Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru

(seriál)
  • USA The Wire
USA, (2002–2008), 59 h 27 min (Minutáž: 55–93 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, John Doman, Clarke Peters, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Aidan Gillen (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(60)

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell. (HBO Europe)

(více)

Recenze (379)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to fakt tak dobrý jak se říká. Sice za mě byla nejpoutavější syrová první série, ale celkově snad žádný díl z těch pěti sezón nesklouzne pod hranu nadstandartně vtahujícího požitku.. Vztyčený prostředníček směrem ke všem těm propagandistickým CSI chujovinám kde ve sci-fi policejních laboratořích zoomujou poznávačku auta dvojitě odraženou od výloh obchodů a zachycenou na 100m vzdálenou, černobílou průmyslovou kamerou s rozlišením kvalitní kalkulačky. V Baltimoru funkční alkoholici smolí hlášení na psacím stroji a o každý kabel či foťák se musí s nadřízenýma rvát s tučnou složkou argumentů v ruce, mezitím co gangsta frajeři na ulicích v rámci "hry" vysávají z celého města peníze a život. The Wire je slídivou a vrstevnatou sondou do (mikro)světa osobních příběhů, mravenčí (a často marné) práce policie i vysoké politiky... Fakt kvalita. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Dost možná nejlepší dokument o bezohlednosti zločinců a prohnilosti policejních i politických systémů. Jenže taky dost možná nejnudnější seriál od HBO, počet strhujících nebo i zábavných částí v průběhu celého seriálu by se totiž dal spočítat na prstech obou ruk. Přitom Wire ani mimo nekompromisní téma nemá nijak špatně rozdané karty. Jednotlivým řadám nechybí zajímavé zápletky, situace v Baltimoru i přes hlavní linku s černošskými ghetty vypadá, jako by se dala bez nejmenšího problému přenést do jakékoli světové metropole, Prahu nevyjímaje. Postavy jsou také zajímavé a to i přesto, že jich je tolik - snad každá má něco do sebe. A hlavní cíl těch kýžených odposlechů v prvních třech řadách díky ztvárnění Idrise Elby ční daleko nad jakéhokoli filmového gangstera. S ním tak trochu souvisí úpadek zábavy po jeho odstavení ke konci třetí řady a zaměření se na mladého (a marného) Marla. Ale pletichy, které následují díky volbám starosty stále přinášejí něco svěžího. I když v tomto ohledu pro mě zůstane druhá řada věnující se dělnické třídě v Baltimorských docích nepřekonaná, právě ta má totiž českým podmínkám nejblíž (i když i zde se dá najít zajímavý povahový kontrast: když se v Českých hospodách při nedostatku peněz nadává na krizi, v Baltimoru se za barem nadává na nedostatek přesčasů, kdy každý vyhledává cokoli, čím by si mohl přivydělat). Ale přes to všechno a mnohem víc Wire prostě nedokáže strhnout. Nakonec totiž po prozívaných šedesáti hodinách v té nejreálnější reality show hodnotím kladně jen díky informační hodnotě a zlomení tolika iluzí. Jak dobře totiž fungují zápletky jednotlivých sérií i pojetí celého seriálu, jednotlivé epizody vypadají jako střihačova noční můra a nedokážou nabídnout zdaleka nic. Být to však samé zpracované působivěji nebo na menším prostoru, neváhal bych tvrdit, že by se The Wire měl zařadit do výukových programů. P.S. Nemůžu se rozhodnout, jestli mě tvrzení, že McNultyho vlažný konec je tím nejlepším, s čím doposud televizní tvorba přišla, pobavilo nebo urazilo. ()

