád. Ale pro dobrotu... Nicméně scéna, kdy si Rimmer při ranní rozcvičce vybavuje své vzpomínky ze včerejší pařby, až se u té nejlepší zakousne do své pěsti, je nezapomenutelná! ()

Škvíra ve stázi (1988) (S02E04) 

Druhá série je našlapaná a toto je naprosto bombastický díl - jak to tak sleduji znovu od začátku, tak tenhle je zatím nejlepší. S postupnou gradací do šíleného Rimmerova finále...:) ()

Queeg (1988) (S02E05) 

Pořád si říkám, kde je Kryton? V úvodu druhé série se stal členem posádky, ale v těch dalších byl naprosto vygumován. Tady měli tvůrci zařadit první díl spíše jako šestý. Za trest by si zasloužili tři míle v omdleném stavu.:) Holt nic není zadarmo a dokonce i Kocour musí přiložit své pěstěné ruce k dílu, aby dostal nějakou tu rybu k jídlu. Opět spousta skvělých hlášek a jedno velké poučení na závěr - nezlobte Hollyho! ()

Paralelní vesmír (1988) (S02E06) 

Další vynikající epizoda, která skvěle ukazuje, jak by vypadal svět, ve kterém je silnější pohlaví "to druhé". "Jak jsi se mnou mohla vlézt do postele a vyspat se se mnou, když jsi věděla, že neberu prášky?" Tak teď nevím, kdo byl nakonec ze svého protějšku nejvíce šťastný... ()

Pozpátku (1989) (S03E01) 

Jestli druhá série byla doslova nabitá bombastickými díly, tak úvod třetí série pokračuje ve stejných šlépějích. Bravurní ukázka inteligentního humoru, tak to mám rád. Zatím druhý nejlepší díl, hned po Škvíře ve stázi. ()

Trosečníci (1989) (S03E02) 

Duet či dialog, o tom to je v téhle epizodě, prostě jenom o Rimmerovi a Listerovi. Pokud nevíte, proč si psi lížou kulky, dozvíte se to v tomto díle. Au revoir, mes amies! ()

Polymorf (1989) (S03E03) 

Další fantastický díl, ve kterém si naše čtveřice zahraje přesně ty opačné vlastnosti, než jejich postavy mají. Říkejte si tomu třeba extrém nebo na mě brutálně zaútočte letákovou kampaní, ale já tomuhle stejně nadělím pět hvězd. ()

Výměna těl (1989) (S03E04) 

Fantazie pracuje, když člověk přemýšlí, co vše by se dalo dělat, kdyby výměna těl byla možná. Mňo, minimálně představa, že by vám někdo vaše tělo vrátil v lepší kondici, a vy byste se mohli opět zprdla hrdla pustit do opulentního hodování, je lákavá. Tenhle díl ukáže, že realita může ale být méně veselá - ale to vlastně ne, tohle je jenom o veselí a smíchu...:) ()

Fotostroj času (1989) (S03E05) 

Jen ti nejlepší, ti nejstatečnější z nás, kteří jsou ochotni obětovat sami sebe, se vydávají "zachránit" své soudruhy i za cenu toho, že zbohatnou... ()

Poslední den (1989) (S03E06) 

Poslední den a zároveň poslední díl třetí série, která byla skvělá, téměř tak, jako ta druhá. Křemíkové nebe jako místo, kam jednou přijdou všechny kalkulačky, to je něco, na co se nezapomíná, takový dárek pro náš veselý úsměv - tak tedy - dej mu můj! ()

Kamila (1991) (S04E01) 

Je to banán nebo samice hrabáče? Asi podle gusta, ano, Kamilu jsem viděl už tolikrát, že ji znám nazpaměť a tolik mě už nebere, přesto se nese ve stejně skvělém duchu jako předchozí díly. Možná, že android ztratil slizku, ale to, co viděl Kocour jako svůj ideální protějšek, to musela být pro něj fakt extáze - no dovedete si představit něco lepšího? ()

Související novinky

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama