Reklama

Reklama

Chobotnice

(seriál)
  • Itálie La piovra (více)
Itálie / Francie / Rakousko / Španělsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrají:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem vyhrožování. Po únosu své dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (150)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Asi môj prvý televízny stret so sicílskou mafiou. Kto by tento seriál nepoznal? Veď to bol kedysi fenomén, ktorý opantal niekdajšiu Slovenskú televíziu a sledovali sme ho doma celá rodina. Niečo podobné, aj keď len "phenomenon statusom" ako Dempsey a Makepaceová... :) Samozrejme sa to kvalitou nedá zrovnávať, obidva seriály boli o úplne niečom inom, ale pamätníci vedia, ako to myslím. Na druhú stranu, u mňa osobne vyhral na plnej čiare iný fenomén doby pred vyššie menovanými a to Profesionálové (nemýliť si so slovenskými Profesionálmi), ale to som už odbočil. Kto by nepoznal ústrednú melódiu tohoto skvelého kriminálneho seriálu? Samozrejme ja osobne uznávam len prvé štyri série s komisárom Cattanim, ostatné som odignoroval, takže nemôžem zrovnať s originálom. ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Pokud se dá o nějakém filmu či seriálu říct, že dobře vystihuje skutečnou atmosféru místa a doby, je to právě tenhle. První série líčí začátek sisyfofské práce komisaře Cattaniho a také začátek jeho osudového boje proti mafii. Příliš problémů s výpravou tohoto seriálu tvůrci zřejmě neměli, takže jim naštěstí zbylo dost na kvalitní mezinárodní obsazení. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Jedno chápadlo odsekneš, ale na jeho mieste sa objaví ďalšie... a ďalšie... a ďalšie." Spoiler. Pôsobivý a neľútostivý seriál z prostredia talianskej mafie a policajtov márne sa snažiacich zničiť ich temný, zlý svet. Skvelý Michael Placido ako "Katáni" a nekompromisné scenáre. Možno až príliš - neváhali totiž odpraviť titulného hrdinu pre ešte lepší a kvalitnejší divácky zážitok. Avšak po jeho smrti ma to už prestalo baviť, hoci poznám ľudí, ktorých to paradoxne začalo naplno baviť až po nej, ehm. V seriáloch obecne hlavné hviezdy umierajú pomerne rady (Komisár Rex, Kobra 11...). ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Skvělý rozjezd, který charakterizuje nezapomenutelný - naštěstí neberlusconiovský - italský seriál, jej přiřazuje především v jeho první řadě ke skvostům italského neorealismu (srv. např. opět Damianiho DEN SOVY). Zdá se ovšem, že zadání první řady a její divácký úspěch si vynutily prodlužovaná pokračování. Zprvu byla nesena původním záměrem, od zhruba čtvrté řady se ovšem syžet i scénář viditelně začínají drolit. Mnohé asi naznačil Placido, když se pro jistotu scénáristicky nechal zavraždit ve 24. díle CHOBOTNICE. Bez ohledu na to však v trvalé paměti zůstávají jak skvostné herecké výkony Michele Placida, Patricie Millardetové nebo Barbary de Rossi, tak hloubka a procítěnost popisů prostředí italské "nóbl" i "méně nóbl" společnosti včetně podsvětí. A cesta seriálu směrem k dnes již také historické akci italské justice MANIPULITE (Čisté ruce) dodatečně oslabuje mnoho z mých výhrad. A tak se loučím ve znamení znělky, která je víc než evergreen. Je totiž tento seriál sám. ()

NightPorter 

všechny recenze uživatele

Že tenhle seriál je bomba, je jasný už z úvodní znělky a muziky pana Morriconeho. Já některý skladby z Chobotnice považuju za jeho top, nezadají si s věcma, co dělal pro Leoneho... Každopádně je to dodneška výbornej seriál o marnosti boje s mocí, zastoupenou zde italskou mafií. V každý sérii schytává Corrado další a další rány, aby ve 4. řadě rezignoval a nechal se schytat ty poslední... Kromě Corrada je seriál přehlídkou dalších super postav, jako jsou záporáci Terazíny a Táno, a taky slušnou porcí nádhernejch ženskejch, patrně Francouzek. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

Reklama

Reklama