Reklama

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Jó, The Wire by v dnešní době BLM vznikal těžko. 5 našlapaných sérií a naprosto neuvěřitelná laťka kvality, nepočítám-li úvodní díly sérií - hlavně u úplně prvního dílu jsem měl problém a říkal jsem si, jestli má smysl koukat dál, ale overall hodnocení mě přesvědčilo a jsem vážně rád, že jsem v Baltimoru zůstal. Je to drsný, surový, syrový, politický, násilný, má to skvělé postavy (RIP MKW), vynikající atmosféru a každá série pracuje s trošku jiným tématem, jinými lidmi a přitom je celý seriál výborně provázán. Jedno z nejlepších nahlédnutí do problematiky gangů, navíc z velice detailně (skoro až fifty-fifty) z obou stran zúčastněných, tedy policajtů i gangů. Málo kde se diváci mohou setkat s takovým zpracováním tvrdého naturalismu, jako právě zde. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Konečně kriminálka, která se nám nesnaží nakukat, že v Americe jsou všichni happy a ve vatě, že korupce je jen slovo, že jejich poliši jsou bedny, co dokážou chytit vraha pomocí analýzy kapky potu z volantu, pouhým pohledem odhadnout stáří antické mince a ještě u toho stihnou vypadat, jak kdyby vylezli z fitka. Vlastně mě to uklidňuje. Vždycky jsem si myslela, že u nás je strašnej bordel a že tak nehorázně drzý parchanty máme v Parlamentu jen my (ono je to ale trošku jinak: krade se všude, ale jen u nás mají tak silnej žaludek, že zůstávají ve funkci i poté, co se to provalí). Každopádně osazenstvo tohohle navýsost dokonalýho seriálu ukazuje stav věcí zcela bez přetvářky a pozlátka: politici jsou zkorumpovaný, šéfové si kryjou jen vlastní prdele a hlídají statistiky objasněnost, polovina blbečků honí kariéru a druhá si dává sakra bacha, aby se u hraní karet v pracovní době nepředřela. Policajti nejsou žádný myslivny a jestli někdy vyhrají, je to jen díky mravenčí práci, protože na potírání zločinu mají mizivý finanční prostředky, prakticky žádnou podporu ze zázemí a protivníky, který to hrajou chytě a kurva tvrdě. Třešinkou na tomhle tuhým dortu je famózní, sarkasmem přetékající scénář, precizní režie a perfektně vybraní herci. A největší frajer? No přece Omar! Jak by řekl správnej nigga: „Yo, bro, this is fuckin awesome!” ()

Ice.dog 

všechny recenze uživatele

Další výborná perla mezi seriály v produkci HBO. Ve srovnání s mým dalším oblíbeným Policejním odznakem, mi tento seriál přijde hodně syrovej a ryzí pouliční špínou. Charakterově geniálně vybrané postavy, úžasně zahraný jsou ozdobou všech 5ti sérií. Jimmy McNulty - Cocksucker, Drunk, Whore-hopper první třídy, Daniels velitel alá Mirek Dušín, z kterýho se vyvine taky solidní ranař a prcíř, Carver pan naivka, lehce přitroublej Herc, lesbická detektivka Kima, která mě štvala od první série čím dál víc, největší mazák Omar, Mr. Business - Stringer a konec konců moje oblíbená squadra 3B. Bunk - pan styl, opilec s věčně zapálenym doutníkem Bubbs - lehce vyjetej feťák, kterej by vám prodal i svojí bábu, kdyby moh a konec konců Bunny - kterej ví jak zatočit s drogama. Zlegalizovat je v určitejch ulicích. První série 100%. Druhá - 90%, třetí 90%, čtvrtá 100%, pátá 100%. - "You follow drugs, you get drug addicts and drug dealers. But you start to follow the money... and you don't know where the fuck is going to take you." True! ()

Galerie (595)

Zajímavosti (35)

  • Jizva, kterou má herec Michael Kenneth Williams (Omar Little) přes celou tvář, je reálná. Jde o následek zranění, ke kterému přišel hned na začátku filmové kariéry. Den po svých 25. narozeninách se připletl do pouliční rvačky v Bostonu, během níž byl pořezán žiletkou. Jizva se stala jeho charakteristickým rysem, díky němuž začal získávat role gangsterů ve videoklipech a později ve filmech. (Woodstock)
  • Použití slangu v seriálu bylo tak rozsáhlé, že inspirovalo „glosář“ nazvaný „The Wire: Dictionary“, který vyšel v roce 2022. (Ondra06)

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (více)

Reklama

Reklama